Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Психотерапевтът Цвета Таманова:

Тежката следродилна депресия е опасна за психичното развитие на детето

Себепознанието е пътят към щастливото майчинство

| обновено на 12.11.19 в 14:18
Снимка: pixabay.com
В предаването „Прощъпулник“ по Радио София засегнахме една тема, която нерядко е болезнен спомен за онези, които вече са минали през бременността и раждането, а именно следродилната депресия.

Защо минаваме през това състояние, кога то е обострено и как по-лесно да се справим? Отговори на тези въпроси потърсихме от Цвета Таманова, психотерапевт и клиничен психолог, която обясни, че следродилната депресия може да бъде хронична и да се завърне след години, особено в моменти на стрес.  

Потиснатост, тревожност и тъга, заедно с промяна в съня, комуникацията и взаимоотношенията с околните, са част основните симптоми при депресията. Променя се и начинът на мислене на депресираната жена спрямо нея самата и другите хора. При тежката следродилна депресия качествено се променя начинът, по който жената се свързва със своето бебе, половинката си и близките. Нейната активност в живота на семейството се променя.

Самото раждане е много емоционален момент, свързан с емоционално и физическо пренапрежение. С акта на раждане едни страхове остават в миналото, но в същото време се появяват други, свързани с детето. От друга страна, раждането сблъсква майката с темата за загубата, защото тя губи една цялост и слятост, която е имала с детето. Бременността пък е момент, в който се инвестират много емоции, а винаги, когато се разделяме с подобни ценни моменти, ние сме тъжни, обяснява психотерапевтът Цвета Таманова и допълва, че с раждането с жената губи фантазията за детето, а когато фантазираме, ние винаги идеализираме.

Загубата за тази фантазия би могла да бъде преживяна доста тежко, тъй като жената губи част от представата за себе си и често може да си задава въпроса дали е достатъчно добра майка.

За професионална помощ е време, когато в живота на една жена започва да липсва стремежът към удоволствия и тогава, когато се появи невъзможността да се откликва на емоционалността на детето.

Детето има много силна нужда да се чувства свързано емоционално с майка си. Тогава, когато тя е депресивна, тя е като отсъстваща за него и то се чувства отхвърлено. Това обаче е много опасно за неговото психично развитие, казва психотерапевтът.

Много е важно близките да знаят, че това не е каприз и нещо, което може лесно да бъде контролирано, а състояние, към което трябва да се подходи отговорно.

В този момент половинката ни може да бъде много полезна, тъй като по време на бременността и веднага след раждането, майките чувстват недостиг на любов и внимание и имат нужда да бъдат забелязвани и обгрижвани.

Психотерапевтът Цвета Таманова обяснява, че освен физическото раждане, предстои и психично раждане на детето и то има нужда изключително много от своята майка, която да бъде до него с възможност да удържи неговата емоция, да бъде съответна на неговата емоция, да може да го запознае със света. За целта, обаче, тя трябва да познава собствените си чувства и да ги управлява, а не да ги потиска и игнорира, да работи с тях, за да може да изживее магията на майчинството.

Още по темата - чуйте в звуковия файл. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоичков сред 10-те най-добри на поста ляво крило в световния футбол

Легендата на българския футбол Христо Стоичков получи огромно признание, след като бе избран сред десетимата най-добри футболисти в историята, играли на позицията ляво крило. Класацията е на авторитетното френско издание "Франс Футбол". Списанието обяви по 10 играчи на всеки пост, а с това бе дадено и началото на търсенето на 11-те най-велики..

публикувано на 19.10.20 в 18:56

Млади семейства намират по-добър живот в кюстендилско село

През последните години кюстендилското село Буново се превръща в притегателен център за група млади хора, обединени от идеите за природосъобразния начин на живот, строителството с естествени материали и възраждане на селския бит. Вероятно всеки, който е пътувал до Кюстендил през Конявската планина, познава добре указателната табела на разклона към..

публикувано на 19.10.20 в 17:33

Промените в Закона за лова са, за да се угоди на лобито на ловджиите

Срещу промените в Закона за лова се обединиха много природолюбители, еколози, както и цялото общество. “Няколко са основните проблеми. На първо място се предлага със заповед на министъра на земеделието и храните да се прави масов отстрел на животни при евентуални съмнения за заболяване, но то не е необходимо да бъде доказано, т.е. може и без..

публикувано на 19.10.20 в 16:56

Кулинарията помага на дивите животни и доброволците, които ги спасяват

Поредица от готварски курсове Иван Жеков помагат на благородната цел на фондация „Дивите животни“ за създаването на спасителен център . Никой не си представя колко много пострадали диви животни има ежедневно, докато не навлезе в тези води, не го види с очите си, не го съпреживее. Огромен процент от животните, които попадат в..

публикувано на 19.10.20 в 16:49

Ученици предложиха 54 благотворителни инициативи

Българинът вече има изградена дарителска култура. Никой на бърка милостинята с дарение за помощ. Хората се учат, корпоративният сектор също не остава равнодушен. В Националния ден на благотворителността (19 октомври) това отбеляза пред Радио София Станислава Рашева , председател на фондация "Благотворител". Организацията съществува от..

публикувано на 19.10.20 в 15:13
Архитект Петкана Бакалова

Арх. Петкана Бакалова: Нови стандарти, сериозно променят регулацията в строителния сектор

В средата на октомври се проведе работна среща на представители на ръководствата на браншовите организации в сектор “Строителство”, Камара на архитектите в България, Съюзът на архитектите, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и на Българската асоциация на архитектите и инженерите, консултанти и др...

публикувано на 19.10.20 в 15:03
доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Правим много за добрата връзка с бизнеса

Стопанският факултет на Софийския университет е един от най-иновативните факултети, защото е обърнат към бизнеса, към работодателите и потребностите на студентите. Връзката между науката и бизнеса и тази с различните световни университети е в основата на неговата дейност, като се привличат преподаватели от Германия, Франция и САЩ, както и..

публикувано на 19.10.20 в 14:23