Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историята на София - позната и непозната

Това, което отличава София е нейната многопластовост, казват археолозите

Снимка: архив
В празничната седмица, посветена на София - позната и непозната, в предаването “Радиоприемница” своя прощъпулник прави водещата Белослава Димитрова, която в първото издание на предаването прави археологически разрез и оглежда нашето културно и историческо наследство, както и връзката ни с миналото. Нейни гости са историкът Тиберий Баръмов - учител в 139 СОУ “Захарий Круша”, археологът Марио Иванов от Национален археологически институт с музей при БАН и археологът и ръководител на направление “Програма и реализация към НДК” Ивелина Кючукова.

“Учениците още от началното училище се запознават с историята на своя град, започвайки с уроците за траките и в V клас, когато аз започвам да ги обучавам, те вече знаят за Сердика и племето серди”, казва Тиберий Баръмов. Според него децата се интересуват повече от съответния квартал, от който идват, отколкото за целия град.

"София е доста сложен за проучване град, защото е конгломерат от събития и култури, които са се наслоили в течение на много векове", обяснява археологът Марио Иванов. 

Сердика, според него, е един редови античен, малък град, който не се отличава много от останалите градове в българските земи. Градът е била в разцвета си в III - IV век по времето на император Константин, за чиято слабост към града е известно.

За специалистите Сердика е един обикновен, първоначално военен лагер, а след това  римски град, но това, което отличава София е нейната многопластовост. “В България наистина има един континуитет от праисторически времена до XX век без прекъсване и ние можем да покажем история и археологически пластове от праисторията, минавайки през античната история, най-вече тракийския пласт, който отличава нашата идентичност, средновековен пласт и османския период, стигайки до наши дни имаме какво да покажем”, казва Ивелина Кючукова.

Учителят Тиберий Баръмов разказа, че е предвидено да се посещават археологическите обекти, на които София е богата, но това се реализира трудно. Една от основните ни мисии днес е богатото историческо наследство, което имаме не само в София, но и в цяла България, да бъде добре познато и да го направим така, че да го познава подрастващото поколение. Няма как те да имат отношение, ако не знаят за какво става въпрос, казва Кючукова.

Кючукова разказа, че е свидетел как в цял свят легенди и измислени истории могат да привлекат интересът към определен обект. "Всички знаем, че гърците по този начин привличат с история за всеки камък. Няма нищо по-хубаво от митологията, от такива емоции, които се предизвикват при разказване на определена история била тя любовна или драматична и за неспециалистите тази история остава и се свързва с определения паметник", казва тя.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Covid-19 постави всички браншове пред сериозни предизвикателства. Строителството обаче не спря

2020-та e необикновена година. Кризата с Covid-19 постави всички браншове пред сериозни предизвикателства. Строителството обаче не спря. “Въпреки извънредните мерки, реализацията на обектите продължи, не изостанахме с изпълнението на европейските проекти, хиляди хора запазиха своята работа, а качеството на живот на стотици хиляди българи се подобри”,..

публикувано на 22.10.20 в 18:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Хората с пари ги пилеят повече в свръхконсумация

Промените в потребителските навици и приоритети през последните месеци са видими, но те са по принуда. В същото време в периода на епидемията и паника у някои, намират се търговци, които предлагат удивителни продукти – например антивирусен душ. Това посочи Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители” при гостуването..

публикувано на 22.10.20 в 16:59

София е все по-отворена за естетическите възможности на днешния ден

Има гости, които са си точно за Радио София. Такава е Мила. Мила от “Солунска” 16 - така се нарича нейният блог, който има десетки хиляди последователи. Мила, която е част от сценарния екип на актуалния сериал “Братя”. Майка на един чуден тийнейджър (за да визуализирате - това е Иван Юруков като малък в "Дъвка за балончета"). И още много неща. Първата..

публикувано на 22.10.20 в 16:56

16 творби на Иван Бунин в юбилеен сборник

На днешния 22 октомври се навършват 150 години от рождението на Иван Бунин - първият руски носител на Нобелова награда за литература. Издателство "Лист" отбелязва годишнината с юбилеен сборник с негови произведения. Томът „Слънчев удар”, който излиза днес, включва 16 от най-добрите творби на великия писател, сред които повестите „Село”, „Суходол” и..

публикувано на 22.10.20 в 16:27
Посланикът на Русия Анатолий Макаров на откриването на форума

Наука и техника показват в Международния фестивал “От винта”

Откриха второто издание на Международен фестивал за научно-техническо творчество за деца и младежи “От винта”. Домакин на събитието е Руският културно-информационен център. Входът за фестивалът е свободен за всички желаещи да го посетят. Наука, техника, творчество се срещат във второто издание на Международния фестивал за научно-техническо творчество..

публикувано на 22.10.20 в 15:32

Разходка из София ни води в живота на известни българки от миналото

Тази вечер, от 18:00 часа, можете да се включите в интересна обиколка из центъра на София, която ще бъде съпътствана от исторически разкази и любопитни истории за велики българки по царско време и преди Освобождението. Разходката през исторически места в столицата ще ги свърже с интересните истории на имена като Елисавета Карамихайлова, Екатерина..

публикувано на 22.10.20 в 14:07

Групата Two Hours Away - в търсене на баланса между романтиката и технологиите

Нова група изгря на българския музикален хоризонт. Пловдивската група  Two Hours Away вече има 7-8 авторски песни, които ще пускат периодично, а първата им песен "Нямам сили" направи дебюта си в Радио София.   Групата се формира поетапно, казва един от създателите на групата Константин Христов . С вокалиста Александър Данев той се познава още от..

публикувано на 22.10.20 в 13:49