Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли извънземни в "Зона 51" и Слънчевата система

Снимка: pixabay.com

Американските власти затвориха небето над едно от най-мистериозните места на планетата – т.нар. „Зона 51“ (както е известно това е свръхсекретен военен тренировъчен полигон) в пустинята в щата Невада. Забраната е в сила от 18 до 23 септември и до нея се стигна, след като през юли във Facebook бе направено събитие с призив да се щурмува "Зона 51", за да се видят извънземните, които според конспиративните теории се крият там от властите. Планът беше на 20 септември 2019 г. всички участници в събитието да се съберат пред военната база и да я щурмуват.
   
С оглед на тези събития поканихме в "Шоколад" Тихомир Димитров от Space Academy, чието гостуване в студиото на Радио София с коментар на въпроса защо обикновено се говори, че извънземните идват от Марс. Той обаче уточни, че след всички мисии, които са били изпратени на Червената планета, може да бъде казано със сигурност, че там няма извънземен живот. По думите му обаче, не пречи преди 3-4 милиарда години да е имало живот под формата на микроорганизми, тъй като неотдавна бе установено, че на Марс е имало голямо количество вода с неутрално pH и достатъчно дебела атмосфера.

Тихомир Димитров обобщи, че в нашата Слънчева система в момента не е открит извънземен живот, но в днешно време може да има живот на спътника на Юпитер - Европа. И не само. "Зона 51" е плод на човешкото въображение, обект, за който хората искат да размишляват, за да им е по-интересно. Мястото реално съществува, разбира се, като военен обект Area 51.

Повече за последните открития за Космоса, изследванията за извънземни и достоверните източници за космическа научна информация - в интервюто на Диана Костова и Роман Михайлов с Тихомир Димитров.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10