Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На предколедна раздумка кметът на "Слатина" пожела възраждане на читалище "Отец Паисий"

Работата на районния кмет не е само в кабинета
Снимка: Facebook

Коледно настроение, топли приказки и сгряващи напитки имаше в район "Слатина" по време на т.н. "предколедна раздумка с кмета".
В събота, парк "Гео Милев" събра жители на района с кмета Георги Илиев и дядо Коледа.
Чай, вино, коледни сладки и идеи за живота в района - така премина неформалната среща, за която кметът се беше постарал лично, тъй като вярва - за да се случат чудесата, понякога имат нужда от малко помощ от всички нас.

По време на раздумката имаше поставени и специални кутии, в които се събираха  средства за общата кауза - "Да възродим читалище "Отец Паисий 1936", а специалната еко молба на кмета беше всички да си носят чаши от вкъщи.

Пред Радио София Георги Илиев не скри проблемните теми, върху които се мисли и работи: достъпността на градската среда; паркирането на автомобили; поддръжката на зелените площи и т.н.

Раздумки с кмета може да има и напролет, почти обеща Георги Илиев.

Чуйте още в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Захов (вляво) и помагачите на курбана

Традиции има за всеки ден

Гостуваме на празника на софийския квартал Ботунец. В началото с нас е  Анета Кокоева - главен експерт в кметство Ботунец: "Отбелязохме 100 години на читалището, но нямаме сграда. Имало е културен дом за Кремиковци, пионерски дом. В читалището е имало духова група и певческа група, но за съжаление бабите си отиват една по една. Успяхме да..

публикувано на 23.06.24 в 10:31

Пианистката Даниела Минева - за съвременната музика с любов

В рецитала си тази вечер тя свири и цикъл етюди от Александра Фол Тази вечер в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“ предстои изключително интересен клавирен рецитал на пианистката Даниела Минева, представящ автори като Оливие Месиен, Джонатан Харви, София Губайдулина и българската композиторка (и пианистка, и органистка)..

публикувано на 22.06.24 в 16:40
Лука Касъров

Историята оживява - Енциклопедистът Лука Касъров

Днес отиваме в Копривщица - възрожденското градче, дало и даващо на България светли умове и смели сърца.  Поводът е 170 години от рождението на автора на първата българска съвременна енциклопедия. Той се казва Лука Касъров. Разказите за неговите живот и дело са на екскурзоводите в Дирекция “Музеи” - град Копривщица. Ще чуете представяне на..

публикувано на 22.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Кварталът на артистите

Никол Вълчева е PR експерт в областта на театъра и съавтор на книгата “Бохемска София - истории от жълтите павета”: "."Кварталът на артистите е бил свидетел на живота на много артисти, но и писатели. Спираме се пред домовете на някои от актьорите от първата трупа на Народния театър. Голяма част от домовете са на артисти, които получават от държавата..

публикувано на 22.06.24 в 15:00
Елена Доксова-Рикарди

Адресите на любовта - Елена Доскова-Рикарди

Сопраното е първата българка, пяла с договор в Ла Скала Гласът на Елена Доксова-Рикарди “блести като острие на нож или гали като зефир”, според думите на критиците. Заради цветистата фраза, ясната дикция и огнения темперамент, прочутият диригент Артуро Тосканини настоява тя да бъде назначена в миланската Ла Скала. Годината е 1928. с договора,..

публикувано на 22.06.24 в 14:00

Съвсем различно преживяване

Лора Декова е създател на фестивала "На брега":  "Доста от прожекциите ни са на филми с екологическа насоченост. Но не са документални филми, които се гледат по телевизора. Прожекциите ни на Конна база Войнеговци почнаха от миналата година. Винаги е пълно, магическо е някакси.  Филмите създават много добро настроение, подбрани са за добър завършек на..

публикувано на 22.06.24 в 11:18
 Дима Настева, Иван Карастоянов, Диан Ставрев (вдясно)

Да бъдеш ясен и за незрящите

Дима Настева и Иван Карастоянов от Комиксилница (комикси за незрящи) говорят за адаптираните филми за незрящи. Третият гост е актьорът в тях Диан Ставрев: "След комиксите решихме да адаптираме и филми (Дима). Днес е премиерната прожекция. От 2017 досега са адаптирани 16 филма по европейска програма. Времеемко е, но не е трудно. Времето на филма,..

публикувано на 22.06.24 в 11:03