Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Тренев: Всичко около нас носи информация за събитията и делата ни

Писаното и неписаното трябва да вървят ръка за ръка. Дори в една творба може да се открие и види и голямата, и малката картина на историческия момент - смята авторът, издател и пътешественик

Мона Лиза на Леонардо да Винчи продължава да вълнува и да предизвиква дискусии
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В “Радиоприемница” избрахме днес да говорим за закодираното и препредадено знание, което се крие в изкуството, в артефактите, книгите, картините. За тази алтернативна памет и умението да разчитаме символи и алегории ни помага авторът и издател (и пътешественик) Александър Тренев.

Всеки вижда това, което знае – гласи една мъдрост. В същото време това, което правим, отеква във вечността. Последствията от нашите дела са навсякъде – виждат се в сгради, в изобразително изкуство… - на безкрайно много места – смята Александър Тренев.

Пътуването и запознаването с различни култури (включително с нашата), ни помага да разберем историята не само от текстове, но и визуално. Навсякъде могат да се видят знаци за събитията, които са се случили, и хората, които са участвали. Достатъчно е да имаме очи и интерес, за да видим тези маркери от времето.

Александър Тренев                       Снимка:Ани Петрова

Паметта е присъща на човека и на човечеството като цяло. Не може да бъде изличена. Историята (науката) е част от паметта ни. Това, което е около нас, народните песни, художествената литература – също е памет.

Но само фактите не са достатъчни. Човек, който се интересува от културата и цивилизацията изобщо, трябва да ги свърже, да знае контекста им, да направи изводи.

Александър Тренев убеждава, че и една скулптура, платно или гравюра може да ти каже много за епохата, от която идва. В една творба може да се открие и види и голямата, и малката картина на историческия момент.

Той посочи конкретни примери на творби в различни галерии, които носят закодирана или явна информация, послание и памет.
Наистина, много лесно помним образи, но не бива да забравяме, че зад тях се крие история.

Писаното и неписаното трябва да вървят ръка за ръка – подчертава Тренев. И допълва: Интернет дава възможност за бърза информация, но все пак книгите остават най-главният и сигурен източник.

Чуйте целия разговор на Белослава Димитрова с Александър Тренев.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арх. Александър Чернодрински

Точното бизнес решение може да е съдбоносно за компанията

Как кризата се оказва нова възможност – именно за това е пример ИКИС СЛ. Българската инженерингова и производствена компания, работеща в сферата на осветлението и металните изделия, има изключително успешен бизнес до началото на пандемията. Когато тя настъпва обаче фирмата не само, че не затваря, а запазва си всичките служители, използва..

публикувано на 20.01.21 в 15:27

Маските могат да предизвикат акне, а ръкавиците дерматит

Маските могат да създадат сериозни проблеми по кожата на лицето и за да се предотврати това е необходимо да се спазват някои правила, съветва дерматологът д-р Самер Шокър . “Забелязваме все повече кожни инфекции, най-вече акне в зоната на маската, където се носи по-дълго. Затова трябва да се обърне внимание, защото много хора използват еднократни..

публикувано на 20.01.21 в 14:43

"Науру" отправя послание да обичаме страната си, да ценим благата й

Разказите на журналиста Иво Иванов, които засягат глобални общочовешки проблеми, изгряват на сцената на "Сити Марк Арт Център" в спектакъла "Науру. Монолог на един пътуващ". Текстовете от книгата "Отвъд играта" с доза хумор, самоирония и реализъм оживяват под режисурата на Валентин Ганев, драматизацията на Руси Чанев и играта на Десислава Спасова и..

публикувано на 20.01.21 в 14:01

Очакват талантливи деца и младежи в "Път към славата"

Започнаха записванията за деветото издание на Националния конкурс “Път към славата - 2021”  Участниците трябва изпратят запис на свое изпълнение, което подлежи на одобрение от журито и комисия. След това допуснатите кандидати ще получат информация как да продължат по-нататък, обясни пред Радио София организаторъ т Димитър Кърнолски . С 15..

публикувано на 20.01.21 в 13:21

Михаил Вешим: Чужденците и съседите са огледало за нас - българите

Ако пиша продължение на „Английският съсед“, моят герой Джон може да стане европеец, с усмивка предположи писателят хуморист Михаил Вешим пред Радио София. Той написа книгата си през 2008 г., по нея бе сниман и тв сериал. Романът му е и сред номинираните за литературната награда на Европейския парламент. След оная вълна от британски пришълци..

публикувано на 20.01.21 в 12:41

В София все още няма създаден скейтпарк

София все още не разполага с многофункционален скейтпарк. Според Александър Кюркчийски причините за това са много, но се свеждат до една - липса на желание от страна на Столичната община. Той е част от група, които карат скейтборд още от 1986 година, като тогава са се борили за правото си да карат скейтборд където и да е. “От 90-та година досега..

публикувано на 20.01.21 в 12:07
Мерки за сигурност в Калифорния

Иван Илиев: Американците се пазят от заразяване, но искат вече да са заедно

В днешния ден, когато новият президент на Съединените щати Джо Байдън ще встъпи в длъжност, всеки има свободата да усети събитието през своята гледна точка. Силно се надявам всичко да мине мирно, без да има излишни прояви на емоция и да не се стига до крайности, каза пред Радио София Иван Илиев , един от ярките журналисти от нас в края на 90-те..

публикувано на 20.01.21 в 11:58