Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Страница 30

Дневникът на една софиянка: Всеки има нужда от кауза, иначе край…

Безсмислието рязко ще ни завладее, драги мои, ако бързо не решим към коя кауза да се приобщим. И най-вече отривисто да се научим да обвиняваме другите, че са тъпи, непросветени, не наясно. Така на едро, без конкретика.

Аз живея просветен, а ти си боклук, защото не си сетил да живееш по моя начин.

Усещате, че ще ви заговоря за 16-годишната Грета. Само че няма да ви говоря за нея, а за най-екосъобразните хора, които аз лично съм виждала, а именно българските пенсионери. Искам дебело да подчертая, че ние, всички замърсяваме и с отсъствието, и с присъствието си на планетата.

Но българските пенсионери без пламенност ала Жана Д'арк, без някой да ги снима и/или да се интересува от тях, живеят тихо, сами и с малко. Изпират си пластмасовата торбичка или имат мрежеста от 63-та година, ходят с платнена кърпичка, не са пътували със самолет, не тъпчат пазарската количка с покупки, защото живеят в недоимък.

Ето това, драги мои, са леви идеи в действие.

Надявам се разбирате, че не ми е идеята да издигам в култ българския пенсионер особено противопоставяйки го на една единствена личност. Докога ще учим едни и същи уроци, че няма човешко същество, което и да е било, което може да ни спаси? Докога ще търсим месии и пророци, които впоследствие да бъдат използвани политически, защото винаги така става?

СнимкаПромяната се случва с действия от всички нас, а не с празни приказки и клишета, дори изговорени или изкрещени в ООН. Нека малко по-малко се плещи, а повече да се засажда. Ето едни корпорации и държави изсичат дървета, ние може да засаждаме дървета. Или да се измисли някакво супер дърво, баобаб да речем, който израства за кратко време, но има по-голяма устойчивост.

Нека си говорим за младия учен Боян Слат, който през 2018 г. започна въвеждането в експлоатация на първата плаваща платформа край “Голямото тихоокеанско сметище”, която има за цел да прочиства плаващи сметища в океана или пък LAM'ON: българските млади учени, които създадоха биоразградим ламинат за хартия, подходящ за компостиране.

Всъщност като се замисля - на природата не толкова трябва да се помага, колкото да не се пречи. Тя се възобновява по невъобразимо перфектен начин, въпреки нас. Не казвам, че екологичните кризи не съществуват, то и затова богатите са се притеснили, защото дишаме един и същ въздух, и май не се оказва толкова лесна възможност космическата емиграция. Има процеси, за които повечето от нас нямат представа. Ако излезем на улицата и питаме хората, разширява ли се, или се свива озоновата дупка, сигурна съм, че мнозинството ще каже, разширява се, фатално е… А тя пък взела, че междувременно се свила.

Аз съм била доста войнстващ човек, приятели, поучавала съм пряко и непряко хората, защото например от години разпределям боклука си разделно, не изхвърлям дрехи и обувки, рециклирам ги или ги предавам в пунктове, отказвам торбички и сламки. Но това не ме прави перфектен екосъобразен човек, а същият, който диша кислород и издиша въглероден диоксид. Смятам, че в мълчаливите действия се крие много повече смисъл и промяна.

Грета няма да спаси света от корпорациите и от най-големите държави замърсителки: САЩ и Китай, докато плава от среща в среща на своята карбонова лодка. Хайде, поне един път да не се фиксираме върху личността, а да се опитаме да живеем с малко, без насочени върху нас прожектори и с повече реални действия.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39