Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Жерар Депардийо, българското кино и едно прасе

Сигурно сте попадали на новини с крещящото заглавие - "Жерар Депардийо се снима с български прасета" или "Защо Депардийо отказа свинското заради прасето Герганка". Те заляха интернет през миналата - 2018 г., след като филмовата звезда от световен калибър, пристигна у нас за снимки на филм.

Продукцията се казва „Аз и моето прасе“ и е забавна драма, комедия, чието действие се разви в едно пловдивско село. Екранната половинка на известния френски актьор е прасето Герганка, което влезе в ролята на Симпи.

“Не си спомням кога бях в България за първи път. Може би първите филми бяха през 2010 г., снимах ги в студио Ню Бояна. Но продукцията „Аз и моето прасе“ я помня много добре, защото беше последният филм, който снимахме в България. Радвам се, че постигна успех, дори спечели награда на един от водещите филмови фестивали в САЩ", разказва един от продуцентите на филма - германецът Джоузеф Брандмайър, който се занимава с филми повече от 20 години, има зад гърба си над 600 продукции.

Според продуцента Източна Европа е много атрактивна за снимки. "Проблемът е, че ако говорим за по-голяма продукция, хората идват при вас, защото е евтино или има облекчени данъци. Друг проблем на местната продукция е, че историите, които разказвате все още не са на международно ниво. За съжаление така стоят нещата…но това може да се промени чрез съвместни проекти като филма „Аз и моето прасе“, в него имаше голямо българско участие и се получи добре".

Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Български фонд за жените" отпуска стипендии за общностно развитие

Много често забравяме, че винаги е по-добре да работим в екип или със съмишленици, отколкото да се опитваме да променим нещо сами. В този смисъл общонстта е една подкрепяща система, дори един организъм, който има обща визия и върви в една посока. Това напомни пред Радио София директорът на Българския фонд за жените Надежда Дерменджиева по повод..

обновено на 12.12.19 в 19:53

Фестивал на меда в София в предколедно мини издание

Задава се зимно издание на Софийския фестивал на меда. За първи път изложението се организира преди коледните празници от 15 до 20 декември, а мястото на провеждане също е променено. Вместо на площад „Бански“ (пред бившата минерална баня), сега пчеларите се събират под купола на Ларгото. За първи път Софийският фестивал на меда ще се проведе през..

публикувано на 12.12.19 в 16:47

Благотворителен базар ще набира средства за бездомните котета

Благотворителен базар за намаляването на бездомните животни у нас, организират от сдружение Dare to Care Animals . Той ще се проведе през цялата следваща седмица (от 16 до 22 декември) в търговския център до музея „Земята и хората“. От сдружението спасяват, лекуват и осиновяват пострадали котета и кучета. Грижат се за около 20 бездомничета..

публикувано на 12.12.19 в 16:39

Сексуално образование в... комикси

"Всичко, което не се осмелявате да попитате" е френски бестселър за сексуално образование, която под формата на комикс с въпроси и отговори цели да запознае подрастващите с деликатната тема за секса, влюбването, бебетата и промените в тялото. Книгата е преведена на английски, немски, руски, испански, италиански и дори китайски език. Вече е факт и на..

публикувано на 12.12.19 в 16:00

Преподаватели и студенти от НХА протестират мълчаливо

Преподаватели и студенти от Националната художествена академия се събраха на мълчалив протест в двора на учебното заведение. Причината - липса на средства за заплати за последния месец, за консумативи, както и за сметки за ток и вода. По думите им има информационно затъмнение къде са изчезнали срествата на Академията, а според тях парите са..

публикувано на 12.12.19 в 15:52
Разходете се в КвАРТал-а този уикенд

"КвАРТал"-а обединява жители, бизнес и институции в мини гражданско общество

В „ Радиоприемница“ тази седмица е посветена на развитието на местните общности - част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София.   Поредният ни гост е Мартина Стефанова от Арт фондация „ДОМА“ , която организира инициативите и събитията под името КвАРТал в пространството с галерии,..

публикувано на 12.12.19 в 15:36

Усмивка за празниците със 101 карикатури

Галерия "Сердика" представя 14 български карикатуристи, които показват своето намигане към столичната публика за предстоящите зимни празници, веселите ситуации около тях и радостта на малки и големи от новогодишните изненади. В експозицията, която носи името „101 карикатури, 101 смешинки“, ще видим творби както на известни имена в българската..

публикувано на 12.12.19 в 15:03