Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страница 36

Дневникът на една софиянка: Думите дават суперсилата за вечната машина на времето

Белослава пътува

Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще

Здравейте, драги мои, петък е и на всички вече ни се лежи активно. Независимо, дали сме ученици или си работим, когато мързелът е наш Бог, ние му се подчиняваме напълно и спазваме всичките му повели и заповеди. Като една от най-важните е: Не мърдай… от дивана!

Давам тон на Дневника със стихотворението на Петко Славейков, което той посвещава на своя син Пенчо. Уточнявам, понеже наскоро прочетох някъде из мрежата как един потребител се чуди защо Славейков го наричат ту Петко, ту Пенчо… И кое аджеба е вярното?

Всъщност споменавам това мило стихотворение от баща за син, защото в крайна сметка и през 1888-а учениците, видиш ли, ги е мързяло и то много. Така че да не ми минават с оправданието за днешните млади хора, на които не им се четат сложнотии и поради тази причина се налага да им осъвременим мъчителното „Под игото“.

Уви, драги мои, с опростяване рядко се провокира желание, а по-скоро това води до още по-голямо: Все ми е тая.

Знаете вече фактите: 6000 думи в романа са заменени с други по-разбираеми за по-малките читатели. За да си го представите по-ясно, ето така са го направили:

Прословутата вече фраза на чорбаджи Марко: "Пийте бре, маскари!" е преведена така:

"Пийте бре, ПАЛАВНИЦИ!"

Скандалът доста дълго време се вие в социалните (и не само) медии, така че няма с какво толкова да ви изненадам.

Просто искам да ви споделя, че винаги ще има много и различни адаптации на текстове. Особено, когато езикът е вече формално изменен. Да речем произведението е написано на средновисок немски или пък съвършената мерена реч на Шекспир.

Което дори не е случаят на „Под игото“, а една камара турцизми и архаични български думи. Всъщност Вазовото произведение е един сложен роман, изпълнен с история, любов, ужаси, комични и трагични елементи, понякога трудно понятни за децата. Но този текст носи духа на времето, а то се разкрива през героите и думите. Това че редакторите на въпросното ново издание замениха тези думи - отнема със сигурност от автентичната атмосфера, но всъщност тази подмяна изобщо не помага да задълбочим собствения си анализ върху произведението.

Какви ги нищят въпросните маскари…

Затова е необходимо усилие да се влезе в диалог с учениците, да се разсъждава върху съдържанието, дори всеки да си направи собствена карта върху произведението. Няма литературен текст, който в диалог да не бъде разплетен!

Казвам го от времето когато бях в 9-ти клас и изучавахме Гьоте на немски език. Страх, ужас и тотално неразбиране на материята, докато не го разчепкахме дружно този въпросен „Горски цар“.

Ако някое дете е попаднало на Дневника сега, на което му се налага да чете разни неща по задължение, бих искала да кажа следното:

Знай, приятелю, че с четеното на сложни и неразбираеми неща трупаш нещо като суперсила, но не бива да спираш да питаш, учителя, приятелите, родителите, съучениците, затова, което не разбираш. Литературата е машина на времето, би могла да те отведе навсякъде, стига да си готов на това пътешествие.

А ти си готов, нали?

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във вторник гръмотевични бури и температура в София около 29°

Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Има условия за градушки. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 29° и..

публикувано на 23.07.24 в 07:35
Георги Захариев

Съветите на един "CEO на годината"

Съоснователят на Finance Academy Георги Захариев за пореден път получи признание и потвърждение за лидерските си качества и умения. В десетото издание на годишните награди на b2b Media той бе отличен като "CEO на годината". (CEO (от англ.: chief executive officer - главен изпълнителен директор) Признанието е резултат от..

публикувано на 22.07.24 в 19:11
Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския културен институт. В София, Бургас и Варна Френския културен институт организира специални..

публикувано на 22.07.24 в 17:55
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

По казуса в отговор до БНР-Радио София от МОСВ разясняват : "Съгласно Закона за подземните богатства (ЗПБ), министърът на енергетиката е компетентен орган за процедурите по предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, за сключване на договори за търсене и/или проучване, за одобряване на цялостните и..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както и на заседанието на Столичния общински съвет на 25-и, четвъртък. Контейнерите за разделно..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46