Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детегледачката, която влиза в нашия дом

Снимка: pixabay.com
Много предизвикателства поставя пред нас съвременният свят, ангажирани сме с работа, обществени каузи и различни социални дейности, но децата изискват 100 процента от вниманието ни. Какво обаче трябва да правим, когато се налага да изпълним поет ангажимент или да бъдем на работа, а не разполагаме с баба или дядо под ръка. Да се доверим ли на грижите на детегледачка, кои са критериите, по които да я изберем, защото тя все пак ще влезе в нашия дом, какви са нейните права и задължения?  

Оказва се, че едно от най-важните неща е детегледачката да е препоръчана от хора, при които е работила, а не да се доверяваме на някого, когото не познаваме или нямаме препоръки за него, съветва Сениха Хазим, млада дама, която е избрала работата с деца за своя професия.

Хубаво е детегледачката да има опит с деца, а ако няма, да има желание да се обучава.

Сениха разказва, че откакто е станала майка, по-добре разбира притесненията на родителите относно това как ще поверят детето си на непознат и дали този непознат няма да приложи физическо насилие над детето им, или пък дали няма да открадне нещо от дома. Поради тази причина, освен детегледачката да е препоръчана, Сениха съветва в началото на ангажимента да има преходен период, около седмица-две, в който майката и детегледачката да са заедно, за да се опознаят една друга.

Детегледачката от своя страна е длъжна да се грижи за детето по най-добрия начин, според инструкциите на родителя, както и наред с игрите, на първо място да внимава за безопасността му.

В никакъв случай, казва Сениха, детегледачката не трябва да разказва какво се случва в дома на семейството, в което работи. Не е редно и да дава непоискани съвети. Ако стане свидетел на физическо насилие, обаче, тогава трябва да се обърне към отговорните институции.

Сениха казва, че близостта, която детегледачката създава с детето, което гледа, е неизбежна, но все пак е добре тя да си напомня, че е на работа и да не натрапва тази близост пред майката.

А когато се наложи раздяла между детето и детегледачката, е добре да му обясним, че всеки човек има свой път и дори и да стане част от нашия живот, е свободен да си тръгне, когато поиска. Но много от тези връзки между дете и детегледачка продължават и след ангажиментите, а поотрасналото дете се оказва с още един близък и загрижен за него човек.

Още за правата и задълженията на жената, в чиито ръце ще поверим детето си - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09