Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Родените в чужбина могат да се върнат в България, ако знаят български език

Георги Малинов и Люба Овчарова
Снимка: Катя Василева
В деня, когато се отбелязва езиковото многообразие в Европа предаването “Радиоприемница” ни среща с Георги Маринов и Люба Овчарова от Онлайн академия за преподаване на български език, за българските деца, които живеят в чужбина - “Сричка.бг”.

“Когато помогнем на децата да научат български език има шанс да се върнат в България. Аз вярвам, че някои от тях ще се върнат, но за нас най-важното е да им помогнем да обичат българския език, да обичат България и да запазят българското в себе си, където и да се намират по света”, казва Георги Маринов, който повече от 10 години е живял в Торонто, Канада. Там завършва средното си образование и получава университетска диплома.

От престоя му в Канада Георги забелязва, че много от децата, които са родени израстват в Канада, не могат да четат и пишат на български език, въпреки наличието на много неделни училища, чиято бройка продължава да се увеличава.

Всъщност идеята за онлайн академията се заражда, след като му се раждат двама племенници в Канада, на които той се опитва да помогне, за да научат българския език добре.

В началото са започнали с няколко познати преподаватели и в зависимост от желанието на родителите да запишат децата си, могат да увеличат и броя на преподавателите.
Български език ще се преподава от I до VII клас, като уроците ще се провеждат два пъти седмично по два учебни часа. Часовете ще се провеждат във виртуална класна стая, на живо, защото живият контакт винаги помага за провеждането на един пълноценен урок, обяснява Люба Овчарова. 

Платформата пък помага на учениците да подават домашните си уроци, а на учителите да ги проверяват и да дават обратна връзка, както и да дават тестове или да изпитват учениците.

Интерес вече има. В момента от платформата вече се свързват с родители и очакват класовете да започнат през първия уикенд на октомври. За организаторите е важно учениците да са на близка възраст, за да не си пречат в учебния процес. “Родителите искат децата им да бъдат грамотни. Явно милеят за българското и искат децата им да познават езика", казва Люба.

Извън тази инициатива, двамата основатели на платформата се занимават със съвсем различни неща. Люба работи в ИТ компания в сферата на управлението на проекти, а Георги работи в сферата на финансите. “В България винаги съм се чувствал добре. Когато живеех в чужбина, летата си ги прекарвах тук. И в един момент реших да си дам шанс и да видя дали ще успея да се реализирам в България, казва Георги.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 29.11.2023: Обществените настройки към системата за ранно известяване на бедствия

Събеседниците в предаването "Форум" са Мартина Стефанова и Петко Желязов. Мартина Стефанова - предприемач, продуцент, мениджър, журналист в сферата на културата, изкуството, културните политики и международни културни отношения. Съосновател и изпълнителен директор на фондация "ДОМА Арт" и създател на КвАРТал. Тя е член на Управителния съвет на..

публикувано на 29.11.23 в 21:35

За предизвикателството да си кмет трети път на Елин Пелин

Кметът на Община "Елин Пелин" инж. Ивайло Симеонов спечели доверието на над 57% от избирателите. Той говори в предаването "Ритъмът на столицата" за приоритетите през новия мандат, за спешните задачи, които стоят на дневен ред и за развитието на общината през следващите години. Относно равносметката за изминалите два мандата той сподели, че тя е..

публикувано на 29.11.23 в 19:46

Възможно ли е овладяването на CO2 емисиите?

Тема на дискусията с "WWF България" в предаването "Ритъмът на столицата" е "Индустрия - нулеви емисии". Подробности разказаха доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС, Румен Карамихалев, директор на една от големите компании в Източна Европа за безвъглеродна стомана, както..

публикувано на 29.11.23 в 17:19

"Тази Коледа чудесата правите вие" в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи

Фондация "За нашите деца" стартира 11-тото издание на традиционната си дарителска кампания, в подкрепа на деца, лишени от родителски грижи "Тази Коледа чудесата правите вие". Инициативата обединява различни общности – бизнес, училища, деца и възрастни. Досега основният елемент от инициативата включваше предизвикателства, които отправят от..

публикувано на 29.11.23 в 14:46

Коледна графити работилница правят от организацията "0511"

Коледа е времето, в което София става по-цветна, по-красива, по-весела. Това се дължи на коледната украса, но и не само. Всъщност целогодишно градът има по-шарен и приветлив облик благодарение на графити изкуството. Едно улично изкуство, което отдавна вече не се смята за вандализъм, а за художествено произведение на разлчини артисти. И като всяко..

публикувано на 29.11.23 в 14:00

Оперният мюзикъл от Христос Папагеоргиу "Калас и Онасис" пред софийска публика

Оперният мюзикъл от Христос Папагеоргиу "Калас и Онасис" ще постави началото на Новогодишния музикален фестивал на 13.12.23 г., в зала 1 на Националния дворец на културата. Пред Радио София Страцимир Павлов - диригент-постановчик на спектакъла на Държавната опера във Варна сподели, че композитора Папагеоргиу е музикант, който владее няколко..

публикувано на 29.11.23 в 13:11

Богатството и колоритът на китайската култура в книгата "Китайски приказки"

В Централното фоайе на Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий“, бяха представени две нови издания, свързани с вълшебството на мистичния Изток. За едното от тях - новото издание на „Китайски приказки“, разказа пред Радио София, доц. д-р Антония Цанкова - преподавател в Софийския университет по дисциплините “Граматика на китайския,..

публикувано на 29.11.23 в 13:08