Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да излекуваш и осиновиш бездомно животинче - всеки може да помогне

В България много се купуват животни, а има твърде много бездомничета на улицата

Снимка: Dare 2 Care Animals

В много страни бездомни животни няма. Не се разхождат по улиците, не пречат, не цапат. У нас обаче не е така. Освен че, поради липса на кастрация се размножават осезаемо, често и ние допринасяме за увеличаване на броя им. Изхвърляме тези животнинки, които по някаква преценка вече не искаме. Някои дори стигат и до грубости. Има и едни други хора, които полагат грижа за точно тези изхвърлени или наранени животни. Сред тях е Мирена Тодорова. Вече пет години тя спасява пострадали котки, лекува ги и им намира семейства.

Идеята й е не само да прибира и спасява пострадали животни, а да дава пример, съвети, знания и насоки, за да могат все повече хора да се грижат адекватно за тези, които имат нужда. Животните имат нужда от постоянна грижа, от дом, топлина и малко внимание. От прегръдка и човек, който да ги зарадва в иначе болезнената за тях ситуация.

Да няма проблеми, както вкъщи, така и на улицата - за това се борят Мирена и останалите доброволци. Самата тя е наясно, че има много хора, които не знаят, че временната приемна грижа съществува. И никак не е трудно да бъде оказвана - доброволци взимат животинчета, за да ги отглеждат, докато им бъде намерен постоянен дом.  

Към момента няма институция в България, която да се грижи адекватно за пострадали или намерени бездомни животни. Има кучешки общински приюти, но и те често са с лимитирани възможности. Няма котешки общински и държавни приюти или държавна програма за кастрация и помощ на бездомни котки. За това грижа за тези животни полагат предимно доброволци.

Често котките се изхвърлят след като са били дадени като подарък. В желанието си да изненадаме някого краткотрайно, не си даваме сметка, че има шанс да не сме подарили точно това, от което има нужда. Бездомните животни са публичен проблем и всички ние имаме отговорността и възможността с малко или много да помогнем за промяната. В това вярва Мирена… и всички, които в последствие се присъединяват към нейната кауза.

Грижата е постоянна, защото проблемът с времето не изчезва, а се задълбочава. За ефективното му решаване е необходимо всеки да направи, дори и малко. За обич се борим всички. От това имат нужда и животните. Ако ние им я дадем, най-вероятно те ще ни отвърнат със същото.  

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравка Цветарска: Заедно ще преминем по-леко през предизвикателствата на множествената склероза

Световният ден на множествената склероза – 30 май, тази година преминава под мотото „Свързване“ (connections), а целта на международната инициатива е да повиши информираността за заболяването и да бъдат премахнати ограниченията пред диагностицираните пациенти. Заради пандемията от коронавирус, тази година Фондация „Множествена склероза..

публикувано на 30.05.20 в 09:10
Черен лешояд, снимка: Зелени Балкани

Как да опазим изчезващия Черен лешояд в България

Eкологичното сдружение "Зелени Балкани" с тревога оповести, че черният лешояд Ултрон, на когото са възложени надежди, че ще допринесе за завръщането на защитения си вид в България, е бил намерен прострелян в района на Кърджалийско. Птицата е била екипирана със сателитен предавател, който е сигнализирал на природозащитниците за проблема. Тя се е върнала..

публикувано на 29.05.20 в 18:40

Банята в Банкя - архитектурно бижу в стила "Сецесион"

Наесен жителите и посетителите на Банкя ще могат да се радват на реставрирания балнеоложки център - едно архитектурно бижу в стила "Сецесион". Макар и паметник на културата, вече няколко десетилетия тя се рушеше. В края на 2017 година обаче започна проект за възстановяването и на стойност близо 8 млн. лв., като в момента тече финалният етап...

публикувано на 29.05.20 в 18:15
Йорданка Фандъкова

До две седмици представят план за изграждане на многоетажни паркинги в София

До две седмици специална работна група ще представи план за изграждане на паркинги с публично-частно партньорство, правилата и първите терени, които осигуриха някои от районните кметове в столицата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Фандъкова съобщи, че няколко районни кметове вече са осигурили терени, върху които да..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

„Преоткрий София“ - нов прочит на основните забележителности в столицата

Две безплатни пешеходни обиколки организират от Free Sofia Tour този уикенд. Под мотото „Преоткрий София“ ще бъдат посетени някои емблематични сгради в столицата. Това разказва Томислав Рашков , зам.-председател на сдружение „365“. “Преоткрий София" е един проект, който наистина ще даде един хубав нов прочит на основните забележителности в нашия град..

публикувано на 29.05.20 в 16:27

Три месеца безплатно място за малка компания... Възможно е

Сред най-засегнатите от кризата с Covid-19 са малките компании и хората със свободни професии. През последните месеци се наложи някои от фирмите да освободят част от персонала си, а за фрийлансърите стана все по-трудно да се реализират в желаната сфера.  Пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП стартира кампания, чиято цел е да помогне на..

публикувано на 29.05.20 в 16:05

На 1 юни актьори ще учат децата как се прави музика за представление

За децата е отделено специално внимание в програмата на Софийския театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България.  “Как се създава музикална среда в куклен спектакъл” с ръководители - Мишо Шишков - син, и актьорите от Столичния куклен театър - Венцислава Асенова, Камен Асенов и Галина Савова и “Аз и моето тяло” с ръководител - актрисата..

публикувано на 29.05.20 в 15:18