Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 600 ученици стигат до Черни връх в Световния ден на туризма 27 септември

Снимка: Архив
Столичната община организира VI Туристически поход за ученици от столични спортни училища по маршрут – от х. „Алеко“ до Черни връх.
Туристическият форум ще се проведе утре (27 септември) в Световния ден на туризма. Целта е младите хора да се запознаят с ползите от планинския туризъм, да се създаде позитивно отношение към природата, да се изградят теоретични знания за правилата за безопасност при планински преходи, както и практически умения за оцеляване в планината.

Проявата е насочена към ученици от V до ХІІ клас.

Сборният пункт е до Националния стадион „Васил Левски“.

Като организатор дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ ще осигури автобусен транспорт, сандвичи и вода за участниците, туристически водачи и планинска застраховка. Разбира се, предвидени са и награди.

През миналата година имаше изключителен интерес към този празник. Затова стигнахме до идеята през пролеттта походът да е до Момина скала, а сега, през есента – да изкачваме Черни връх – обясни пред Радио София Любомира Радоева - старши експерт "Спорт, туризъм и младежки дейности" от дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” към Столичната община.
Желаещите за похода утре са били повече от възможностите, но все пак ще участват 600 ученици и 100 доброволци.

Предвидени са и приятни изненади от общинската дирекция, както и от Природен парк „Витоша“.

Чуйте повече по темата в разговора на Гергана Пейкова и Боян Бочев с Любомира Радоева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиан Кръстев

Платеното паркиране ще завзема все по-голяма част от София

„Зелена“ зона за платено паркиране ще бъде обособена в квартал „Иван Вазов“ , а в центъра на града „синята“ зона ще бъде разширена до „Евлоги Георгиев“ и ще навлезе в района на „Оборище“. Такава готовност заявява зам.-кметът по транспорта на Столичната община Кристиан Кръстев . По този начин ще се облекчат жителите на съответните..

публикувано на 28.05.20 в 13:43
Две от платната на Елисавета Консулова-Вазова

Много букети в изложбата „Натюрморти” превръщат „Лоранъ” в цветна градина

Нови натюрморти показва галерия „Лоранъ” в едноименната си изложба, която е първата след неочакваното принудително прекъсване и може да бъде разгледана  виртуално. Платната са разнообразни, живопис и са повече, отколкото обикновено могат да се видят в изложбената зала, отбеляза пред Радио София изкуствоведката Мариана Аврамова ...

публикувано на 28.05.20 в 12:55

"Страх. Доналд Тръмп в Белия дом" - за важните решения на Америка

"Страх. Доналд Тръмп в Белия дом". Преди известно време тази книга на изтъкнатия американски журналист Боб Удуърд предизвиква бурна реакция от страна на американския президент, до такава степен, че той поиска Конгресът да промени законите за клевета. Сега българският читател има възможност сам да открие причините да това с новото издание от..

публикувано на 28.05.20 в 12:37

1 юни, 11.00 ч.: Първа постановка на Музикалния театър след дългата пауза

Музикалният театър отваря врати на първи юни в Деня на детето. От 11:00 часа за малчуганите и техните близки на голямата сцена ще се играе обичаната музикална приказка „Да целунеш принцеса” – входът е свободен. Половин час по-рано любимите приказни герои от спектаклите на театъра ще посрещат децата на входа. През юни оперетата кани децата на любимите..

публикувано на 28.05.20 в 12:05
Теди Москов

Теди Москов: Тези, които се стекат в дупката на театъра, ще се чувстват съпричастни един към друг

В театър „София“ Теди Москов започна репетиции на пиесата от Дарио Фо „Няма да платим, няма да платим“ . Премиерата се очаква на 15 юли на откритата сцена пред театъра. „Пиесата избра Ириней Константинов – директорът на театър „София“, и то с добър нюх, тъй като тя изведнъж се превръща в доста актуална. Става въпрос за невъзможността на хората да..

публикувано на 28.05.20 в 11:46
Сред доброволците са и актьорите Фахрадин Фахрадинов и Филип Аврамов

В „Красно село“ топлият обяд е здравословно вегетариански

Продължава изпълнението на програмата   “Топъл обяд в извънредна ситуация”. Инициативата е част от пакета мерки за подкрепа на най-уязвимите граждани в условията на пандемия и е организирана от Държавната агенция за социално подпомагане. Включени са над 20 столични района, в които се разнася топъл обяд за населението без доход или с доход..

публикувано на 28.05.20 в 10:01

Образователната инициатива Знам.бе започва подкаст “За учителите”

Образователната инициатива Знам.бе започва излъчването на подкаст “За учителите” . Това е първият образователен подкаст у нас. Целта на организаторите е да покажат добрите примери в българското образование , които могат да послужат за вдъхновение на други учители от цялата страна. Епизодите излизат всеки четвъртък и са достъпни безплатно.   “Много..

обновено на 28.05.20 в 09:46