Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За здраво дете родителите трябва да имат информация и доверен лекар

Кадър от епизода, посветен на новороденото
Снимка: zdravodete.bg
В „Радиоприемница“ продължаваме и днес темата на съвременните измерения будителството.

Първите ни гости на инициаторите и създателите на първата документална филмова поредица за здравето и децатаНаталия Кирилова и Весела Славчева.

Идеята и целта на проекта им е да се представя пресечната точка от грижите на специалисти и родители във всеки етап от отглеждането на детето. Одобрение е получено и от Българската педиатрична асоциация.

Първият епизод от поредицата вече беше представен в средата на този месец (на 7 ноември ще има още една прожекция в София). Тази събота (26 октомври) филмът ще бъде част от програмата на Академия за родители във Варна, а по-късно – в Плевен, Русе и други градове.

След различни пътища и дейности двете дами през миналата година срещат режисьора на поредицата Петър Вълчев. Решават да предприемат ново начинание и ето - след направеното идва радостта и удовлетворението от погледите на зрителите - майки и бащи.

В първия филм, посветен на новороденото надникваме зад тези неща, които остават мистерия за родителите – първите часове след раждането, какви изследвания се правят и защо, кое е най-важното, което трябва да се знае за здравето на бебенцето. Консултанти са различни специалисти – неонатолози, педиатри, психолози. Предадени са и емоциите на родители, допуснали камерата в семейството - разказват Наталия и Весела.

Намираме партньори и съмишленици като се опитваме да ги ентусиазираме, както сме ние, да видят ползата и за тях от едно такова предизвикателство.

Вторият епизод, посветен на имунитета, вече е в процес на създаване.

Такава филмова поредица досега не е правена в България, допълват дамите от "Здраво дете". А ползата е за всички - и за участниците в създаването на филма, и (може би най-много) за родителите.

Чуйте повече по темата в разговора на Катя Василева с Наталия Кирилова и Весела Славчева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.