Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Страница 36

Дневникът на една софиянка: Думите дават суперсилата за вечната машина на времето

Белослава пътува

Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще

Здравейте, драги мои, петък е и на всички вече ни се лежи активно. Независимо, дали сме ученици или си работим, когато мързелът е наш Бог, ние му се подчиняваме напълно и спазваме всичките му повели и заповеди. Като една от най-важните е: Не мърдай… от дивана!

Давам тон на Дневника със стихотворението на Петко Славейков, което той посвещава на своя син Пенчо. Уточнявам, понеже наскоро прочетох някъде из мрежата как един потребител се чуди защо Славейков го наричат ту Петко, ту Пенчо… И кое аджеба е вярното?

Всъщност споменавам това мило стихотворение от баща за син, защото в крайна сметка и през 1888-а учениците, видиш ли, ги е мързяло и то много. Така че да не ми минават с оправданието за днешните млади хора, на които не им се четат сложнотии и поради тази причина се налага да им осъвременим мъчителното „Под игото“.

Уви, драги мои, с опростяване рядко се провокира желание, а по-скоро това води до още по-голямо: Все ми е тая.

Знаете вече фактите: 6000 думи в романа са заменени с други по-разбираеми за по-малките читатели. За да си го представите по-ясно, ето така са го направили:

Прословутата вече фраза на чорбаджи Марко: "Пийте бре, маскари!" е преведена така:

"Пийте бре, ПАЛАВНИЦИ!"

Скандалът доста дълго време се вие в социалните (и не само) медии, така че няма с какво толкова да ви изненадам.

Просто искам да ви споделя, че винаги ще има много и различни адаптации на текстове. Особено, когато езикът е вече формално изменен. Да речем произведението е написано на средновисок немски или пък съвършената мерена реч на Шекспир.

Което дори не е случаят на „Под игото“, а една камара турцизми и архаични български думи. Всъщност Вазовото произведение е един сложен роман, изпълнен с история, любов, ужаси, комични и трагични елементи, понякога трудно понятни за децата. Но този текст носи духа на времето, а то се разкрива през героите и думите. Това че редакторите на въпросното ново издание замениха тези думи - отнема със сигурност от автентичната атмосфера, но всъщност тази подмяна изобщо не помага да задълбочим собствения си анализ върху произведението.

Какви ги нищят въпросните маскари…

Затова е необходимо усилие да се влезе в диалог с учениците, да се разсъждава върху съдържанието, дори всеки да си направи собствена карта върху произведението. Няма литературен текст, който в диалог да не бъде разплетен!

Казвам го от времето когато бях в 9-ти клас и изучавахме Гьоте на немски език. Страх, ужас и тотално неразбиране на материята, докато не го разчепкахме дружно този въпросен „Горски цар“.

Ако някое дете е попаднало на Дневника сега, на което му се налага да чете разни неща по задължение, бих искала да кажа следното:

Знай, приятелю, че с четеното на сложни и неразбираеми неща трупаш нещо като суперсила, но не бива да спираш да питаш, учителя, приятелите, родителите, съучениците, затова, което не разбираш. Литературата е машина на времето, би могла да те отведе навсякъде, стига да си готов на това пътешествие.

А ти си готов, нали?

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"И Чапа създаде София" - виртуална разходка по артистичните следи на скулптора

Тази вечер ще се проведе виртуална разходка из София , вдъхновена от скулптора Георги Чапкънов - Чапа. В рамките на 60 минути ще бъдат разказани любопитни факти за големия майстор.  Разходката е вдъхновена от книгата “И Чапа създаде света”. След издаването на книгата Виктор Топалов, заедно с редакторите на изданието, решава да направи и разходката...

публикувано на 30.11.20 в 18:30

Литературните понеделници в “Перото” минават онлайн

Знаковите срещи с любими автори и техните книги - така звучат литературните понеделници в “Перото”. Инициативата продължава, но под друга форма. Клуб „Перото“ заедно с ArtLive отново ще ни направят част от любими представяния през годините. “За съжаление и Литературен клуб “Перото” ще бъде затворен, но пък събитията, които са се случвали през последните..

публикувано на 30.11.20 в 17:13

"Е79" събра в ефира София, Благоевград и Видин

Една нова инициатива събра в общо ефирно пространство на Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, сближавайки по необичаен начин жителите на трите града. Първото съвместно предаване “Е79” бе осъществено съвместно от водещите Ива Дойчинова , директор на Радио София, Гергана Павлова от Радио Видин и Давид Калпачки от Радио Благоевград...

публикувано на 30.11.20 в 16:28
Д-р Тихомир Мустаков

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея. Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков . За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и..

публикувано на 30.11.20 в 16:22
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Бюджетът за следващата година попълва дефицитите, натрупани през последните 10 години

Бюджетът за следващата година най-общо попълва дефицитите, които бяха останали през последните 10 години (за държавните служители), но по отношение на  останалите плащания, не се вижда особен прогрес. Това коментира пред Радио София Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа” .  По думите ѝ критикарите на бюджета го атакуват по-скоро от..

публикувано на 30.11.20 в 15:11
Емил Хърсев

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

"Векът на диктаторите" - за общото и различното по пътя към властта

На книжния пазар вече може да бъде открита книгата “Векът на диктаторите”, която излезе с логото на издателство “Изток-Запад”, под редакцията на Оливие Гес. Преводач на книгата е Недка Капралова. “ХХ век се оказва векът на диктаторите. Сталин попада в компанията на още 21 диктатори. В тази книга са представени 22 портрета на изявени световни диктатори,..

публикувано на 30.11.20 в 13:44