Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борим се срещу климатичните промени с храна

Снимка: pixabay.com
"Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени" е новият проект, който организацията Slow Food започна преди няколко дни. Slow Food е глобална мрежа от местни общности, която работи активно за връщане към истинската стойност на храната и за опазване на околната среда.

Проектите на Slow Food в 160 държави по целия свят защитават и укрепват местното биоразнообразие, развиват и популяризират културата на храната и подкрепят малките занаятчийски производители и фермери. Световната организация Slow food тази година празнува 30-ата си годишнина, като България е член на проекта от 15 години насам.Основната цел на настоящия проект е повишаване на ангажираността на гражданите към опазване на околната среда и адаптацията към климатичните промени чрез разширяване на мрежата от партньори на Slow Food в България.

Идеята е да се привлекат и млади хора, пазещи носталгия към чистия вкус от детството, които да съхраняват, споделят и развиват еко-устойчиви растителни ресурси. Проектът е логично продължение на усилията на Slow Food в България за създаване на партньорства с различни граждански инициативи, академични и образователни институции, с цел мобилизиране на всички ресурси за опазване на хранителното разнообразие. 

Проектът "Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени" се реализира с финансова подкрепа в размер на 49 500 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Изпълнител е Слоу Фуд в България, партньор е СНЦ “Асоциация Родители”.

Проектът предвижда разширяване и укрепване на мрежата от общности на Slow Food в България - пазители на генетичните и растителни ресурси, изграждане на партньорства с научно-изследователски институти от БАН и Селскостопанската академия, създаване на информационен портал “Български вкусове”, организиране на кампания Биоразнообразие в чиния в партньорство с шеф-готвачи и ресторанти, провеждане на Национален форум Тера Мадре България 2021, разработване на пилотна образователна програма "Растем с растенията" с 26 СУ „Йордан Йовков“ в София, която впоследствие ще бъде представена на заинтересовани български училища.

Свързващият елемент на тази мрежа е храната. Тя има централна роля за човека, пряко зависи от природните фактори и е отражение на социо-културните и политически характеристики на средата. Важно е обществото да бъде запознато с ефекта от нейното производство и потребителските избори върху климатични промени. Нужни са обмяна на знания и опит между местни общности, учени, учители, родители, деца, бизнес по теми като хранително биоразнообразие, екологичен отпечатък на храната, кулинарно наследство, адаптация към климатичните промени, и др.

България е страна с богато хранително биоразнообразие: видове, сортове и породи, които се срещат естествено или са селектирани и приспособени за нашата територия и доказано са най-пълноценната храна за нас, местните хора. Палитрата от практики за тяхното отглеждане и използване, отразява разнообразието от почвено-климатични условия и етнокултурни нагласи. Трудно се осъзнават отговорностите за съхраняването му, тъй като темата се представя абстрактно пред обществото. А това е основата на нещо изключително важно - хранителният суверенитет и независимост на България и гарантирането на качествена храна за всеки.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осезаемо е подобрението в организацията на движението и паркирането в "Лозенец"

Проблемът с паркирането, който е характерен с малки изключения за цяла София е частично решен в столичния  кв. “Лозенец” . Това става след въвеждането на “зелена” зона преди четири години в Долни Лозенец от 2019 г. “Видимо се вижда подобрението в организацията на движението и паркирането. В първите години на въвеждането на зоната доста се облекчи и..

публикувано на 23.04.21 в 10:53

Ходенето с боси крака е полезно, но крие и някои рискове

Ходенето с боси крака е много полезно, но през пролетта трябва да се практикува внимателно, особено ако човек не е кален. Това съветва Андрей Тяжелников, главен специалист в руското здравно министерство, пише БГНЕС. "Като цяло ходенето с боси крака е много полезно. Това е едновременно закаляващо упражнение и естествен масаж на стъпалата. През..

публикувано на 23.04.21 в 09:24

Откриват новия сезон на „Фермерски пазарЪ – храни и занаяти“

На 25 април ще бъде открит новият сезон на „Фермерски пазарЪ – храни и занаяти“ с неговото Пролетното издание 2021 г. Отново ще бъдат включени най-добрите български производители на чиста храна, творци и занаятчии от всички краища на страната. “Този Фермерски пазар е една нова инициатива, която имаме отдавн като идея да организираме. Всяка втора и..

публикувано на 23.04.21 в 09:01

Отбелязваме Световният ден на кигата и авторското право

На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата. През 1995 година ЮНЕСКО решава да обяви Световен ден на книгата и авторското право. Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. Според Юлиянския календар на 23 април 1564..

публикувано на 23.04.21 в 08:02

1681 са новите случаи на Covid-19 в страната

1681 са новите случаи на Covid-19 у нас при направени 13 423 теста, показват данните на Единния информационен портал. Положителни са 12,52% от направените проби. Като излекувани за последното денонощие са отчетени 3192 души. Починалите са 103.  От общо 8309 хоспитализирани в интензивни отделения са 781. Най-много са новите случаи в София-град - 386...

публикувано на 23.04.21 в 07:55

Над страната ще има значителна облачност

През днешния ден над страната ще има значителна облачност, ще има и краткотрайни валежи в Западна и Централна България, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Вятърът ще бъде слаб от северозапад, в Дунавската равнина до умерен. Минималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса, за София 8. Дневните температури ще бъдат..

публикувано на 23.04.21 в 07:50

иРНК ваксините са безопасни за бременни жени

Коронавирусните иРНК ваксини не създават допълнителни рискови фактори за бременните жени. Това показва голямо проучване, публикувано в „New England Journal of Medicine“. Проучването се основава на данни, събрани чрез V-safe система за наблюдение и регистър на бременността от Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията между 20..

публикувано на 22.04.21 в 19:45