Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тол таксите в обсъждания проект ще се отразят на цените на всички превозвани стоки

В сравнение с винетките, пътуването през тол системата се оказва няколко десетки пъти по-скъпо - твърди Йордан Арабаджиев

По българските пътища се движат по около 25 000 тира на ден
Снимка: БГНЕС

Представители на трите най-големи асоциации в транспортния бизнес са се събрали вчера, но са били изненадани от публикуваната за обсъждане тарифа за тол таксите. (Предложения се приемат до 16 декември)

Не само сме изненадани, но и разочаровани от поведението на МРРБ и АПИ – коментира пред Радио София изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. – Беше предвидено тази седмица да се проведе заседание на експертна група, която да дискутира цените на тарифите, както и обхвата.

Проектът определя тарифи за камиони с тегло между 3,5 тона и 12 тона, над 12 тона, както и автобусите.

По думите на Арабаджиев камионите над 12 т (т.нар. тирове) са около 25 000 на ден – с около 10 до 15 хиляди повече от тези до 12 тона. За по-масовите цената на км е от 18 (за екологичен клас Евро6) до 36 стотинки (за Евро 0, 1 и 2).

В сравнение с винетките, пътуването през тол системата се оказва няколко десетки пъти по-скъпо.

Предпочитаме с МРРБ да запазим диалогичния подход. Ако не бъдем чути, нямам гаранция, че няма да се стигне и до нещо друго. За нас най-справедливото изчисление отчита брутния вътрешен продукт на глава от населението. Смятаме, че би трябвало да се стигне до 8-10 ст./км за най-високата екологична категория.

Чуйте целия разговор на Константин Лавсов с Йордан Арабаджиев.