Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пламен Карталов: Не ми липсва смелост - искам да правя нещо, което другите не смеят

Пламен Карталов
Снимка: БГНЕС

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов стана на 71 години. Преди година, точно на рождения си ден, той излезе и танцува на сцената заедно със състава на Mamma Mia и показа, че за енергията възраст няма. Особено когато правиш това, което обичаш и реализираш проектите си, колкото и да ти казват, че това, което си си наумил е невъзможно, няма как да се случи в България или няма как да има публика. Щом е бил убеден, че има идея, която си струва, Пламен Карталов е тръгвал към нейното осъществяване, без да се обръща. Може би защото "вижда нещата отгоре". Защото фамилията му всъщност означава... орел.

Роден е в Добрич, но е само на няколко годинки, когато семейството му се мести в София, така че реално е израснал в столицата. И всички негови и детски, и ученически спомени са свързани със спектакли, които децата сами си организират. Тоест, поставял е от малък. Разказва за първото истинско представление, на което е отишъл, как сам си е купил билет и как е бил омаян.

Пътят на Пламен Карталов минава през Националната музикална академия, специализация в Берлин (оперна режисура) и после пак в София, за да завърши и НАТФИЗ (кинорежисура). Това са сухите факти. В предаването "Кой кой е" акад. Карталов разказва с много плам за времената (още като студент), когато обикаля България с Младежката камерна опера и представят редица непоставяни до този момент, интересни, различни заглавия навсякъде, където има и най-малката възможност - от театрални сцени (като в Кърджали и Благоевград) до малки и големи читалища по селата. Оттогава трупа опит как да използва и най-малката възможност, която предоставя дадено пространство. Това е времето, в което отказва щатно място в Софийската опера, предложено му от тогавашния директор Димитър Узунов. Било е смело решение, но пък, по думите на госта ни, приемайки, щял да има сигурна заплата, но работа, която включва много по-малко възможности за развитие.

След години той се завръща в Софийската опера като директор (на два пъти), ръководил е Музикалния театър (другата му голяма любов, към която сега се завръща с "Мамма Миа" и предстоящата премиера на Клетниците, правата за които той има от десетилетия, но липсата на ... техническите средства, изисквани "по библия" отлага поставянето до 2019), операта в Русе, заедно с Борис Христов създава Академията за вокално изкуство в Рим, канен е да поставя по света...Пламен Карталов е академик към Българската академия на науките от 2012 година.

Разговаряхме с Пламен Карталов точно на рождения му ден (15 септември), което се получи съвсем случайно. Поводите бяха други - предстоящият сезон на Софийската опера, крайъгълните камъни в творческия му път, както и фактът, че е почетен гражданин на София. 

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Пламен Карталов - ще научите много малки и интересни детайли от човека, който променя оперните представи; за първата му голяма постановка на открито у нас ("Ивайло" на Марин Големинов на Царевец в Търново, където реално се случват събитията в тази опера), за първата му постановка на открито извън България (която всъщност предхожда спектаклите на Царевец), за интереса към това, което не е било представяно и показвано, за любопитството и любознателността, за стремежа да си винаги една крачка напред.


Разбира се, говорим и за историята на Вагнеровите опери и българската публика (история, която, както припомня гостът ни, съвсем не започва от него), за намалената субсидия от Министерството на културата, заради което на него му е трябвало заглавие, което да му помогне да навакса финансово и така се появява (както споделя Пламен Карталов) леко случайно; за новия сезон на Софийската опера, в който има всичко - от премиера на българска опера през октомври (поверена на дама кинорежисьор, между другото) до "Електра" на Рихард Щраус на финала (отдавнашна мечта на Пламен Карталов, който добавя, че Вагнеровият фестивал вече ще бъде Фестивал на Вагнер и Щраус).


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": Отчита се повишена тревожност по темата Covid-19

Наблюдава се задържане на тенденцията за ерозия в доверието към основната управляваща политическа сила, вследствие на привидното успокоение на политическата ситуация, от гледна точка на нейния кризисен момент. Това довежда до своеобразен паритет между ГЕРБ и основната опозиция - БСП. Това сочи социологическо проучване на изследователския център..

публикувано на 23.10.20 в 18:32

Защо малко български студенти се възползват от европейските програми

По европейските програми за обмен на практики или участие в международни младежки програми българските студенти не са сред най-активните. Причина затова не е само тяхната заетост, но и липсата на достатъчно информация, както и тромавата и невинаги ясна процедура, установи проверка на Радио София. „Два пъти годишно провеждаме срещи в университетите,..

публикувано на 23.10.20 в 17:12

Съвременната интерпретация е за по-женствена Турандот

Оперната прима  Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Държавната опера - Варна и "Парма ОперАрт" на 25 октомври в зала 1 на НДК. "Аз съм много свързана с Турандот, тъй като в дългата ми кариера - вече почти 30 години, съм изпълнявала и другата сопранова роля - на Лиу. Така че винаги пред погледа ми е била..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

Спазването на предписанията срещу Covid-19 е твърде пожелателно

Мрачните прогнози за развитието на Covid-19 и това, което в действителност се случва, като предпазни мерки в страната ни, буди недоумение, защото хората сякаш отказват да пазят себе си и близките си от заразата. За разликата в начина, по който се подхожда към ситуацията в България и Турция разказва юристът Севдалин Божиков . “Още от самата граница ни..

публикувано на 23.10.20 в 16:39

Мъжете на здравословно хранене с по-добра ерекция

Мъжете, които предпочитат органични храни, страдат по-малко от нарушена ерекция, твърдят американски учени. Положително влияние върху женската сексуалност има средиземноморската диета= От 30 до 52 % от мъжете над 40-годишна възраст страдат от различни проблеми, които пречат на осъществяването на пълноценен полов акт. Най-често става въпрос за..

публикувано на 23.10.20 в 16:35

"Нарисувай ми Вселена" в Кюстендил

С Евгени Серафимов  говорим в пътуващото ни студио на площад "Велбъжд" в Кюстендил. На две крачки от черешите, изрисувани по площада от неговите Нови майстори още в началото на времената на  пазене на дистанция, за да могат хората да са на „една череша разстояние“. Под тези череши площадът „пази“ и спомена за автопортрета на Майстора на декар и..

публикувано на 23.10.20 в 16:10
Антония Енева

Понеже си нямаме крава…

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска..

публикувано на 23.10.20 в 16:10