Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уроци по история във видеоигрите

Опонираме на схващането, че "видеоигрите водят само до насилие"

Снимка: Александра Илиева

Ще открехнем вратата към знанието с няколко предложения за игри, от които мозъците ви ще се нагънат a.k.a ще поумнеете. Както в кино индустрията с документални филми, така и в индустрията на видеоигрите все по-често се сблъскваме с игри, които, освен да ни забавляват, ни научават на нещо полезно. Стига да имаме желание за това. 

Всяка една от игрите, които сме подбрали, носи история, която някой някога е преживял, а ние я виждаме през очите на хората, които са разработили играта. Не, тези игри не са 100% исторически акуратни, но много добре пресъздават историческите периоди, в които се развиват.

Първото ни предложение е едно емоционално пътуване през събитията от Първата световна война с играта Valiant Hearts: The Great War (2014). Не се подлъгвайте по стила на тази приключенска пъзел игра. Може да изглежда доста забавна, цветна и карикатурна, но всъщност геймплейът следва хода на войната, а начинът, по който са пресъздадени героите показва колко тежко е било. Ubisoft си партнират със създателите на документалните серии Apocalypse: World War I, за да останат верни на събитията. Има и допълнителна история в стартовото меню, което позволява на геймърите да научат информация, която подплатява цялостното изживяване. Екипът създава тази игра с цел да накара играчите да запомнят събитията от Първата световна война, но не като суха история, а благодарение на интеракцията с героите и техните тежки съдби, изпитанията и премеждия.

Проследяваме историята докато стигнем до Втората световна война и Hearts of Iron III (2009). Сюжетът на тази стратегическа игра започва от 1936 г. Играчът избира държава, с която да играе и с нея преминава през редица изпитания, трудни избори и дори бурии в истинския смисъл на думата, до края на IIСВ.Включва достоверни исторически данни за всички държави от този исторически период, имена на политици, военни и учени. Създателите на Hearts of Iron III не залагат на графичен дизайн или кинематографични сцени. Но не я подценявайте! Тя се използва с обучителна цел в много военни академии по света за подготовка на военни кадри. През 2016 излезе и четвъртата част от поредицата. Заслужават си.

Друга историческа поредица, която заслужава вниманието ни, е Age of Empires. Първата игра вижда бял свят още през 1997-ма година. Тя е базирана на исторически събития, голяма част от които са доста изкривени, за да паснат на геймплея. Фокусира се въхру изграждането на градове, събирането на ресурси и създаването на армии, които да победят противниците. Днес на прицел ни е втората част от поредицата - Age of Kings (1999). В нея управляваш една от 13 цивилизации, които преминават през четири епохи: тъмна, феодална, замъчна и имперска. Историческите събития са сбити и опростени, за да бъде по-достъпно за играча. Един от създателите на AoE, Брус Шели казва, че повечето референтни материали са взимани от детски книжки за история. Според него "целта на играча не е да изследва, а да се забавлява". Шели също отбелязва, че поредиците не отразяват самата история, а по-скоро "човешкия опит". Може би точно там се крие и огромният успех на играта. А за тези, които носят огъня за знание, тя е била искрата.

Връщаме се към Първата световна, но тук екипната работа е водеща. Играта е Battlefield 1 (2016) и е силно вдъхновена от историческите събития. Картите за онлайн мултиплейър също са базирани на реални локации - например на западния фронт, Арабия и Алпите. Играта е first person shooter, като може да поддържа до 64 играча в една карта. А когато играчът е прострелян фатално на фронта, на екрана се появява име на истински войник, загинал по време на тежките сражения. Избрахме Battlefield 1, защото тя разполага с богата колекция от истории от войната. Single player кампанията се развива в 6 независими глави, като всяка от тях е показана през очите на войници от различни националности. А ти, на коя страна си?

Влизаме в ролята на детективи в екшън-приключенската игра L.A. Noire (2011). Историята е заложена в сърцето на Лос Анджелис през 1947 г. и проследява работата на месния полицейски отдел, и по-конкретно – на детектива Коул Фелпс. Играчът трябва да разследва престъпления – търси улики, преследва и разпитва заподозрени и разгадава загадки. Почти всички случаи в играта, са вдъхновени в известна степен от реални престъпления, случили се в и около Лос Анджелис в тази епоха. И докато историята на главният герой е напълно фикционална, атмосферата и начинът на живот въобще не са - наркотиците, гангстерите, престъпността... Създателите на L.A. Noire са успели да уловят смразяващо добре атмосферата на града. Дори са включили знакови места и заведения от 40-те години на миналия век. Каква по-добра възможност от тази да изпиеш кафето си в едно от популярните кафенета по това време в Холивуд?

Няма как да не споменем и успешния франчайз - Аssassin's creed. Игрите са разработени предимно от Ubisoft. Те се докосват до историята, като включват в сюжетните линии известни личности от историческия период, в който се развива действието. Някои от тях са Макиавели, Родриго Борджия, Леонардо да Винчи, Александър VI и много други. Историята е разкривена, за да се вплете добре с персонажите от играта, но в последните две заглавия от поредицата намират решение как да останат верни на историята, без да затрудняват геймплея. В Аssassin's creed: Origins и Odyssey вкарват Discovery mode, чрез който научаваме исторически акуратна информация за периода, в който се развиват игрите докато се разхождаме с някой от рисуваните екскурзоводи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Боянска църква

Мястото, за което говорим, е неизчерпаем извор на знания и исторически проучвания. Но, и на необясними загадки и скрити послания.  Добре дошли в църквата “Св. Никола и Св. Панталеймон” или позната от целия културен свят с названието Боянска църква: Този храм продължава да впечатлява всеки прекрачил прага му. Когато преминаваш през..

публикувано на 20.04.24 в 16:00

Софийски разкази - Разходка из “Кварталът на писателите”

Виктор Топалов и Боян Бочев за книгата на Виктор "Кварталът на писателите":

публикувано на 20.04.24 в 15:00

Адресите на любовта - Васил Левски

Левски посвещава любовна песен на монахиня Сестра Евгения превързва раните на Апостола, плете му ръкавици и му пише писмата Васил Левски е е бил не само отдаден на отечеството революционер, ами е носил нежна и поетична душа. За да не нащърби ореола му на  Апостол на свободата, от когото току-що освободената му родина се нуждаела като..

публикувано на 20.04.24 в 14:00
С Георги Михов

Дамите са по-голямата част от енолозите в България

Георги Михов от сомелиер.бг за Wine Women Show, което ще се проведе в неделя, 21 април от 12 до 18:30: "Всъщност това е винено изложение, където изложителите са дами и те правят вината. В България е уникално - дамите са по-голямата част от енолозите тук. Винарството е трудна професия, но през година дамите успяха да се докажат като много мъжки..

публикувано на 20.04.24 в 11:48
Александра Илиева и Мартин Кадинов

Най-естественото нещо е интересът на човека

Александра Илиева и Мартин Кадинов за последната кампания на Гуудгейм: "Още в януари засегнахме темата за Борислав Славов - играта, с която спечели наградата за музика - Балдърс гейт, бе станала "Игра на годината". Събрахме сума за стипендии, те са част от общ фонд. Фокусът ни са видеоигри, в различни - технически и художествени аспекти." (Мартин)..

публикувано на 20.04.24 в 11:18
Мира Мосхен

Край реката редят се...

Мира Мохсен от фондация Ин Битуин за благотворителния им търг за фестивал в Марица: Това е първо издание, фестивалът "Децата на реката" ще е в Пловдив, в коритото на Марица. Решихме, че е добра идея да се направи детски фестивал, да събуди любовта към природата в градските пространства. Идеята се зароди в личния ми живот - прекарвам много време до..

публикувано на 20.04.24 в 10:41

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът олицетворява добри неща. Преди време са били много голяма част от нашите гори, сега са само 3%. Намалели..

публикувано на 20.04.24 в 10:14