Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват отличията на 37-ия фестивал "Златна роза" тази вечер във Варна

Преминахме през дискусия, дори битка преди решенията си за наградите, съобщи режисьорът Милко Лазаров, председател на едно от журитата

Снимка: zlatnaroza.bg
В 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна ще станат известни отличените филми на 37-ия фестивал на българското игрално кино „Златна роза”.

13 нови пълнометражни български филма и 17 късометражни се състезаваха в конкурсната програма. Повечето от тях бяха показани за първи път пред българска публика именно в морската столица. Сред тях са носителят на „Кристален глобус” в Карлови Вари - „Бащата” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, отличеният с две награди в Сараево „В кръг” на Стефан Командарев, „Котка в стената” на Мина Милева и Весела Казакова, заснетият на ледения континент „Писма от Антарктида”, „Имало една война” на Анри Кулев, вторият филм на Светла Цоцоркова „Сестра”, Обичам те, Бойдин” на Борислав Михайловски, „Прасето” на Драго Шолев.

Снимка: Златна розаНачело на двете журита, които оценяваха кинотворбите бяха двама от водещите режисьори Андрей Паунов – на късометражната програма и Милко Лазаров на пълнометражната.

Такава програма на „Златна роза” от години не е имало - отбеляза пред Радио София Милко Лазаров. - Не знам дали е инцидентно или ще бъде тенденция. По-скоро е първото. Цялата кино общност се надяваме занапред да си подкрепят филми, за които си заслужава да се харчат пари. Имах възможност аз да поканя членовете на журито. Те до голяма степен бяха подготвени за такива решения. Така че нашият поглед към филмите беше по-художествен, по-артистичен. Разговорите бяха дълги, стигна се до промяна на някои решения. За 3-4 от заглавията, които ще бъдат наградени, журито не беше единодушно. Дискусията беше неочаквана и за самия мен. За някои от филмите си беше битка.

Единственото нещо, което авторите трябва да наблюдават, когато очакват оценката на своя филм, е дали филмът е хубав, дали те са си свършили работата.
Никой не пречи български филми да се разпространяват по света.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна