Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Невидимите приятели на децата са въображаеми образи, с които те споделят ценни неща

Снимка: pixabay

Невидимите приятелства се появяват между втората и третата година от живота на децата, когато те все още не правят разлика между реално и измислено. Необходимо е родителите да не дават власт на този образ, но не трябва и да се забранява това общуване. 

Мимоходом покрай детската стая се случва някои родители да чуят странен разговор, в който участва само детето им. Това обаче не означава, че то си говори само, а по- скоро, че си е измислило някого, с когото споделя нещо ценно - това са невидимите приятели, които децата си създават, благодарение на креативното мислене и въображение. Най-често формата на невидимите приятели е човек, животни или супер герой, обяснява Елена Дражева - психолог и психотерапевт. Тя гостува в предаването "Прощъпулник,, за да обясни как науката тълкува това странно явление в живота на децата. 

"Невидимият приятел обслужва нуждите, свързани с отработване на определени трудности, които среща детето. Това може да не са само трудности. Понякога тези образи са плод на въображение. Често децата си играят с невидими приятели на игри, които никой покрай тях не може да играе. Родителите не трябва да се притесняват за това, особено ако детето им споделя за този невидим образ, защото така се получава информация за света им. Родителите трябва да подхождат към това явление с много въпроси и да слушат внимателно какво ни разказват децата".


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Остави се да си Воден" сред десетте финалисти в "Будители на годината"

Двама съвременни артисти предизвикаха истинска „културна революция“ в пограничното село Воден, на 10 км от турската граница, в един от най-бедните български региони – Странджанския. Стефания Георгиева е хореограф и артист, който се занимава със съвременен танц. Основател на АТОМ Театър. Иван-Александър Кютев е фотограф, който познаваме от..

публикувано на 30.09.20 в 18:21

"Кашонът" - много обрати и интелигентно чувство за хумор

Премиерата на спектакъла "Кашонът" от Клеман Мишел е от 19 часа тази вечер в Театър "София". Режисьор е Калин Ангелов. Жанрът е модерна ексцентрична комедия, в която с младежка енергия и ентусиазъм задъханият ритъм на ситуациите поражда верига от прибързани и нелепи действия, заплетени взаимоотношения и невъзможност на персонажите да се..

публикувано на 30.09.20 в 17:49

Тротоара - творчество, вдъхновение, споделяне, общуване и труд

"Младите хора не са бъдещето. Те са настоящето." Това е мотото на хората от фондация Тротоара . Създателят - Деян Янков е номиниран за наградата " Будител на годината ". А защо ли? Защото от създаването на фондацията той се е заел с каузата да помага на младите хора в България, които по някаква причина срещат трудности при общуването в училище или в..

публикувано на 30.09.20 в 17:12

Приключва кандидатстването за "Биенале на илюстрацията"

Предстои второто издание на „Биенале на илюстрацията”. То ще се проведе от 17 ноември 2020 г. до началото на януари 2021 г. в Регионалния исторически музей - София Срокът за кандидатстване е до днес - 30.09 и творбите се подават онлайн. Преценката на журито ще бъде в две категории - реализирани или нереализирани проекти. Ограничение за медия и стил..

публикувано на 30.09.20 в 16:50

Учебната година в НДД започва с пожелания за присъствено обучение

Тези дни официално бе открита новата учебна година в Националния дворец на децата. Всички преподаватели в най-голямата институция в България за допълнително образование и възпитание, за пълноценно ангажиране на свободното време на децата и младежите си пожелават една нормална и присъствена година. През следващите месеци предстоят големи годишнина на..

публикувано на 30.09.20 в 16:32

Човешкият ресурс е най-голямата ценност и възможност в образователната ни система

“Заедно в час” търси мотивирани учители за 20 региона на страната. Програмата вече 10 години обучава и подкрепя хора от различни професионални сфери да работят като учители. Една от основните цели на “Заедно в час” е да осигури мотивирани учители с лидерски качества за училища в различни региони на България. “Човешкият ресурс е най-голямата..

публикувано на 30.09.20 в 16:21
Зорница Шепкова

От Пирин до Патагония с мисълта да станем по-добри

Пирин е българската планина с най-много езера - около 180, като изпреварва с малко Рила, каза пред Радио София Зорница Шепкова , пътешественик по душа и призвание. Тя сподели и кои са любимите и места в тази обичина планина - Тевно езеро, Стражите, връх Полежан. Страстта на Зорница към планините започва още от ученическа възраст, като започва с..

публикувано на 30.09.20 в 14:42