Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

| обновено на 09.10.19 в 09:39
"Тирамису"
Снимка: http://sofiatheatre.eu/

ТЕАТЪР

"Калигула" от Албер Камю представя на голямата сцена от 19.00 часа Народният театър "Иван Вазов" с участието на Албена Ставрева, Александра Василева, Александър Евгениев, Ахмед Юмер, Биляна Петринска, Вяра Табакова, Деян Ангелов, Деян Донков, Димитър Димитров, Елена Петрова и др.

По същото време на камерната сцена може да гледате "Крадецът на праскови" от Емилиян Станев под режисурата на Бойко Илиев. Участват: Мариус Донкин, Аня Пенчева, Юлиан Вергов, Стоян Пепеланов, Марин Янев, Ванча Дойчева

"Тирамису" предлага афишът на Театър "София" за тази вечер. Режисьор е Николай Поляков, а актьорският състав - Лилия Маравиля, Силвия Петкова, Мила Банчева, Дария Симеонова, Неда Спасова, Луиза Григорова - Макариев, Снежана Макавеева, Лора Мутишева поднася един динамичен, изпълнен с чувство за хумор спектакъл. Началото е в 19.00 часа.

"Разделям двойки по домовете" от Тристан Птижирар можете да гледате от 19.00 часа в Младежкия театър „Николай Бинев“. Режисьор е проф. Здравко Митков, а на сцената ще излязат Искра Донова, Михаил Билалов, Николай Луканов

"Отворена брачна двойка" представя Театър 199 "Валентин Стойчев" от 19.30 часа. Режисьор е Мариус Куркински, участват Рени Врангова, Веселин Анчев, Константин Икономов.

ИЗЛОЖБИ

В столичната галерия „Стубел“ се открива графичната изложба „Ксилограми“ на неотдавна напусналия ни художник Васил Попов (1958-2018). Куратор на експозицията е Филип Зидаров. Роден в Габрово, Васил Попов завършва Художествена гимназия в София през 1977 година. Името му се появява на художествената сцена с неговата първа самостоятелна изложба през 1989 г. и не след дълго се утвърждава като един от най-оригиналните, работещи цветна ксилография графици в България. Освен над 20-те си самостоятелни изложби в България, Сърбия, Франция, Германия и Италия, Васил Попов има редица участия в международни графични форуми

Изложбата "Портрети" на Николай Майсторов се открива в 18:30 часа в галерия "Контраст". Трудно е художникът да бъде искрен с думите си когато пише за себе си, защото картините са нарисувани. Искам да кажа, че те - дали буквално защитават идеята на автора или не, автономията им определя тяхното присъствие на сцената на живота, където зрителят компенсира своето присъствие чрез тях. Истината за изкуството се ражда в момента пред погледа на зрителя, казва авторът.

Threesome Art Collective или Десислава Илиева, Симеон Марков и Войн де Войн представят изкуството си от 18.00 часа в галерия "Аросита". Колективната изложба е озаглавена G (IRLS) 7. Кой, кога, защо и каква е ролята на жените и кои са средствата за измерване на мощността в днешно време?
Дали равенството е само ново фалшиво освобождаване на социалната трезвост? Остава само малка тайна на всеки – голи истини, болезнени видимости, лоши думи, нарушени обещания, политическа несправедливост като причина за личните неудовлетворения.

От 18:30 ч. в галерия Evdokia Art Glass ще бъде открита на изложбата "Двоен портрет" на проф. Илия Илиев и Йорданка Илиева. В нея двамата ще покажат на публиката най-новите си творби изработени в смесена мозаечна техника - миксмедия на стъкло и живопис.

ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО

Столичният район „Студентски“ организира платформа „Артсъстезания“.във филиала на Факултета за приложни изкуства на Националната художествена академия с учениците от 8. СУ „Васил Левски“ и 55. СУ „Петко Каравелов“. Инициативата цели да стимулира таланта и творческия потенциал у децата. Всяка година учениците се запознават с различни видове изкуство, включващи нови елементи на творческа провокация. Тазгодишното издание на инициативата ще се проведе съвместно с представители на Индонезийското посолство, които ще представят на децата традиционната индонезийска техника за рисуване върху плат с восък „батик“. Учениците от своя страна ще демонстрират традиционната българска техника „плъстене на вълна“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30