Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Закия Ел Мидауи: Френският език не е само език за комуникация, а много повече

В последния ден от седмицата в предаването “Радиоприемница”, посветено на езиковото богатство и предимството да владеем различни европейски езици.Ролята на един председател на групата на посланиците франкофони е да изгради тази общност от дипломатическа гледна точка и да допринесе за ценностите на франкофонията, казва Н.Пр. Закия Ел Мидауи - извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България и председател на групата на посланиците франкофони.

“Френският език не е само език за комуникация, а много повече. Това е езикът на образованието, на културата, на науката. Също така на бизнесът и търговията. Нашата роля е да насърчаваме изграждането на мрежи. Опитваме се да свържем в България в мрежа франкофонската общност, защото е разпръсната и хората не се познават”, казва посланик Ел Мидауи. Н.Пр. Закия Ел Мидауи

Тя разказа, че в Мароко официалният език е арабски, а на второ място е т.нар. език тамазид. Френският език е чуждият език, който е най-разпространен сред мароканците. Той е административен език, който се използва в администрацията. Този език се изучава от децата още от яслата. Дори наскоро е приет закон, според който френският е задължителен за децата, след навършване на тригодишна възраст. Франция пък е исторически най-големият партньор на Мароко. Много от мароканците дори избират да следват висшето си образование във Франция. През Мароко пък много от другите френскоезични африкански държави заминават за Франция.

Отскоро в Мароко има и англоезични университети, марка част от населението говори и испански език, но френският е фаворит в страната. Различните фестивали се провеждат на френски, в музеите информацията също е на френски. Академичният свят също организира различни прояви на френски език и т.н.

Дори в местното наречие даридж има смесица от френски и арабски език. Има книжовен арабски, на който се пише и диалект, на който се говори в различните региони. Наречието даридж, посланик Ел Мидауи нарича “арабски език на взаимовръзките". "Даридж е много по-изразителен и се използва в мароканските песни”. Все повече млади хора обаче създават модерни песни на дариж и дори в интернет се използва все повече.

Езикът на берберите е тамазид. Мароканското население е съставено от араби и тамазид, както и населението, наречено хасени и живее в южните части на Мароко. През септември посолството на Мароко организира културни вечери в Чепеларе, където се представя модно ревю с мароканска тафта. Има и изложба на занаятчийски продукти от дърво, кожа и плат. В София от посолството участват в организацията на различни събития, като фестивалът на филмите от Северна Африка.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59