Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралната стихия “Медея” ще се завихри през октомври в София

След бурните овации в Пловдив, театралната стихия “Медея” ще се завихри и в София. Премиерните дати са 8 и 9 октомври в театър “Азарян”. Спектакълът, по едноименната трагедия на Еврипид, беше представен за първи път след 40 години на сцената на Античния театър в Пловдив.

Изоставена от своя мъж, Медея търси и намира възмездие, като посяга на една универсална ценност - своите деца. Трагичният ѝ избор вълнува човечеството от античността до днес. Текстът на Еврипид от 431 година пр. Хр. оживява в новия превод от старогръцки на Георги Гочев и Петя Хайнрих във виртуозното изпълнение на 40 актьори, музиканти и деца.

В ролята на Медея е Снежина Петрова. Уникалният свят от образи е дело на режисьора Десислава Шпатова. Зад въздействащата музика застава Асен Аврамов. Към екипа на “Медея” в театър “Азарян” ще се присъедини и Ивайло Герасков, който ще влезе в ролята на Креонт.

Още за “Медея” и нейната софийска премиера - чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51