Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Покана за този уикенд

Вижте Витошки забележителности като водач на електрически велосипед

Снимка: Гео Калев, sofia.bg
И през този уикенд ни очаква топло и слънчево време. Затова да прекарате уикенда на открито е не само препоръчително, а дори задължително.

А сигурно вече знаете, че до най-близката възможност да се потопите сред природата - планината Витоша, може да направите и с електрически велосипед.

От средата на юли е достъпна услугата за наем на такова превозно средство, като инициативата цели  да се променят нагласите на българите - да използват екологични и здравословни методи на придвижване, както и да се намали трафика на коли към софийската планина.

Желаещите да наемат електрически велосипед до планината могат да го направят от две места - от паркинга пред Националния исторически музей и от павилион, разположен на ул.„Никола Габровски“ 1. През тази година се предлагат и организирани разходки с водач, обясни Добромир Чолаков от екипа на проекта за електрическите велосипеди, и обясни най-честите дестинации на фенове и групи. По думите му интерес има всеки ден.

През следващата година организаторите на услугата се надяват, че ще могат да допълнят местата, които могат да се посетят, с типично градски, като разбира се, се разшири асортиментът и броят на велосипедите – потвърди и Елица Панайотова от звеното „Зелена София“ към Асоциацията за развитие на София.

Работното време на местата, от които могат да са наемат електрическите велосипеди е от 9:30 - 18 ч всеки ден от седмицата. На уеб страницата www.rentebike.bg могат да се видят и видовете велосипеди, както и какви са условията за използването им.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Българознайко" тръгва на пътешествие до Антарктида

Детската книжка “Българознайко” ще стъпи на последния континент, на който все още не е била - Антарктида. Това, разбира се, ще стане с помощта на българските полярни изследователи, каза пред Радио София Виктория Петкова , автор на поредицата “Българознайко”. Експедицията е насрочена за месец януари 2021 година. Не случайно и самата книжка съдържа..

публикувано на 26.11.20 в 13:01

София тества нов тип ограничители на скоростта

Столична община ще тества предложени от Европейския център за транспортни политики нов тип неравности, ограничаващи скоростта в града.   Предложението на Европейския център за транспортни политики за експериментално монтиране и тестване на нов тип неравности, ограничаващи скоростта е прието и одобрено от Консултативния съвет по пътна безопасност към..

публикувано на 26.11.20 в 12:51

“Въпреки любовта” дебютен роман на музиканта Петко Славов

Музикантът Петко Славов от групата “Airbag” представя днес дебютния си роман “Въпреки любовта” .    “Книгата започнах да я пиша, когато имах много свободно време, когато започнах да пътувам сам, като трубадур в Скандинавия, Първият град беше Копенхаген, и имах цялото време на света през деня. Аз имам по-различен ден от повечето музиканти, които..

публикувано на 26.11.20 в 12:07

WO MAN - спектакъл, който разказва за човека вътре в нас

WO MAN така е озаглавен премиерният спектакъл на Мартина Апостолова и Марион Дърова, който можем да гледаме тази вечер в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс. Спектакълът вече е разпродаден. За спектакъла Мартина Апостолова казва, че става дума за човека вътре в нас. Такъв, какъвто е изначално, безполов и андрогинен. Създаден и воден от..

публикувано на 26.11.20 в 10:45

Гъвкавият подход е водещ в борбата с наднорменото тегло

Социалната значимост на затлъстяването е предопределена не само от застрашителните пропорции, които то достига сред населението по света, а и от здравните рискове, които крие.  Безспорно доказана е връзката между наднорменото тегло, затлъстяването и преждевременната смъртност. За Европа се знае, че с наднормено тегло е всяко трето дете. Като цяло..

публикувано на 26.11.20 в 10:05

"Декември без отпадъци" - призив срещу разхищенията и ненужните вещи

Онлайн кампанията “Декември без отпадъци” обединява основните организации и групи хора, които индивидуално така или иначе целогодишно организират събития в посока нулев отпадък. До края на декември ежедневно ще се публикуват тематични съвети, статии, препоръки , които да подпомагат хората в безотпадъчно пазаруване и организиране на коледните..

публикувано на 26.11.20 в 09:31

Ваксината срещу коронавирус и страничните ефекти

Всяка ваксина срещу коронавирус може да причини неприятни, но временни странични ефекти, които не са опасни за здравето и живота, информира „Нюзуик“, позовавайки се на Американската медицинска асоциация. Експертите предупреждават, че последиците от ваксинацията могат да бъдат неприятни, но е необходимо да се направят няколко инжекции, за да се формира..

публикувано на 26.11.20 в 08:26