Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Моника Чеуз: Над 10 хиляди жени са обхванати от кампанията на Столичната община за борба с рака на гърдата

Моника Чеуз
Снимка: Евелина Стоянова
Над 10 хиляди жени са прегледани до момента в рамките на профилактичната кампания за борба с рака на гърдата, организирана от Столичната община, обобщи пред Радио София директорът на дирекция "Здравеопазване" в общината д-р Моника Чеуз. Освен кампанията през месец октомври, в която тази година се включиха общо 10 лечебни заведения, общината организира скринингова кампания за жените в различни професионални направления. Средствата от бюджета, които се отделят за нея всяка година, са 350 000 лв.

Столичната община, респективно общинските лечебни заведения са част от голямата кампания, която става и национална, за превенция и профилактика на онкологичните заболявания. Скрининговите програми за рак на млечната жлеза са само малка част от програмите, които Столичната община реализира в последните години. Ракът на млечната жлеза, както и повечето онкологични заболявания, открити на време са лечими. Нашата мисия и кампанията, която от години развиваме, е профилактика и лечение при нужда.

Над половин милион лева са средствата, изразходвани за скрининговата програма на общината за превенция на рак на млечната жлеза от старта й през 2015 година до момента. През последните години Столичната община стартира скрининг и за други социално-значими заболявания - за рак на простата и профилактика на миомна болест. Миналата година стартира и съвместна инициатива с Националната асоциация за профилактика на белодробни болести за скрининг на заболявания на белите дробове. Намеренията на администрацията са те да продължат.

Още за кампанията и за останалите скринингови програми - чуйте от разговора с д-р Моника Чеуз!


ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 75 000 шофьори са заснети да карат с превишена скорост

Няма тежки пътнотранспортни произшествия със загинали студенти или участници в студентския празник по време на акцията, чийто акцент бяха именно младите хора. Това съобщиха на брифинг гл. инспектор Димитър Мичев и инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“. В рамките на акцията са реализирани общо 222 специализирани полицейски операции, от..

публикувано на 11.12.19 в 18:17

Не подценявайте планината, предупреждават от ПСС

Планинската спасителна служба е в техническа и тактическа готовност за предстоящия зимен сезон. Всяка година се увеличава броят на акциите на Планинската спасителна служба, както и случаите на оказана помощ на ски писти, обяви председателят на Планинската спасителна служба - ПСС Веселин Ганчев . Към 10 декември броят на сигналите е 2379, като се..

публикувано на 11.12.19 в 17:51

"Отбор на надеждата" на девето световно първенство

„Отбор на надеждата“ ще вземе участие на девето поредно световно първенство по футбол за бездомни хора. Кандидатурата му беше одобрена от организатора на турнира, а именно шотландската фондация Homeless World Cup. „Спортс Мениджмънт България“ ще излъчи мъжки отбор, който да представлява България на световния шампионат във Финландия през 2020 г...

публикувано на 11.12.19 в 17:36

Чърчил и Оруел като борци за свобода

Какво е общото между личностите и животите на Уинстън Чърчил и Джордж Оруел? Трябва да сте достатъчно запознати, за да отговорите бързо и точно. И двамата днес са със запазено място в британската и световната история и литература. Оруел е известен с проницателната си сатира „1984“, както и с „Фермата на животните“. Чърчил повечето хора..

публикувано на 11.12.19 в 17:33

Детегледачката, която влиза в нашия дом

Много предизвикателства поставя пред нас съвременният свят, ангажирани сме с работа, обществени каузи и различни социални дейности, но децата изискват 100 процента от вниманието ни. Какво обаче трябва да правим, когато се налага да изпълним поет ангажимент или да бъдем на работа, а не разполагаме с баба или дядо под ръка. Да се доверим ли на грижите..

публикувано на 11.12.19 в 17:22

Благодарение на „Българската Коледа“ Елизабет ходи на рехабилитация

10-годишната Елизабет Станчева от Костинброд  прави първите си стъпки едва на тази възраст, благодарение на чужда помощ. Тя е с детска церебрална парализа и е едно от децата, на които инициативата „Българската Коледа” дарява средства за лечение. Заболяването ѝ представлява настъпило пренатално увреждане на централната нервна система. То засяга..

публикувано на 11.12.19 в 16:49

13-годишният Виктор ходи на логопед с помощ от "Българската Коледа"

Едно от децата, което се нуждае от помощ от инициативата "Българската Коледа", е 13-годишният Виктор Орлин Вълчев. Момчето е с детска церебрална парализа, агенезия на корпус калозум или нарушение в развитието на мозъчната структура между двете полукълба, както и вътрешната хидроцефалия (повишено вътречерепно налягане). Миналата година Виктор е..

публикувано на 11.12.19 в 16:17