Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Да излекуваш и осиновиш бездомно животинче - всеки може да помогне

В България много се купуват животни, а има твърде много бездомничета на улицата

Снимка: Dare 2 Care Animals

В много страни бездомни животни няма. Не се разхождат по улиците, не пречат, не цапат. У нас обаче не е така. Освен че, поради липса на кастрация се размножават осезаемо, често и ние допринасяме за увеличаване на броя им. Изхвърляме тези животнинки, които по някаква преценка вече не искаме. Някои дори стигат и до грубости. Има и едни други хора, които полагат грижа за точно тези изхвърлени или наранени животни. Сред тях е Мирена Тодорова. Вече пет години тя спасява пострадали котки, лекува ги и им намира семейства.

Идеята й е не само да прибира и спасява пострадали животни, а да дава пример, съвети, знания и насоки, за да могат все повече хора да се грижат адекватно за тези, които имат нужда. Животните имат нужда от постоянна грижа, от дом, топлина и малко внимание. От прегръдка и човек, който да ги зарадва в иначе болезнената за тях ситуация.

Да няма проблеми, както вкъщи, така и на улицата - за това се борят Мирена и останалите доброволци. Самата тя е наясно, че има много хора, които не знаят, че временната приемна грижа съществува. И никак не е трудно да бъде оказвана - доброволци взимат животинчета, за да ги отглеждат, докато им бъде намерен постоянен дом.  

Към момента няма институция в България, която да се грижи адекватно за пострадали или намерени бездомни животни. Има кучешки общински приюти, но и те често са с лимитирани възможности. Няма котешки общински и държавни приюти или държавна програма за кастрация и помощ на бездомни котки. За това грижа за тези животни полагат предимно доброволци.

Често котките се изхвърлят след като са били дадени като подарък. В желанието си да изненадаме някого краткотрайно, не си даваме сметка, че има шанс да не сме подарили точно това, от което има нужда. Бездомните животни са публичен проблем и всички ние имаме отговорността и възможността с малко или много да помогнем за промяната. В това вярва Мирена… и всички, които в последствие се присъединяват към нейната кауза.

Грижата е постоянна, защото проблемът с времето не изчезва, а се задълбочава. За ефективното му решаване е необходимо всеки да направи, дори и малко. За обич се борим всички. От това имат нужда и животните. Ако ние им я дадем, най-вероятно те ще ни отвърнат със същото.  

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 75 000 шофьори са заснети да карат с превишена скорост

Няма тежки пътнотранспортни произшествия със загинали студенти или участници в студентския празник по време на акцията, чийто акцент бяха именно младите хора. Това съобщиха на брифинг гл. инспектор Димитър Мичев и инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“. В рамките на акцията са реализирани общо 222 специализирани полицейски операции, от..

публикувано на 11.12.19 в 18:17

Не подценявайте планината, предупреждават от ПСС

Планинската спасителна служба е в техническа и тактическа готовност за предстоящия зимен сезон. Всяка година се увеличава броят на акциите на Планинската спасителна служба, както и случаите на оказана помощ на ски писти, обяви председателят на Планинската спасителна служба - ПСС Веселин Ганчев . Към 10 декември броят на сигналите е 2379, като се..

публикувано на 11.12.19 в 17:51

"Отбор на надеждата" на девето световно първенство

„Отбор на надеждата“ ще вземе участие на девето поредно световно първенство по футбол за бездомни хора. Кандидатурата му беше одобрена от организатора на турнира, а именно шотландската фондация Homeless World Cup. „Спортс Мениджмънт България“ ще излъчи мъжки отбор, който да представлява България на световния шампионат във Финландия през 2020 г...

публикувано на 11.12.19 в 17:36

Чърчил и Оруел като борци за свобода

Какво е общото между личностите и животите на Уинстън Чърчил и Джордж Оруел? Трябва да сте достатъчно запознати, за да отговорите бързо и точно. И двамата днес са със запазено място в британската и световната история и литература. Оруел е известен с проницателната си сатира „1984“, както и с „Фермата на животните“. Чърчил повечето хора..

публикувано на 11.12.19 в 17:33

Детегледачката, която влиза в нашия дом

Много предизвикателства поставя пред нас съвременният свят, ангажирани сме с работа, обществени каузи и различни социални дейности, но децата изискват 100 процента от вниманието ни. Какво обаче трябва да правим, когато се налага да изпълним поет ангажимент или да бъдем на работа, а не разполагаме с баба или дядо под ръка. Да се доверим ли на грижите..

публикувано на 11.12.19 в 17:22

Благодарение на „Българската Коледа“ Елизабет ходи на рехабилитация

10-годишната Елизабет Станчева от Костинброд  прави първите си стъпки едва на тази възраст, благодарение на чужда помощ. Тя е с детска церебрална парализа и е едно от децата, на които инициативата „Българската Коледа” дарява средства за лечение. Заболяването ѝ представлява настъпило пренатално увреждане на централната нервна система. То засяга..

публикувано на 11.12.19 в 16:49

13-годишният Виктор ходи на логопед с помощ от "Българската Коледа"

Едно от децата, което се нуждае от помощ от инициативата "Българската Коледа", е 13-годишният Виктор Орлин Вълчев. Момчето е с детска церебрална парализа, агенезия на корпус калозум или нарушение в развитието на мозъчната структура между двете полукълба, както и вътрешната хидроцефалия (повишено вътречерепно налягане). Миналата година Виктор е..

публикувано на 11.12.19 в 16:17