Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До 17 февруари 2020-а

Археологически находки и открития от 2019 г. показват в Националния исторически музей

Снимка: БГНЕС

В Националния историческия музей на 12 декември беше открита изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019".
Експозицията е посветена на направените разкрития от екипи на музейните археолози през изминалия проучвателен сезон. 

През 2019-а археолозите от НИМ работиха на 16 обекта по два теренни обхода - от Дунавската равнина до Родопите през Черноморието, включвайки разкопки в землищата на Витоша, Средна гора, Плана планина и Тракийската низина. Направените открития представят различни исторически периоди: селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и селища. 

Доц. Бони Петрунова

За първи път пред българската и световната общественост ще бъде показан най-впечатляващият предмет от гробните дарове при тазгодишните разкопки - масивен златен пръстен, открит в средновековната морска столица на България - Калиакра. На това място проучването от години се ръководи от доц. д-р Бони Петрунова - директор на Националния исторически музей. 

Тя заедно със своя екип откриват този пръстен от известния "Калоянов тип", но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той е открит в един от гробовете на наследник на Палеолозите и вероятно родственик на Балик и Добротица (владетели на Добруджанския деспотат през XIV в.).

Посетителят ще бъде завладян и при вида на находка на красив стъклен съд, открит в гроба на благородника, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

Сред акцентите в изложбата е и изключително рядка колективна монетна находка от късноантичната и средновековна крепост "Балък Дере" до Ивайловград - съкровище от 6 монети на Алексий I Комнин (сечени през 1081 г.). Те са разкрити от Ивайло Кънев, главен уредник в отдел "Археология" в НИМ. Монетите са от сребро и злато, тънки и чупливи, но много добре запазени, което ги прави още по-редки.

Повече подробности за изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019" и предстоящите любопитни проекти на НИМ чуйте от разговора с директора на музея доц. Бони Петрунова.
Експозицията е разположена в Кръглата зала на Националния исторически музей, на третия етаж и ще бъде отворена до 17 февруари 2020 г.
При  голям интерес музейното ръководство планира този период да бъде удължен.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветя и рози в ефира на Радио София

Казанлък отвъд розите и тракийските гробници

Навръх Петдесетница и Св. Наум, Радио София и Радио Стара Загора в съвместна продукция ни пренасят в Казанлък. Царица ли е още розата в Казанлък, мястото с гробниците на тракийските царе? Изнесеното студио на Радио София в един от любимите подбалкански градове дава отговор не само на този изначален въпрос, изникващ в съзнанието на всеки. Началото е с..

публикувано на 20.06.21 в 12:10
Кулата на Копитото, откъдето се излъчва и Радио София

Излъчвателят над София

Фийчърът на Божидар Янев за кулата на Копитото бе създаден от него като участник в БНР Академия.  Започнала от спомените му от разказите на неговия дядо, историята споделя настроенията на мястото и документирани спомени на работещи там, проблемите при строителството, умората и заболяванията при работещите. Но също и куриози около липсата на покритие. От..

публикувано на 19.06.21 в 16:00

Огнен танц, театър, цирк

"Има идеи, които само ти казват как да ги случиш. За мен личният танц с огъня започна преди 20 години. Огнените инструменти ти дават симбиоза между тяло и обект. Работих с първата професионална група в България за танц с огън - периодът бе много вълнуващ." - разказва Саша Хаджиева - артист, сценарист на документалния филм „Родени от огъня“, филм за..

публикувано на 19.06.21 в 15:05
Виола Каравелова

Тъгата събира

Любовната им история е с тъжен край - Виола Каравелова и Йосиф Хербст. Девет години Виола няма никаква вест от съпруга си и не може да повярва, че е изчезнал. Виола вегетира до края на дните си в апартамента на майка си на ул. Шести септември. Тя е по-красива и изящна от сестра си Лора - и двете са дъщери на Екатерина и Петко Каравелови. Виола е сама..

публикувано на 19.06.21 в 14:05

На път из България от Ларгото

"Цветно музикално пътешествие през седем фолклорни области на България" - така представя проекта си "Пътуване из България"    Милена Великова, председател на Сдружение "Алтернативен свят Оренда". Датата е 26.06.2021 г. (събота), мястото -  Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ на Ларгото. За децата ще има и творческо ателие с..

публикувано на 19.06.21 в 11:30
Национален тенис център

Безплатен тенис за деца

Какво обичат децата в тениса - техните отговори и допълненията от треньора им Владислав:"Далеч от виртуалните пространства, нови запознанства, приятелства, емоции, здравето няма какво да го коментираме. За съжаление днес тенисът е спорт за привилегировани": За да отвори вратите към красивия спорт към всички желаещи деца е инициативата за безплатен..

публикувано на 19.06.21 в 11:29

Дарителството в "Земята и хората"

Създаден с даренията на емигранта Илия Делев и колекциите на доц. Михаил Малеев и други български учени, музеят "Земята и хората" продължава традицията си да ги чества. Живка Янакиева, главен уредник, разказва за  Деня на дарителя - празник на музея "Земята и хората“: "В 6 витрини на първия етаж ще бъдат представени различни теми от профила на..

обновено на 19.06.21 в 11:08