Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Аламанов: Хората трябва да разберат, че силата е в тях

Последните избори показват, че българите се научиха да изискват

Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова
Политическият пиар, като част от сферата на комуникациите, е във фокуса на днешното предаване “Радиоприемница”.

Пример за политик, който умее да общува със своите избиратели е премиерът Бойко Борисов, който успява в почти всяка ситуация да намери някакъв начин с човек от съответното населено място да поговори, да каже нещо, да общува, обяснява комуникационният експерт Любомир Аламанов.

Разбира се, има и много политици, които не умеят да общуват. Политическата класа не обича да слуша понякога консултантите си по комуникации, но времето показва дали са прави или не.

Според Аламанов кампанията за местните избори е била интересна, с цялата пъстра картинка от комуникационни инструменти, които са използвани - от класическа кампания с билбордове и клипове, до модерна кампания - със социални медии и раздвижени инфографики.

“Хората сякаш пораснаха. Хората се научиха да изискват. Самата кампания започна вяло и кандидатите в София решиха, че могат да се оправят със стандартна, класическа кампания, но хората изискаха от тях да отидат на място”, коментира експертът. Пример за това е кметът Йорданка Фандъкова, която през последните две седмици е променила кампанията си. Аламанов каза също, че кампаниите винаги започват с месеци по-рано и вече тече кампанията за парламентарните избори.

Социалните медии ще заемат все по-съществено място в предизборните кампании, защото идват нови поколения, които изискват нов тип комуникация. Те обаче са само комуникационен инструмент, един от многото, с които трябва да се работи в една кампания, за да се достигне до повече хора.

“Социалните мрежи развиха хората. Те дадоха възможност на всеки човек да търси активно информация. Дадоха му възможност да иска и да пита. Направиха хората много по-активни”, ако политиците неглижират това, ще загубят. Социалните мрежи са много добър инструмент “за слушане”, "за усещане на пулса” на маса хора. Това търсене на информация, създава вакуум, който ако не се запълни с експертно мнение, се запълва с неистини.

Има и политици, които работят добре в социалните мрежи, пример за това е Борис Бонев от “Спаси София” и неговата активна кампания в мрежата. Страницата на Фандъкова също е добър пример за добра работа на екипа на столичния кмет. Има и други политици, които са с добри, активни профили в социалните мрежи.

“Политическият пиар трябва да продължава непрекъснато, защото самите политици трябва да знаят, че са постоянно под вниманието на хората, защото са избрани, за да правят някакви политики, да представляват хората, да взимат някакви решения за нашето общо бъдеще и затова те трябва да комуникират непрекъснато, не е само по време на избори”, казва Аламанов.

Последната кампания за местните избори е била толерантна и е спазен добрият тон, смята Аламанов. “В София запазиха професионално поведение и яко си подхвърляха закачки един към друг на ниво проекти, ниво политики, не влязоха на лично ниво. Хората все пак вярват на политиците, смята той.

“Хората разбират, че смисълът на демокрацията не е да стоят вкъщи и да ругаят, а да отидат и да дадат гласа си. Това показва, че поне вярват в процеса. От тук нататък предстои много работа. Всички ние да разберем, че демокрацията не е еднократно състояние.

Демокрацията е непрекъснат процес и то процес на наша лична отговорност, за всяко решение, което взимаме всеки ден. Хората трябва да разберат, че силата е в тях, но не защото гласуват веднъж на 4-5 години, а защото всеки ден могат да свалят всеки политик. Ако довечера 500 хил. човека излязат на улицата, те могат да свалят всеки един политик”.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51

Декарбонизацията и ролята на енергийните общности и технологиите в България

Декарбонизацията и ролята на енергийните общности и технологиите в България е във фокуса на дискусионен форум, който се провежда в Дома на Европа. Целта е да насочи общественото внимание върху приоритетната за Европейския съюз тема – изграждане и ползотворно функциониране на енергийните общности, като важна част от енергийния преход...

публикувано на 17.07.24 в 10:17

Червен код за опасни горещини в почти цялата страна

Червен код за опасни горещини в почти всички области на страната обявиха за днес от НИМХ. Оранжев код е обявен единствено за областите Бургас, Варна и Добрич. Ще бъде слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от изток-североизток. Ще се задържи горещо с максимални температури между 38° и..

публикувано на 17.07.24 в 07:35