Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата награда "Златна роза" е за филма "Бащата", за публиката фаворит е "В кръг"

Снимка: Катя Василева

Наградите на 37-ото издание на фестивала на българското игрално кино „Златна роза” бяха връчени тази вечер във Фестивалния и конгресен център Варна.

Награда на публиката спечели "В кръг" на Стефан Командарев, Съюзът на българските филмови дейци отличи Светла Цоцоркова за "Сестра". Призът на гилдия "Критика" на СБФД е за късометражен филм - "Инсомния" на Радослав Камбуров, а за пълнометражен филм - "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов.

За първи път беше връчена награда за късометражен филм на името на Рангел Вълчанов от Асоциацията на кинорежисьорите. Тя е за филма "Иван" на Надежда Христова. Специален диплом за късометражен филм журито връчи на "Дом" на Димитър Кутман. "Златна роза" за късометражен филм - "Нина" на Христо Симеонов.

Специално отличие за дебютен пълнометражен филм - "Снимка с Юки", "Лошо момиче". Награда за дебют - "Котка в стената".

Награди за мъжка роля получиха Иван Савов и Иван Бърнев за играта им в "Бащата". За женска роля  отличието бе връчено та Ирини Жамбонас ("В кръг").

За операторско майсторство награда получава Веселин Христов за филма "Сестра". За най-добър сценарий - Христина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков за "Бащата".

За най-добър режисьор - Драго Шолев за "Прасето".

Голямата награда "Златна роза" е за "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
Община Варна присъжда своята награда на "В кръг" на Стефан Командарев. Специалната награда на журито е за филма "Прасето". 

Международното жури за пълнометражни филми е в състав: председател - Милко Лазаров (България), членове: Рената Санторо (Италия), Хървойе Хрибар (Хърватия), Жорета Николова (България), Емил Христов (България).

Късометражните филми бяха оценявани от жури в състав: председател - Андрей Паунов (България), членове: Ана Вълчанова (България), Йошико Минекава (Япония).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Връчват отличията на 37-ия фестивал "Златна роза" тази вечер във Варна

В 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна ще станат известни отличените филми на 37-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза”. 13 нови пълнометражни български филма и 17 късометражни се състезаваха в конкурсната..

публикувано на 04.10.19 в 16:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че..

публикувано на 23.04.24 в 11:54

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за..

публикувано на 23.04.24 в 11:07

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на..

публикувано на 23.04.24 в 08:11