Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сдружение "Мещра" - изкуството да възродиш за нов живот старите къщи

Снимка: transfiguration-festival.com
Тази седмица в предаването “Радиоприемница” говорим за маскарадите, ритуалите, целия колорит на костюмите и маските. За да се случат по възможно най-автентичен начин подобен род събития, трябва да съхраним архитектурното и културното ни наследство. С тази задача са се заели от сдружение “Мещра”. Това е организация на специалисти в областта на опазването на културното и природно наследство. Гостува ни председателят на сдружението арх. Ирина Аргирова.

“Сдружението е съставено от архитекти - инженери. Чрез нашите дейности, търсим традиционни строителни практики, и носителите, които могат да ги покажат. Самото име “мещра” означава майстор”, казва арх. Аргирова и обяснява, че тези хора стават все по-малко. Вече 4 години архитектите търсят такива стари майстори в страната и добрата новина е, че все още ги намират. Освен това има и млади хора, които искат да се занимават с това и това знание може да бъде съхранено.

Историята си сдружението започва в с. Долен, където са поканени на Зенит фюжън фестивал. Там те участват като архитекти и изследователи, с афинитет към опазване на културното наследство. Помагат с работилници и архитектурни разходки. От сдружението вече работят и с образователни институции и музеи, а след като стават официално сдружение “Мещра”, създават проекта “Добър ден, майсторе. Как я построи?” в Странджа.

“Това беше един проект с палитра от терени, проучвания, с работилници, с намерените майстори, с изложба, която достигна и до София - в НДК и в Национален етнографски музей”. Тогава от сдружението създават свое място и в мрежата, където публикуват резултатите от своите теренни проучвания.
Една от целите на проекта в Странджа е да намерят тези майстори, които все още могат да покажат традиционните практики. “За Странджа е много интересна къщата с дъсчена обшивка и самите покриви, които са по-различни от планинската къща - те са покрити с едноулучни керемиди”, казва Ирина. Там те намират двама майстори - един, владеещ цепенето на дъски, за да се реставрира една такава къща с дъсчена обшивка, а другият майстор припокрива със специалните керемиди покриви.

Проектът продължава една година - 2016 - 2017, и през този период от сдружението правят теренни проучвания на място и разговарят с местните хора, за да открият майсторите. Третият майстор, който намират там, е кошничар. След проучванията, които правят от сдружението, създават и майсторски работилници, на които старите майстори предават знанията си.

“Хората започват да оценяват тази традиционна архитектура и нейните качества”, казва Илина. Има възраждане на малките села, млади хора се завръщат и възстановяват старите къщи или чужденци, които купуват старите български къщи и ги реновират. За да бъде запазен архитектурният облик, трябва да се знае как да бъде направено това. Все още има такива села, които са запазили автентичния си облик. В Странджа такива са селата Кондолово, Заберново, Кости и Българово.

Традиционната архитектура е съставена изцяло от естествени материали и затова сдружението е не само за архитектурно, но и за природно наследство. “Тази архитектура се вписва много хармонично в природата и в мястото, където е”.

Проектът на сдружението от тази година е “В света на Старопланинската архитектура”, осъществява се съвместно с Етнографски музей на открито „Етър“. Във всички проекти, които са правили, и в различните села, където са били, архитектите виждат неправилно реставрирани стари къщи, както и смесване на съвременни материали с традиционни.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пепи Джуренов

Кризисният център за бездомни работи денонощно, но с намален капацитет

Кризисният център в “Захарна фабрика” за настаняване на бездомни хора работи денонощно и целогодишно по време на пандемията, докато преди нея работното му време е било само през зимата. Когато се приемат новопостъпили им се прави тест, за да се определи дали са заразени с коронавирус, а след това прекарват 10-дневна карантина в изолатор, независимо..

публикувано на 30.10.20 в 18:56

Легендарната актриса София Лорен отново е на снимачната площадка

Легендарната актриса София Лорен се снима в нов филм след дълга пауза, съобщава БТА. Актрисата изпълнява главната роля във филма на сина си Едоардо Понти "Животът пред теб" по едноименния роман на Ромен Гари. Филмът ще бъде излъчен по Нетфликс на 13 ноември.  Романът на Ромен Гари вече има една екранизация - с Жана Моро в главната роля. Сюжетът в..

публикувано на 30.10.20 в 18:17

В САЩ прекратиха изпитанията на лечение на Covid-19 с "Редженерон"

Американската биотехнологична компания "Редженерон" прекратява клиничните изпитания на коктейла от изкуствени антитела срещу Covid-19, без да уточнява причината, съобщава БТА. Медикаментът е предназначен за хоспитализирани болни на кислород, които не са интубирани. Той беше инжектиран и на президента Доналд Тръмп. Малко след това "Редженерон" поиска..

публикувано на 30.10.20 в 18:08

Светлозар Желев: Всеки има своя собствена България и тя е вътре в него

През лято 2020 сред най-четените книги беше "За бавното живеене и насладата от живота". В книгата Светлозар Желев събра разкази на интересни личности, приказващи с наслада за бавното. На 1 ноември, в страницата на Colibri Books , ще бъде премиерата на едно ново издание “България за напреднали” - първото от поредицата “Литературен гид” на издателство..

публикувано на 30.10.20 в 17:42
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Бюджет 2021 е съставен без въображение

Проектът за бюджет 2021 не показва иновативност , по-скоро се запазва познатия начин за съставяне. Разчита се на увеличени разходи благодарение на развиване на икономиката и повече постъпления в приходната част. Бюджет 2020 по-скоро брани статуквото, не предлага сериозните реформи, които се очакват и разискват през последните години, коментира..

обновено на 30.10.20 в 16:52

Започва "Училище в облака"

Започва пилотният проект „Училище в облака“ за развитие на дигиталните умения и работа в онлайн среда, в който са включени 16 столични училища. Проектът се реализира от  Столичната община в партньорство с Регионалното управление по образование и „Център за творческо обучение“ в него  ще бъдат обучени 29 паралелки, 208 учители и 714 ученици...

публикувано на 30.10.20 в 16:41

Международният филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле" ще има онлайн издание от 1 до 3 ноември, съобщават организаторите. В годината на коронавирус, заглавията са създадени по време или вдъхновени от карантината. Целта е да се представи различната гледна точка на младите творци и да се съхрани визуален запис на това, което хората преживяват в момента...

публикувано на 30.10.20 в 16:30