Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Тази вечер в зала „България“

Първа симфония от Петко Стайнов звучи за пръв път за последните 50 години

В програмата е и Концертът за цигулка и оркестър от П. И. Чайковски

Известни изпълнители от Софийската филхармония и млади таланти от Филхармония “Пионер“ днес ще изнесат концерт в зала „България“ под мотото „Рамо до рамо“.
От няколко години поредицата събира представители на двата оркестрови състава в интересни програми. Този път в афиша е Концертът за цигулка и оркестър от П. И. Чайковски със солист Филип Филипов и Симфония № 1 от Петко Стайнов. Диригент е Христо Христов, който от няколко месеца работи с младежкия оркестър. Това ще бъде и първият му официален концерт като диригент на „Пионер“.
Инструменталният концерт, който ще прозвучи, е едно от най-често изпълняваните произведения на великия руски композитор. Колкото до симфонията от българския класик, трябва да кажем, че тя е малко позната дори на специалистите. Според организаторите, не е изпълнявана повече от половин век. Последният запис, регистриран в БНР е от честването на 70-годишнината на композитора.

Ето и малко история:
Петко Стайнов завършва творбата през 1945-а, когато е почти 50-годишен. Преди това вече е натрупал сериозен опит в областта на хоровата музика, дори остава в нашата история като основоположник на хоровата балада. До средата на 40-те години на ХХ век е създал и немалко произведения за симфоничен оркестър - „Симфонично скерцо“, увертюра „Балкан“, поемите „Легенда“ и „Тракия“, сюитата „Приказка“… И изключително популярната сюита „Тракийски танци“, една от първите му композиции след като завършва консерватория в Дрезден и с завръща в родния Казанлък. Сюитата „Тракийски танци“ или отделни части от нея са част от репертоара на всички български оркестри, включително и на Филхармония „Пионер“. С нея младите музиканти безброй пъти са печелили аплодисментите на публиката у нас и извън страната ни. Още от времето, когато на пулта беше проф. Влади Симеонов – известен български диригент и педагог, основал детско-юношеския състав през 1952 г.

Без да пренебрегваме соловия концерт, който ще прозвучи в изпълнението на един наистина много талантлив и успешен млад цигулар, присъствието на Първа симфония от Петко Стайнов в програмата е истинско събитие. „Произведението е мащабно, звучността е българска – и като мелодика, и като метроритмична организация. Заслужава си да се чуе“ – твърди доц. Александър Пешев, артистичен директор на Филхармония „Пионер“.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Освен че композира и пее, Стиви Уондър е мултиинструменталист

Rhythm and Blues от 50-те години до днес (Трета част)

Предлагаме ви заключителното предаване (от миниселиала от 3), посветено на един от най-автентичните американски жанрове - Rhythm & Blues ( или R&B).  Както вече знаете, произлиза от афро-американските общности през 40-те години. Развит е от звукозаписни компании, които представят музиката на чернокожите в големите градове. Rhythm &..

публикувано на 05.12.19 в 10:35
Нейсам Джалал

Нейсам Джалал за тишините в музиката и мястото на флейтата и гласа

Първият декемврийски "Слънчев джаз+" започва с разговора ни с Нейсам Джалал - носителка на най-престижната френска награда за годината, "Victoire du Jazz" . След концерта ѝ в Д'Жаз Невер фестивал , откъдето слушаме записи на триото ѝ с Леонардо Монтана (пиано) и Клод Чамичян (бас), говорим с Нейсам за тишините в музиката и мястото на флейтата и..

публикувано на 01.12.19 в 07:35

Лизо отново върха в Щатите, на Острова Колдплей доминират ефира

Втори последователен сингъл на върха за една от най-ярко светещите звезди през тази година - Лизо . Страхотният ѝ хит Good As Hell и тази седмица е най-излъчваният в поп ефира на Щатите. За успехa на парчето допринася и издаденият наскоро ремикс с Ариана Гранде, но не трябва да омаловажаваме постигнатото от самата Лизо. От момента, в който тя покори..

обновено на 29.11.19 в 11:48

Rhythm and Blues от 50-те години до днес (Втора част)

Това е второто от три предавания, посветено на един от най-автентичните американски жанрове - Rhythm & Blues (R&B) Историята на този стил е дълга и богата, включваща повече от шест десетилетия. Днес в предаването ще прозвучи една малка част от популярните артисти в този жанр. Ще може да се насладите на големите хитове на Фатс..

публикувано на 28.11.19 в 10:40
Марио Хосен

Музикален сблъсък между два свята - на Паганини и Шопен

Тази вечер в зала 1 на НДК ще се съберат два музикални свята - този на експанзивния виртуоз Николо Паганини, който променя не само представите за това какво е грандиозен концерт, но който и оказва голямо влияние  върху цяла плеяда от композиторите на романтизма и този на по-съзерцателния, вглъбен и интровертен Фредерик Шопен, вечно раздвоен между..

публикувано на 25.11.19 в 17:40
Вики Габор

Полша спечели отново Детския песенен конкурс на Евровизия

Песента "Superhero" на 12-годишната Вики Габор спечели Конкурса за детска песен на Евровизия 2019, който се проведе в огромната зала "Гливице Арена" в полския град Гливице. В седемнайсетото издание на конкурса участваха песни от 19 държави, които бяха подредени чрез смесена система на гласуване: от националните журита и от зрителски онлайн вот. За..

публикувано на 25.11.19 в 08:05
Батист Тротиньон в Невер

Батист Тротиньон плюс нова продукция, вдъхновена от киното

Последният ноемврийски Слънчев джаз+ започва с разговор с първия ни събеседник от фестивала "Д'Жаз в Невер" , откъдето всяка година по това време си говорим за разликата между живия спектакъл и консервирания звук на джаза.  Пианистът Батист Тротиньон там бе сайдмен, но си говорихме и за току-що излезлия му авторски "You've Changed" , от който..

публикувано на 24.11.19 в 07:35