Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Детегледачката, която влиза в нашия дом

Снимка: pixabay.com
Много предизвикателства поставя пред нас съвременният свят, ангажирани сме с работа, обществени каузи и различни социални дейности, но децата изискват 100 процента от вниманието ни. Какво обаче трябва да правим, когато се налага да изпълним поет ангажимент или да бъдем на работа, а не разполагаме с баба или дядо под ръка. Да се доверим ли на грижите на детегледачка, кои са критериите, по които да я изберем, защото тя все пак ще влезе в нашия дом, какви са нейните права и задължения?  

Оказва се, че едно от най-важните неща е детегледачката да е препоръчана от хора, при които е работила, а не да се доверяваме на някого, когото не познаваме или нямаме препоръки за него, съветва Сениха Хазим, млада дама, която е избрала работата с деца за своя професия.

Хубаво е детегледачката да има опит с деца, а ако няма, да има желание да се обучава.

Сениха разказва, че откакто е станала майка, по-добре разбира притесненията на родителите относно това как ще поверят детето си на непознат и дали този непознат няма да приложи физическо насилие над детето им, или пък дали няма да открадне нещо от дома. Поради тази причина, освен детегледачката да е препоръчана, Сениха съветва в началото на ангажимента да има преходен период, около седмица-две, в който майката и детегледачката да са заедно, за да се опознаят една друга.

Детегледачката от своя страна е длъжна да се грижи за детето по най-добрия начин, според инструкциите на родителя, както и наред с игрите, на първо място да внимава за безопасността му.

В никакъв случай, казва Сениха, детегледачката не трябва да разказва какво се случва в дома на семейството, в което работи. Не е редно и да дава непоискани съвети. Ако стане свидетел на физическо насилие, обаче, тогава трябва да се обърне към отговорните институции.

Сениха казва, че близостта, която детегледачката създава с детето, което гледа, е неизбежна, но все пак е добре тя да си напомня, че е на работа и да не натрапва тази близост пред майката.

А когато се наложи раздяла между детето и детегледачката, е добре да му обясним, че всеки човек има свой път и дори и да стане част от нашия живот, е свободен да си тръгне, когато поиска. Но много от тези връзки между дете и детегледачка продължават и след ангажиментите, а поотрасналото дете се оказва с още един близък и загрижен за него човек.

Още за правата и задълженията на жената, в чиито ръце ще поверим детето си - чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Кожухаров: Туризмът е призвание

“Работата в туризма е начин на живот, защото хотелът работи всеки ден от седмицата денонощно и всички ние, които обслужваме тази сфера, сме съпричастни към случващото се и то във всеки един момент”, казва Ивайло Кожухаров , един от учредителите на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и член на контролния съвет към..

публикувано на 28.01.20 в 18:27

НВИМ с предизвикателство към учениците за Апостола на свободата

Националният военноисторически музей отправя предизвикателство към децата в предучилищна възраст и учениците от начален, среден и горен курс на обучение, с кампанията „Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив днес“. Поводът е 147-та годишнина от обесването на Апостола на свободата, която ще отбележим на 19 февруари.  Всеки, който иска да се..

публикувано на 28.01.20 в 18:04

Съвместно съжителство или граждански брак

Тенденцията, според която все повече хора живеят на семейни начала, бележи възходящ растеж през последните години. Всъщност, това не е ново явления, но през последните 30 години се засилва и задълбочава, обясни пред Радио София доц. д-р Красимир Димитров от Юридическия факултет на Софийския университет. Статистиката сочи, че около 2/3 от..

публикувано на 28.01.20 в 17:30

Сирак Скитник е новатор и като художник

Покрай годишнината на Българското национално радио винаги се сещаме за Сирак Скитник (с истинско име Панайот Христов, 1883-1943), който в средата на 1935 г. е назначен за главен ръководител на радиото и дава тласък и насока на развитие на медията, когато то е "прохождало". Освен това обаче, той е останал в историята на българското изкуство и..

публикувано на 28.01.20 в 16:58
Борис Бонев

Борис Бонев настоява за промени в мерките за въздуха в София

В последните години тук в София по време на зимните месеци тема номер едно е чистотата на въздуха. Не малко се направи в посока промяна качеството на това което дишаме. Редица разпоредби бяха предприети от страна на Столична община за справяне с този проблем. Уви, след направен анализ на изпълнение на мерките, заложени в сега действащия механизъм, се..

публикувано на 28.01.20 в 16:34
Албена Миланова

Албена Миланова: Получихме признание с домакинството на Радиоасамблеята на ЕСРТ

През 2019 година Българското национално радио беше домакин на 25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия - изключителна чест и отговорност, в която участваха едновременно и президентът на организацията лорд Тони Хол, който е и генерален директор на Би Би Си, и генералният директор Ноел Къран, припомни Албена Миланова - директор на..

публикувано на 28.01.20 в 16:29

Валери Йорданов като Рамадан Дервишов в моноспектакъла "Караконджул"

“Караконджул” е първият моноспектакъл на Валери Йорданов по емблематичния разказ  “Дервишово семе” на Николай Хайтов , по текстове на самия актьор и под режисурата на Стоян Радев. Това е една трагикомична история, равносметка на една необичайна съдба на героя на Хайтов Рамадан Дервишов, който споделя с опитомения от него мечок, но най-вече със..

публикувано на 28.01.20 в 15:34