Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Солун - очарователен град, с богата история

Снимка: solunbg.org

На 300 км южно от София се намира един очарователен град, с богата история, преплетена в културата ни и дълбоко вградена в историческата памет на българите. Става дума за Солун, вторият по големина град в Гърция. Много българи често минават покрай него на път към прекрасните гръцки плажове.

“В Солун човек трябва задължително да се разходи по крайбрежната улица, както и разходка из стария град, между прекрасните малки стари византийски църквички и ако може в неделя сутрин да чуе някоя литургия. Може също така да се качи на крепостната стена, която е на върха на хълма и да погледне към целия град и солунския залив, защото това е незабравима емоция - да видиш морето, огряно от слънцето", разказва доц. д-р Юра Константинова от Института за балканистика с център по тракология към БАН.

"Символът на Солун е Бялата кула или Кървавата кула, както е истинското ѝ име, което е било забранено в края на XIX век от султан Абдул Хамид, защото не е искал името му да се свързва със жестокости", допълва д-р Константинова, която е ръководител на научния проект "Солун и българите: история, памет, съвремие".
Солун е същински музей на открито на раннохристиянското и византийското изкуство. През 1988 година ЮНЕСКО определя като част от световното наследство маршрут от 15 културно-исторически забележителности - архитектурни и религиозни паметници. 

За съжаление много от важните исторически обекти в града са заличени и днес не могат да бъдат видени. По тази причина от Института за балканистика към БАН събират запазени снимки, пощенски картички и картини, изобразяващи някои от вече несъществуващите паметници в града, за да се съхрани визуално миналото му. 

Екипът по проекта "Солун и българите: история, памет и съвремие" подготвя колективна монография, която скоро ще бъде представена пред публиката. Можете да следите сайта на проекта за актуална информация и предстоящи събития. 

Чуйте повече в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ
По официални данни Правец е сред  местата в България с най-много слънчеви дни в годината

Слънчевият Правец привлича спортисти, туристи, предприемачи

Правец е интересен град за живеене, за учене, за туризъм - едно от местата в България с най-много слънчеви дни в годината. В това се убедихме, когато градът, разположен на 55 километра от София, стана поредната спирка на предаването "Вашия глас" по Радио София. Кметът Румен Гунински е в началото на третия си мандат, но преди това има 4..

публикувано на 22.01.20 в 17:23

"И за мама" има подходящи уроци

Повече от 6 години в най-големите градове на България се провеждат безплатни курсове за жените, които са в очакване на появата на рожбата си, но и за жените, които вече са гушнали своето дете. Училище „И за мама“ дава съвети за всичко, което е свързано с бременността, раждането, кърменето и отглеждането на бебето. Лекциите се водят от доказани..

публикувано на 22.01.20 в 16:39
Райна Константинова и Николай Петров

Райна Константинова: Финансирането е основополагащо за обществените медии

Обществените медии в Европа – а това е мястото, където те са възникнали и се развиват, са големи културни и социални институции. Те са важни, колкото и органите за управление на държавата. Затова са приети и съществуват редица документи, в които всички правителства поемат ангажимент да поддържат, да развиват, да пазят своите обществени медии...

публикувано на 22.01.20 в 16:11

Тази вечер дават голямата награда за литературна критика на фонд "13 века България"

Национален дарителски фонд "13 века България" и "Литературен вестник" ще връчат голямата награда на годишния конкурс-работилница за литературна критика „13 века България“ в Софийския университет тази вечер от 18.00 часа. Тази вечер, ще бъдат почетени с внимание всички участници и ще имат възможност да представят книгата, за която са написали..

публикувано на 22.01.20 в 16:10

„Изкуството на продукцията“ разказва за това как се прави музика

Чудили ли сте се някога, как е създадено любимото ви музикално парче? Серия от събития в София ще отговори на този и още въпроси. Всеки месец „Изкуството на продукцията“ ще ни среща с различни личности, дали нещо за музикалната култура на XXI век. Първият гост е Иван Шопов. Той ще разкаже за това, колко е важно намирането на уникален и..

публикувано на 22.01.20 в 15:38
Весислава Антонова

Весислава Антонова: БНР трябва да остане на страната на гражданите и да бъде еталон

Да се даде шанс на новия генерален директор на БНР за положителни промени, а с идеи и работа хората в радиото да го отстояват като обществена ценност - това пожела в "Радиоприемница" Весислава Антонова – медиен журналист, започнала професионалния си път в БНР. Тя коментира: Изборът на нов генерален директор на БНР беше труден, беше направен..

публикувано на 22.01.20 в 15:29

Класни стаи вече и в... библиотеките

В библиотеките да се обособят класни стаи, предвижда споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата. Това е трето такова, като предишните включиха музеите и театралните инстититуции в образователната среда. През изминалата година над 7000 ученици от 226 училища в страната са посетили такива..

публикувано на 22.01.20 в 15:10