Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Детегледачката, която влиза в нашия дом

Снимка: pixabay.com
Много предизвикателства поставя пред нас съвременният свят, ангажирани сме с работа, обществени каузи и различни социални дейности, но децата изискват 100 процента от вниманието ни. Какво обаче трябва да правим, когато се налага да изпълним поет ангажимент или да бъдем на работа, а не разполагаме с баба или дядо под ръка. Да се доверим ли на грижите на детегледачка, кои са критериите, по които да я изберем, защото тя все пак ще влезе в нашия дом, какви са нейните права и задължения?  

Оказва се, че едно от най-важните неща е детегледачката да е препоръчана от хора, при които е работила, а не да се доверяваме на някого, когото не познаваме или нямаме препоръки за него, съветва Сениха Хазим, млада дама, която е избрала работата с деца за своя професия.

Хубаво е детегледачката да има опит с деца, а ако няма, да има желание да се обучава.

Сениха разказва, че откакто е станала майка, по-добре разбира притесненията на родителите относно това как ще поверят детето си на непознат и дали този непознат няма да приложи физическо насилие над детето им, или пък дали няма да открадне нещо от дома. Поради тази причина, освен детегледачката да е препоръчана, Сениха съветва в началото на ангажимента да има преходен период, около седмица-две, в който майката и детегледачката да са заедно, за да се опознаят една друга.

Детегледачката от своя страна е длъжна да се грижи за детето по най-добрия начин, според инструкциите на родителя, както и наред с игрите, на първо място да внимава за безопасността му.

В никакъв случай, казва Сениха, детегледачката не трябва да разказва какво се случва в дома на семейството, в което работи. Не е редно и да дава непоискани съвети. Ако стане свидетел на физическо насилие, обаче, тогава трябва да се обърне към отговорните институции.

Сениха казва, че близостта, която детегледачката създава с детето, което гледа, е неизбежна, но все пак е добре тя да си напомня, че е на работа и да не натрапва тази близост пред майката.

А когато се наложи раздяла между детето и детегледачката, е добре да му обясним, че всеки човек има свой път и дори и да стане част от нашия живот, е свободен да си тръгне, когато поиска. Но много от тези връзки между дете и детегледачка продължават и след ангажиментите, а поотрасналото дете се оказва с още един близък и загрижен за него човек.

Още за правата и задълженията на жената, в чиито ръце ще поверим детето си - чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Намаляват наполовина капацитета на заведенията

Считано от довечера 00.00 ч. посещенията в дискотеки и нощни клубове и заведения за развлечение на закрито и открито се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв. м. от общата търговска площ на обекта. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с асоциациите на заведенията, съобщава БГНЕС. “По този начин намаляваме..

публикувано на 22.10.20 в 19:20

Инж. Илиян Терзиев: Covid-19 постави браншовете пред предизвикателства, но строителството не спря

2020-та e необикновена година. Кризата с Covid-19 постави всички браншове пред сериозни предизвикателства. Строителството обаче не спря. “Въпреки извънредните мерки, реализацията на обектите продължи, не изостанахме с изпълнението на европейските проекти, хиляди хора запазиха своята работа, а качеството на живот на стотици хиляди българи се подобри”,..

публикувано на 22.10.20 в 18:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Хората с пари ги пилеят повече в свръхконсумация

Промените в потребителските навици и приоритети през последните месеци са видими, но те са по принуда. В същото време в периода на епидемията и паника у някои, намират се търговци, които предлагат удивителни продукти – например антивирусен душ. Това посочи Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители” при гостуването..

публикувано на 22.10.20 в 16:59

София е все по-отворена за естетическите възможности на днешния ден

Има гости, които са си точно за Радио София. Такава е Мила. Мила от “Солунска” 16 - така се нарича нейният блог, който има десетки хиляди последователи. Мила, която е част от сценарния екип на актуалния сериал “Братя”. Майка на един чуден тийнейджър (за да визуализирате - това е Иван Юруков като малък в "Дъвка за балончета"). И още много неща. Първата..

публикувано на 22.10.20 в 16:56

16 творби на Иван Бунин в юбилеен сборник

На днешния 22 октомври се навършват 150 години от рождението на Иван Бунин - първият руски носител на Нобелова награда за литература. Издателство "Лист" отбелязва годишнината с юбилеен сборник с негови произведения. Томът „Слънчев удар”, който излиза днес, включва 16 от най-добрите творби на великия писател, сред които повестите „Село”, „Суходол” и..

публикувано на 22.10.20 в 16:27
Посланикът на Русия Анатолий Макаров на откриването на форума

Наука и техника показват в Международния фестивал “От винта”

Откриха второто издание на Международен фестивал за научно-техническо творчество за деца и младежи “От винта”. Домакин на събитието е Руският културно-информационен център. Входът за фестивалът е свободен за всички желаещи да го посетят. Наука, техника, творчество се срещат във второто издание на Международния фестивал за научно-техническо творчество..

публикувано на 22.10.20 в 15:32

Разходка из София ни води в живота на известни българки от миналото

Тази вечер, от 18:00 часа, можете да се включите в интересна обиколка из центъра на София, която ще бъде съпътствана от исторически разкази и любопитни истории за велики българки по царско време и преди Освобождението. Разходката през исторически места в столицата ще ги свърже с интересните истории на имена като Елисавета Карамихайлова, Екатерина..

публикувано на 22.10.20 в 14:07