Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

14+

Комикс истории на Благой Д. Иванов и Петър Станимиров описват „Седем градски гряха“

Премиерата на книгата е тази вечер

Благой Д. Иванов и Петър Станимиров гледат уплашено само когато четат страхотии, иначе като тандем усмивката е естествено състояние
Снимка: Лили Големинова
Обичате ли да гледате и да четете страхотии?

Ако отговорихте с Да, тази вечер имате изкушение в лицето на изданието „Седем градски гряха“.

Книжното тяло в 200 страници съдържа 7 независими комикс истории, написани от известния писател и кинокритик Благой Д. Иванов, а илюстративната част е дело на легендарния майстор Петър Станимиров, познат на 80-те с популярното списание „Дъга“ и отговорник за кориците на Стивън Кинг и Дийн Кунц у нас.

Седемте смъртни гряха се твърде експлоатирани. Когато се ползва клише, но му се смени средата, контекста, по някакъв начин го реновираш – обясни в ефира на Радио София Благой Д. Иванов. – Темата е толкова човешка, че може би всеки би се припознал – за добро или лошо.

На Запад такъв тип комикси има, но досега в България нямаше. Така че изданието е (малко или повече) революционно.

Искахме да направим нещо, което е в рамките на комикса и същевременно е коренно различно от традиционно очакваното – допълва художникът Петър Станимиров. – Няма нещо, от което да се притесняваме или срамуваме, но все пак е добре читателите да са „14+“.

Има еротика и насилие, но е в рамките на нормалното. Авторът признава влияние на икони (Стивън Кинг) и по-малко известни в жанра, а така също и на киното.
В днешно време това е неизбежно.

Надяваме се да развълнуваме и хора, които досега са били равнодушни или скептични към комикса, казва творческия тандем.

Входът от 19:00 ч. в City Stage тази вечер е свободен, но е препоръчителен родителски контрол, канят с усмивка Благой Д. Иванов и Петър Станимиров.

С тях изпреварващо разговаря Лили Големинова. Чуйте ги.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": Отчита се повишена тревожност по темата Covid-19

Наблюдава се задържане на тенденцията за ерозия в доверието към основната управляваща политическа сила, вследствие на привидното успокоение на политическата ситуация, от гледна точка на нейния кризисен момент. Това довежда до своеобразен паритет между ГЕРБ и основната опозиция - БСП. Това сочи социологическо проучване на изследователския център..

публикувано на 23.10.20 в 18:32

Защо малко български студенти се възползват от европейските програми

По европейските програми за обмен на практики или участие в международни младежки програми българските студенти не са сред най-активните. Причина затова не е само тяхната заетост, но и липсата на достатъчно информация, както и тромавата и невинаги ясна процедура, установи проверка на Радио София. „Два пъти годишно провеждаме срещи в университетите,..

публикувано на 23.10.20 в 17:12

Съвременната интерпретация е за по-женствена Турандот

Оперната прима  Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Държавната опера - Варна и "Парма ОперАрт" на 25 октомври в зала 1 на НДК. "Аз съм много свързана с Турандот, тъй като в дългата ми кариера - вече почти 30 години, съм изпълнявала и другата сопранова роля - на Лиу. Така че винаги пред погледа ми е била..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

Спазването на предписанията срещу Covid-19 е твърде пожелателно

Мрачните прогнози за развитието на Covid-19 и това, което в действителност се случва, като предпазни мерки в страната ни, буди недоумение, защото хората сякаш отказват да пазят себе си и близките си от заразата. За разликата в начина, по който се подхожда към ситуацията в България и Турция разказва юристът Севдалин Божиков . “Още от самата граница ни..

публикувано на 23.10.20 в 16:39

Мъжете на здравословно хранене с по-добра ерекция

Мъжете, които предпочитат органични храни, страдат по-малко от нарушена ерекция, твърдят американски учени. Положително влияние върху женската сексуалност има средиземноморската диета= От 30 до 52 % от мъжете над 40-годишна възраст страдат от различни проблеми, които пречат на осъществяването на пълноценен полов акт. Най-често става въпрос за..

публикувано на 23.10.20 в 16:35

"Нарисувай ми Вселена" в Кюстендил

С Евгени Серафимов  говорим в пътуващото ни студио на площад "Велбъжд" в Кюстендил. На две крачки от черешите, изрисувани по площада от неговите Нови майстори още в началото на времената на  пазене на дистанция, за да могат хората да са на „една череша разстояние“. Под тези череши площадът „пази“ и спомена за автопортрета на Майстора на декар и..

публикувано на 23.10.20 в 16:10
Антония Енева

Понеже си нямаме крава…

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска..

публикувано на 23.10.20 в 16:10