Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Нежеланието за връщане на кредитите е по-голямо от невъзможността

Не е задължително да си беден, за да попаднеш в списъка на лошите длъжници
Снимка: Rawpixel
Заради големия брой жители София се оказва градът с най-голям относителен дял на просрочени кредити, следван от потребителите от Монтана, Враца и Перник. Това обобщение направи една от най-големите колекторски агенции у нас.
Най-често задълженията на нередовните платци са към банки, след теглен потребителски кредит.

Макар и непредставителнопроучването показва още увеличаване на възрастта на некоректните платци, каза изп.-директор на компанията и зам.-председател на Асоциацията на колекторските агенции в България Лилия Димитрова.
60% от длъжниците са мъже.

Средно 2750 лева е размерът на просрочието, което длъжниците от възрастовата група между 40 и 49 г. трябва да погасят.

Дълговете на най-младите - до 29 г. и на най-възрастните - над 70 г., са най-малки. Средният им размер е 940 лв. за младите и 1080 лв. за възрастните.

Преобладаващата част от потребителите, по данни на колекторската компания - 70%, изпадат в невъзможност да платят едно задължение. Малко над 21% имат по два заема, три кредита имат почти 7%. Като едва 2% от задлъжнелите имат 4 или повече лоши заеми.

В действителност невъзможността за плащане е основание за относително малък дял от потребителите. Нежеланието за покриване на дълга е по-честата причина за изпадане в просрочие. Повечето потребители опитват да избегнат изобщо връщането на изтеглената сума“, поясни Лилия Димитрова.

Тя каза още, че процесът по събиране на необслужвани задължения може да стане значително по-ефективен, ако кредиторите променят подхода си.

Чуйте още по темата в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Променят учебните планове на бъдещите учители

Национална програма, с която висшите училища да променят учебните си планове в обучението на бъдещите учители, ще бъде изготвен от Министерството на образованието и науката. Това ще допринесе за специфичните умения и познания, свързани с гражданското образование, които преподавателите трябва да предадат на учениците. Освен това трябва да се..

публикувано на 13.12.19 в 18:28

"Български фонд за жените" отпуска стипендии за общностно развитие

Много често забравяме, че винаги е по-добре да работим в екип или със съмишленици, отколкото да се опитваме да променим нещо сами. В този смисъл общонстта е една подкрепяща система, дори един организъм, който има обща визия и върви в една посока. Това напомни пред Радио София директорът на Българския фонд за жените Надежда Дерменджиева по повод..

обновено на 13.12.19 в 17:38

Адриана Михайлова: Софиянци се обединяват, когато решават проблемите си

Създаването и развитието на местните общности е темата на предаването “Радиоприемница” тази седмица. “В София се забелязва, че хората са най-обединени там, където има проблеми. Най-вече в новите квартали, в които има някакъв елемент на изпуснато положение по отношение на презастрояването и Общината не смогва в осигуряването на социална инфраструктура -..

публикувано на 13.12.19 в 17:35
Гражданско образование в действие - една от задачите на

Българинът още много чака от държавата, това говори за липса на гражданско мислене

В „ Радиоприемница“  продължаваме разговорите по темата за развитието на местните общности - част от програмата за общностно развитие към Българския фонд за жените, чийто партньор е Радио София. Днес се допитваме до експертното мнение на Луиза Славкова – изпълнителен директор на фондацията Софийска платформа . Трудно е да се сравняват..

публикувано на 13.12.19 в 14:49

Археологически находки и открития от 2019 г. показват в Националния исторически музей

В Националния историческия музей на 12 декември беше открита изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019" . Експозицията е посветена на направените разкрития от екипи на музейните археолози през изминалия проучвателен сезон.  През 2019-а археолозите от НИМ работиха на 16 обекта по два теренни обхода - от Дунавската..

публикувано на 13.12.19 в 12:23

Гергана Змийчарова влиза в образа на ”Жана Д`Арк”

Габровският театър гостува на 14 декември  в 19.00 часа на голямата сцена в Народния театър “Иван Вазов” със спектакъла на Петринел Гочев ”Жана Д`Арк”. В главната роля е Гергана Змийчарова, която получава за нея и номинация за “ИКАР”. “Прочетох тази пиеса, понеже Петринел ми беше споменавал за нея. Говоря за “Чучулигата" на Жан Ануи, която е в основата..

публикувано на 13.12.19 в 12:19

Накъде в София

МУЗИКА Фестивалът за електронна музика Solar 2019 е тази вечер в „Интер експо център“. Сред участниците ще бъдат "Rudimental", Марк Найт, Никол Мудабер, Chus & Ceballos, Gaiser, Matador, Хуан Алварес. Обикновено свързваме месец декември със сняг, студ и виелици, но „фаталният“ петък 13-и ще ни докаже, че е напълно възможно декември да..

публикувано на 13.12.19 в 09:49