Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как протича изборният ден в София

| обновено на 03.11.19 в 11:55
Снимка: Георги Нейков, БНР

В район “Лозенец” изборният ден протича нормално. Избирателните секции са отворени навреме. Първият гласоподавател е бил регистриран малко след 7.00 ч. Към 9.30 ч. по-активни са възрастните гласоподаватели, които бързат още от рано да заявят гласа си. Право на вот в район “Лозенец” имат общо 45 584 пълнолетни граждани. Има и такива, които на днешните избори за първи път ще пуснат бюлетина, тъй като като са навършили пълнолетие в седмицата след 27 октомври.

Изборните секции в района са 80, разпределени в 8 училища и една детска градина. Има и една служебна изборна секция, разположена в голяма болница в района. Правото си на глас ще упражнят и четирима чужди граждани, тъй като отговарят на условията за уседналост, т.е. регистрирани са на адреса преди  шест месеца и могат законно да гласуват. Предварително те са подали и необходимите за гласуване заявления.
Сигнали за нарушения към момента няма.

В район “Младост”, все повече хора гласуват. Дори по улиците на “Младост” 2 и “Младост” 3 вече има повече хора, предава репортер на Радио София. 125 са секциите в района. Над 88 506 е броят на избирателите, които могат да упражнят правото си на вот. В първия тур активността във втория по големина район на София е била 43% или гласували са общо 38 055 души.

И в “Младост” в ранния час гласуват повече възрастни хора, но има и млади хора. Обстановката към 9.30 ч. е нормална.
 Няма сигнали за изборни нередности в района. Има застъпници и наблюдатели в изборните комисии. Изборният процес протича бързо и организирано, защото процедурата е по-опростена.

В район “Средец” точно в 7.00 ч. е започнал изборният ден и протича в нормална обстановка. Активността е малко по-слаба и се очаква да се засили малко преди обедно време. Опашки няма. Всички 45 секции работят нормално. В две от лечебните заведения на територията на района също има избирателни секции. На разположение на гражданите с физически затруднения е и подвижна секция. Осигурен е бус, който през целия ден ще транспортира подвижна урна, в която ще могат да гласуват всички, които са подали предварително заявления.

Във всички избирателни секции има разположени полицейски служители, които не допускат лица с поведение, което накърнява добрите нрави, както и въоръжени лица. От всички 32 423 души, които живеят в района, 28 102 са тези, които имат право на глас. Тези, които са гласували миналата седмица, са 13 170 души. Към 10.20 ч. няма изборни нарушения.

В район “Люлин 3”, в 35 ОУ “Санкт Петербург” има 14 избирателни секции. Броят на избирателите е 97 217 души, което го прави най-големия избирателен район в София. Гласувалите преди седмица са 36 835 души, което е около 38% избирателна активност. В района е спокойно. В 25-а избирателна секция могат да гласуват хора с физически затруднения. Към момента няма сигнали за нарушения, с изключение на един сигнал от 125 секция, който по-късно се разбра, че е неверен.

В район “Слатина”, в 109 ОУ, изборният ден е започнал навреме и върви нормално, дори с по-бавни темпове, спрямо първия тур на местните избори. В шестте секции са гласували по 100 души до момента, т.е. 600 души, а право на вот в училището имат около 6 хил. души. Има застъпници и наблюдатели в училището. Засилва се потокът от хора, които ще гласуват, което не е изненадващо, защото към 11.00 ч. е час пик за гласуване, съобщават от изборните секции.
В район “Слатина” има 86 избирателни комисии, а с право на глас са 55 780 души. На първия тур са участвали малко над 24 хил. души. Осигурена е и охрана в училището, като има и урна за гласуване за хора с физически затруднения.

В район "Триадица" изборният ден протича нормално. В този район една от секциите не успя да отвори навреме - секция 97, разположена в 73 ОУ в квартал "Гоце Делчев" отвори в 8.45 ч., тъй като двама от членовете от комисията не са успели да стигнат навреме. От секционната комисия са обяснили, че не е имало опашки рано сутринта и затова до напрежение не се е стигнало. Гласуването става бързо. Има вече опашки, но те са малки. Очакванията са в следобедните часове гражданите да бъдат по-активни. На територията на района живеят 65 хил. души, от тях 58 хил. са с право на глас. Това може да стане в общо 109 секции. До 10.30 ч. изборни нарушения няма. 

В район "Люлин" към 11.00 ч. са упражнили правото си на вот 796 души, като в 25 СИК са гласували 106 души. Според един председателят на 15 секция тази седмица чувствително по-малко хора упражняват вота си, като средно с по около 40 души по-малко гласуват във всяка от избирателните секциите. 

В район "Надежда", в 101 ОУ "Бачо Киро" в момента има 13 секции вече има повече хора, желаещи да гласуват. Няма опашки, защото гласуването става много по-бързо. Нормално протича изборният ден. Около обяд се очаква да намалее броят на гласуващите. Към момента няма и сигнали за нередности.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до усложняването им. "Хората без проблеми със зрението не се замислят, но слънцето е изключително вреден..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук...

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Това беше оповестено в края на миналата година, когато..

публикувано на 11.07.24 в 14:50

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София Моно" 2024  е издателство "Колибри". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на..

публикувано на 11.07.24 в 14:09

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел. Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Жени говорят за европейски футбол

Не се случва често жени да говорят за футбол, но когато го правят, то е с емоция и финес. Яна Спиридонова и Мария Бояджиева успяха да си поговорят с някои от най-големите ценителки, на този уж мъжки спорт . Разговорите неизменно поеха и в посока облеклата на съпругите на играчите, класациите за най-секси футболист на Евро 2024, костюмите на..

публикувано на 11.07.24 в 12:34