Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пламен Карталов: Не ми липсва смелост - искам да правя нещо, което другите не смеят

Пламен Карталов
Снимка: БГНЕС

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов стана на 71 години. Преди година, точно на рождения си ден, той излезе и танцува на сцената заедно със състава на Mamma Mia и показа, че за енергията възраст няма. Особено когато правиш това, което обичаш и реализираш проектите си, колкото и да ти казват, че това, което си си наумил е невъзможно, няма как да се случи в България или няма как да има публика. Щом е бил убеден, че има идея, която си струва, Пламен Карталов е тръгвал към нейното осъществяване, без да се обръща. Може би защото "вижда нещата отгоре". Защото фамилията му всъщност означава... орел.

Роден е в Добрич, но е само на няколко годинки, когато семейството му се мести в София, така че реално е израснал в столицата. И всички негови и детски, и ученически спомени са свързани със спектакли, които децата сами си организират. Тоест, поставял е от малък. Разказва за първото истинско представление, на което е отишъл, как сам си е купил билет и как е бил омаян.

Пътят на Пламен Карталов минава през Националната музикална академия, специализация в Берлин (оперна режисура) и после пак в София, за да завърши и НАТФИЗ (кинорежисура). Това са сухите факти. В предаването "Кой кой е" акад. Карталов разказва с много плам за времената (още като студент), когато обикаля България с Младежката камерна опера и представят редица непоставяни до този момент, интересни, различни заглавия навсякъде, където има и най-малката възможност - от театрални сцени (като в Кърджали и Благоевград) до малки и големи читалища по селата. Оттогава трупа опит как да използва и най-малката възможност, която предоставя дадено пространство. Това е времето, в което отказва щатно място в Софийската опера, предложено му от тогавашния директор Димитър Узунов. Било е смело решение, но пък, по думите на госта ни, приемайки, щял да има сигурна заплата, но работа, която включва много по-малко възможности за развитие.

След години той се завръща в Софийската опера като директор (на два пъти), ръководил е Музикалния театър (другата му голяма любов, към която сега се завръща с "Мамма Миа" и предстоящата премиера на Клетниците, правата за които той има от десетилетия, но липсата на ... техническите средства, изисквани "по библия" отлага поставянето до 2019), операта в Русе, заедно с Борис Христов създава Академията за вокално изкуство в Рим, канен е да поставя по света...Пламен Карталов е академик към Българската академия на науките от 2012 година.

Разговаряхме с Пламен Карталов точно на рождения му ден (15 септември), което се получи съвсем случайно. Поводите бяха други - предстоящият сезон на Софийската опера, крайъгълните камъни в творческия му път, както и фактът, че е почетен гражданин на София. 

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Пламен Карталов - ще научите много малки и интересни детайли от човека, който променя оперните представи; за първата му голяма постановка на открито у нас ("Ивайло" на Марин Големинов на Царевец в Търново, където реално се случват събитията в тази опера), за първата му постановка на открито извън България (която всъщност предхожда спектаклите на Царевец), за интереса към това, което не е било представяно и показвано, за любопитството и любознателността, за стремежа да си винаги една крачка напред.


Разбира се, говорим и за историята на Вагнеровите опери и българската публика (история, която, както припомня гостът ни, съвсем не започва от него), за намалената субсидия от Министерството на културата, заради което на него му е трябвало заглавие, което да му помогне да навакса финансово и така се появява (както споделя Пламен Карталов) леко случайно; за новия сезон на Софийската опера, в който има всичко - от премиера на българска опера през октомври (поверена на дама кинорежисьор, между другото) до "Електра" на Рихард Щраус на финала (отдавнашна мечта на Пламен Карталов, който добавя, че Вагнеровият фестивал вече ще бъде Фестивал на Вагнер и Щраус).


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мият улиците по райони от 8 юни

От 8 юни започва миене на съседни улици в кварталите, които са обособени в карета. Дейностите ще започнат от район “Красно село“ от каре, в което попадат бул. "Генерал М.Д.Скобелев", от бул. "Прага" до пл. "Руски паметник", бул. "Христо Ботев" от бул. "Генерал М.Д.Скобелев" до бул."Македония", бул."Македония" - нечетни номера от пл."Руски паметник"..

публикувано на 05.06.20 в 18:26

София има своето ново пространство за събития - "Платформа А6"

Ново пространство за култура и събития отвори врати в София. "Отвори врати" образно казано, защото всъщност цялото то е на открито. Нарича се "Платформа А6" и е част от Националния дворец на културата. "Платформа", тъй като е абсолютно мултифункционално, "А6" - тъй като се намира до вход А6 на НДК, който е откъм бул. “България”, пояснява Борислав Велков..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Ментална аритметика - да развием логиката и въображението

Безплатни уроци по ментална аритметика се провеждат всеки четвъртък от 15 до 18 ч. в един от детските центрове в сградата на НДК. Историята на този метод води началото си от преди около 5000 хиляди години. Той стимулира развитието на двете полукълба на мозъка, като позволява на децата да развият паметта и вниманието си. Това става с помощта на..

публикувано на 05.06.20 в 16:18

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 са в ход

Инфраструктурните ремонти в София за лято 2020 вече са в ход.  Първият етап по реализацията на ремонтните дейности в София започна с обновяването на улица “Николай Хрелков”, в квартал Горна Баня. Първите 500 метра от отсечката вече са готови. Пробивът по булевард “Петър Дертлиев”, свързващ Околовръстния път на София и автомагистрала „Люлин“ с..

публикувано на 05.06.20 в 16:06

Доброто хранене - фактор за здрава и сияйна кожа

Храната, която консумираме, може да бъде мощен инструмент за подобряване на външния вид. Ние сме това, с което се храним и здравословното хранене поддържа кожата в най-добра форма и има потенциал да решава конкретни кожни проблеми. От огромно значение за състоянието на кожата, ноктите и косата са алкохола, цигарите, липсата на достатъчно сън, стреса,..

публикувано на 05.06.20 в 15:41

1 СУ „Пенчо П. Славейков” – устремени по пътя към щастието

1 СУ „Пенчо П. Славейков” начерта „Карта на надеждата за Европа“ . Проектът е осъществен в отговор на предизвикателството на Регионалното управление на образованието София-град. В края на месец април беше стартирана изключително интересна инициатива, която сама по себе си вдъхва надежда и оптимизъм. Преподаватели и ученици от училището се..

публикувано на 05.06.20 в 15:11

Дезинфекцията срещу коронавируса на обществени места в София и Самоков

Напълно безвредни за човека и околната среда са препаратите, с които се дезинфекцират контейнери, улици, подлези и други обществени места в София . В това увери директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя допълни, че стопаните на домашни животни не трябва да се притесняват при разходката на любимците си. Подробна информация..

публикувано на 05.06.20 в 15:06