Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Stelarc: Човешкото тяло днес е химера от метал, плът и код

То е със сложна конструкция, но е крехко и уязвимо, допълва артистът

| обновено на 24.10.19 в 18:44
Stelarc признава, че за малко щял да изгуби ръката си с имплантираното ухо
Снимка: Нина Селарс
Stelarc е австралийски съвременен артист, трансхуманист с кипърски корени. Той е от тези творци, които не могат да оставят човек безразличен. Много хора гледат на пърформансите и инсталациите му с отвращение, други го смятат за гений, във всеки случай работите му са изключително провокативни. Посветил е артистичните си изследвания на това - да минава отвъд ограниченията на човешкото тяло и изследва телесната материя, съчетавайки медицина, биотехнологии, роботизирани устройства и протези. Експериментира също така с алтернативни анатомични архитектури и екзоскелети. Обикновено използва своето собствено тяло като база за експерименталните си инсталации, като среда и медия за пърформансите си.

Така например с един от по-известните му проекти е Ear on Arm , имплантира ухо в лявата си ръка, което с микрофон и блутут предава в интернет това, което в действителност той чува, така че всеки по света може реално да слуша през неговото трето ухо.

В други пърформанси повдига голото си тяло чрез куки, закачени директно в кожата му и го пуска да се рее над улиците на Ню Йорк, превръщайки по този начин кожата като алтернативен скелет един вид, носещ цялата тежест на тялото.

Снимка: Игор СкафарСъздава 6-крак екзоскелет, който се движи по изцяло нови начини, превръщайки го в нещо като роботизиран човеко-паяк или поглъща малко роботче, използвайки тялото си като гостоприемник и по този начин всъщност като среда за инсталацията си.

През 2005 заедно с артиста Нина Селарс прави общ пърформанс, чрез който с подобна на блендер инсталация смесва близо 5 литра  биоматериал, извлечен чрез липосукция, създавайки по този начин нещо като "био-боза" с генетичен материал от двамата.

Stelarc е носител на множество награди за алтернативни експериментални изкуства, включително престижната Ars Electronica. Почетен професор и доктор в редица университети, като дори НАСА проявяват интерес към някои от проектите му.

По думите му тялото на човека е сложна еволюционна архитектура с деликатна химия с определен генетичен и физиологичен репертоар. То не е несъвършено, а по-скоро неадекватно в интеракцията си със света. Технологиите могат да помагат за по-добро справяне със съвременните предизвикателства.

Чуйте разговора на Антония Каменичка с него за ограниченията на тялото, границите пред един артист и непрекъснатите опити да подобряваме човешкото тяло, създавайки биомашини.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Няколко идеи за киновечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”, казва кинокритикът Деян Статулов .  Той има няколко предложения за любителите на седмото..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов , заместник-председател на Българския лекарски съюз За да бъде издадено..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран случай, а е част от световната тенденция , в която доминиращата среда на социални мрежи и все..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош късмет, къса клечка или каквото там си го определят хората но не е диагноза! Но макар да не е..

публикувано на 27.11.20 в 14:46