Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Накъде в София

| обновено на 09.10.19 в 09:39
"Тирамису"
Снимка: http://sofiatheatre.eu/

ТЕАТЪР

"Калигула" от Албер Камю представя на голямата сцена от 19.00 часа Народният театър "Иван Вазов" с участието на Албена Ставрева, Александра Василева, Александър Евгениев, Ахмед Юмер, Биляна Петринска, Вяра Табакова, Деян Ангелов, Деян Донков, Димитър Димитров, Елена Петрова и др.

По същото време на камерната сцена може да гледате "Крадецът на праскови" от Емилиян Станев под режисурата на Бойко Илиев. Участват: Мариус Донкин, Аня Пенчева, Юлиан Вергов, Стоян Пепеланов, Марин Янев, Ванча Дойчева

"Тирамису" предлага афишът на Театър "София" за тази вечер. Режисьор е Николай Поляков, а актьорският състав - Лилия Маравиля, Силвия Петкова, Мила Банчева, Дария Симеонова, Неда Спасова, Луиза Григорова - Макариев, Снежана Макавеева, Лора Мутишева поднася един динамичен, изпълнен с чувство за хумор спектакъл. Началото е в 19.00 часа.

"Разделям двойки по домовете" от Тристан Птижирар можете да гледате от 19.00 часа в Младежкия театър „Николай Бинев“. Режисьор е проф. Здравко Митков, а на сцената ще излязат Искра Донова, Михаил Билалов, Николай Луканов

"Отворена брачна двойка" представя Театър 199 "Валентин Стойчев" от 19.30 часа. Режисьор е Мариус Куркински, участват Рени Врангова, Веселин Анчев, Константин Икономов.

ИЗЛОЖБИ

В столичната галерия „Стубел“ се открива графичната изложба „Ксилограми“ на неотдавна напусналия ни художник Васил Попов (1958-2018). Куратор на експозицията е Филип Зидаров. Роден в Габрово, Васил Попов завършва Художествена гимназия в София през 1977 година. Името му се появява на художествената сцена с неговата първа самостоятелна изложба през 1989 г. и не след дълго се утвърждава като един от най-оригиналните, работещи цветна ксилография графици в България. Освен над 20-те си самостоятелни изложби в България, Сърбия, Франция, Германия и Италия, Васил Попов има редица участия в международни графични форуми

Изложбата "Портрети" на Николай Майсторов се открива в 18:30 часа в галерия "Контраст". Трудно е художникът да бъде искрен с думите си когато пише за себе си, защото картините са нарисувани. Искам да кажа, че те - дали буквално защитават идеята на автора или не, автономията им определя тяхното присъствие на сцената на живота, където зрителят компенсира своето присъствие чрез тях. Истината за изкуството се ражда в момента пред погледа на зрителя, казва авторът.

Threesome Art Collective или Десислава Илиева, Симеон Марков и Войн де Войн представят изкуството си от 18.00 часа в галерия "Аросита". Колективната изложба е озаглавена G (IRLS) 7. Кой, кога, защо и каква е ролята на жените и кои са средствата за измерване на мощността в днешно време?
Дали равенството е само ново фалшиво освобождаване на социалната трезвост? Остава само малка тайна на всеки – голи истини, болезнени видимости, лоши думи, нарушени обещания, политическа несправедливост като причина за личните неудовлетворения.

От 18:30 ч. в галерия Evdokia Art Glass ще бъде открита на изложбата "Двоен портрет" на проф. Илия Илиев и Йорданка Илиева. В нея двамата ще покажат на публиката най-новите си творби изработени в смесена мозаечна техника - миксмедия на стъкло и живопис.

ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО

Столичният район „Студентски“ организира платформа „Артсъстезания“.във филиала на Факултета за приложни изкуства на Националната художествена академия с учениците от 8. СУ „Васил Левски“ и 55. СУ „Петко Каравелов“. Инициативата цели да стимулира таланта и творческия потенциал у децата. Всяка година учениците се запознават с различни видове изкуство, включващи нови елементи на творческа провокация. Тазгодишното издание на инициативата ще се проведе съвместно с представители на Индонезийското посолство, които ще представят на децата традиционната индонезийска техника за рисуване върху плат с восък „батик“. Учениците от своя страна ще демонстрират традиционната българска техника „плъстене на вълна“.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наградите са оценка, но по-важно е бъдещето на омнибота

Омниботът търси производител извън България

Българска разработка може да бъде безценен помощник на хора в инвалидна количка. Омниботът е посрещнат с овации и печели награди за създателите си, но все още не може да бъде организирано производството, заради липса на инвестиционна подкрепа . Идеята е омниботът да донесе свобода на хората, които по някаква причина за приковани в..

публикувано на 11.08.20 в 11:36

Почина най-възрастният ленивец в света

Най-възрастният известен ленивец в света - Паула, почина на 51 години в германска зоологическа градина, съобщи ДПА. Паула е била евтаназирана заради влошено здраве. От известно време тя е страдала от диария и липса на апетит. Преди една седмица е престанала въобще да се храни. Паула е пристигнала в зоологическата градина в Хале през 1971 г. на около..

публикувано на 11.08.20 в 11:12
Лъчезар Кацарски

Дори в най-тъмните моменти трябва да гледаме с надежда и светлина

Младият джаз и блус музикант Лъчезар Кацарски от Благоевград също прави свои концерти в социалните мрежи по време на строгата изолация, а днес е насочил усилията си към създаването на нова песен, посветена на неговия баща. Продължава образованието си в  Музикалната академия, където беше приет заради таланта си още преди да завърши средното..

публикувано на 11.08.20 в 10:50

Тактилни разходки в столицата - мост за изграждане на доверие

Една от по-различното инициативите в столичното пространство са тактилните разходки, чиято цел е участниците в тях да влязат поне за малко на мястото на незрящите и да опознаят града по един по-различен начин. След като се изключи едно от най-важните сетива - зрението, се изострят останалите и участниците откриват, че обръщат внимание на неща, които..

публикувано на 11.08.20 в 10:38

Сготвеното ни изразява и сприятелява

Споделен пикник с Deaf chef дава възможност чуващи и нечуващи да представят себе си чрез любимото си ястие и да научат истории от други хора. Поканата за това е от Meeting points и Лигата на равнопоставеността, а необичайното събитие е насрочено за днес между 18:30 и 20:30 ч. По време на пикника ще бъдат ползвани както български, така и..

публикувано на 11.08.20 в 10:36

Променени автобусни маршрути днес

Поради затворено кръстовище на Орлов мост от протестиращи и забрана за влизане на пътни превозни средства по западното пътно платно на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в участъка от ул. "Оборище" до ул. "Шипка" в посока Орлов мост поради реконструкция на топлопровод, са променени маршрути на автобусни линии номер 9 и 75, информира Столичната община...

публикувано на 11.08.20 в 10:15
Мария Шарапова е известна, че с крясъци освобождаваше напрежението по време на игра

Кога и как е полезно да се разкрещим

Крещенето е ефикасен механизми за емоционално освобождаване, който можем да използваме. Ако покрещите правилно и в точния момент, тогава това ще облекчи стреса и някои от вътрешните ви проблеми, сигурен е психиатърът Юри Вялба. "Можете да викате в гората или в апартамента си, но така, че да е безопасно за другите. С помощта на викането можете да..

публикувано на 11.08.20 в 09:10