Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

14+

Комикс истории на Благой Д. Иванов и Петър Станимиров описват „Седем градски гряха“

Премиерата на книгата е тази вечер

Благой Д. Иванов и Петър Станимиров гледат уплашено само когато четат страхотии, иначе като тандем усмивката е естествено състояние
Снимка: Лили Големинова
Обичате ли да гледате и да четете страхотии?

Ако отговорихте с Да, тази вечер имате изкушение в лицето на изданието „Седем градски гряха“.

Книжното тяло в 200 страници съдържа 7 независими комикс истории, написани от известния писател и кинокритик Благой Д. Иванов, а илюстративната част е дело на легендарния майстор Петър Станимиров, познат на 80-те с популярното списание „Дъга“ и отговорник за кориците на Стивън Кинг и Дийн Кунц у нас.

Седемте смъртни гряха се твърде експлоатирани. Когато се ползва клише, но му се смени средата, контекста, по някакъв начин го реновираш – обясни в ефира на Радио София Благой Д. Иванов. – Темата е толкова човешка, че може би всеки би се припознал – за добро или лошо.

На Запад такъв тип комикси има, но досега в България нямаше. Така че изданието е (малко или повече) революционно.

Искахме да направим нещо, което е в рамките на комикса и същевременно е коренно различно от традиционно очакваното – допълва художникът Петър Станимиров. – Няма нещо, от което да се притесняваме или срамуваме, но все пак е добре читателите да са „14+“.

Има еротика и насилие, но е в рамките на нормалното. Авторът признава влияние на икони (Стивън Кинг) и по-малко известни в жанра, а така също и на киното.
В днешно време това е неизбежно.

Надяваме се да развълнуваме и хора, които досега са били равнодушни или скептични към комикса, казва творческия тандем.

Входът от 19:00 ч. в City Stage тази вечер е свободен, но е препоръчителен родителски контрол, канят с усмивка Благой Д. Иванов и Петър Станимиров.

С тях изпреварващо разговаря Лили Големинова. Чуйте ги.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и да продължат да се борят. Това каза пред Радио София Младен Петков , кореспондент на БНР в САЩ по..

публикувано на 27.11.20 в 12:34

БАН посреща виртуални посетители в лабораториите си

Българската академия на науките "отваря врати" за виртуални посещения в лаборатории в Института по обща и неорганична химия, и в Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии /MIRACle/. В рамките на инициативата "Европейска нощ на учените - 2020" днес ще бъде показана онлайн и най-богатата сбирка от растения на Балканския полуостров, която..

публикувано на 27.11.20 в 11:10

Спектакълът „Дръж се“ - опит да се вербализира безсилието

Смята се, че темите за дискриминацията, насилието и стереотипизирането на полова основа са свръх експлоатирани, че вече е време да се говори и мисли в нови категории. Танцовият спектакъл „Дръж се“ настоява, че нуждата от внимателно вглеждане в ежедневието на травмата съвсем не е избледняла. За насилието се казва много, но най-трудно се говори. Типично..

публикувано на 27.11.20 в 09:50

Тиквата - една от най-полезните диетични и хипоалергенни храни

Трапезните сортове тиква се отглеждат почти по целия свят от XVII век. Днес тиквата набира популярност като една от най-полезните диетични и хипоалергенни култури. Месестата част на тиквата е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри. Калоричното съдържание на 100 г тиква е 22 - 24 ккал, а в това количество съдържанието на диетични..

публикувано на 27.11.20 в 09:26

Последната графити работилница на открито за 2020 г. в София

Последната графити работилница на открито за тази година ще се проведе на специално място - канала на река Перловска (Подуене). Изборът на тази локация е, защото има лесно достъпни и безопасни бетонни стени, които са изключително подходящи за рисуването на графити. Темата е Squad (отбор). Като всички, които искат да се включат трябва да се подготвят..

публикувано на 27.11.20 в 09:05

Въздухът в София отново е опасно мръсен

Въздухът в София отново е опасно мръсен. Столицата е в червения сектор, като индексът за качеството на въздуха. Това показва фини прахови частици от над 200 µg/m³, съобщава БГНЕС, позовавайки се на портала airsofia.info. Най-замърсен е въздухът в столичните квартали „Павлово” и „Хиподрума”. Мъгла е затиснала почти целия град. Според Европейския..

публикувано на 27.11.20 в 08:53

Влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна

В 23.30 часа днес влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус. Мерките ще важат до 21 декември, като обещанието от страна на министър Костадин Ангелов е, ако се спазват съвестно от обществото, да бъдат смекчени за Коледа. Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31..

публикувано на 27.11.20 в 08:48