Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки респектиращата възраст от 128 години:

Проф. Венцислав Мутафчийски: Военномедицинска академия посреща Нова година обновена и подмладена

В лечебното заведение са реновирани 10 клиники и е закупена най-съвременна апаратура

Снимка: ВМА
Военномедицинска академия посреща Нова година с ремонтирани клиники, нови операционни зали и апаратура последно поколение. В лечебното заведение ще заработи уникален за страната ангиографски апарат за диагностика на пациенти с инсулт, което позволява установяване на мястото на запушения кръвоносен съд и бързо възстановяване на проходимостта. От три месеца Клиниката по кардиология също има нов ангиографски апарат последно поколение - за диагностика и лечение на пациенти със сърдечно-съдови проблеми. В последното издание на "Часът на здравето" за тази година ви предлагаме разговор с началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски за възможностите за лечение в болницата, за новата най-съвременна апаратура в Многопрофилната болница в София и регионалните филиали в страната, за възможностите за обучение на бъдещите медици и предизвикателствата пред всички, избрали професията "военен лекар":

"Въпреки респектиращата възраст от 128 години, Военномедицинска академия посреща Нова година изключително обновена и подмладена. Имахме невероятния шанс да сбъднем повечето от мечтите си и плановете още от преди 3 години. Преди три години имахме амбициозната цел, и тогава изглеждаше трудно постижима - да реновираме почти две трети от болницата. Още по времето на управлението на ген. Петров, в което бях първи заместник, само една трета от болницата беше реновирана, много от апаратурата беше морално остаряла и не можеше да отговори на изискванията нито на медицината, нито на пациентите, които са все по-взискателни към нас. Разбира се във времената , в които трудно се изкарват пари, това е истинско предизвикателство. Успяхме така да структурираме бюджета си за тази година, че да вложим около 21 милиона лева в реновиране на клиники и около 18,5 милиона за закупуване на нова апаратура".


Реновирани са 10 клиники, обновени са и операционни зали

Повечето от вложените средства са от бюджета на лечебното заведение, 9 милиона са отпуснати през бюджета на Министерството на отбраната, посочи началникът на ВМА. Дейностите са били организирани така, че лечението на пациенти да не бъде прекъсвано: 


Нова апаратура в операционната зала на Първа клиника по коремна хирургия"Закупихме иновативни за България неща - уникалният за България ядрено-магнитен резонанс с огромни възможности, взимане на биопсии от паренхимни органи и така заменихме най-стария ядрено-магнитен резонанс в България. Друго голямо постижение по отношение на апаратурата е новият ангиографски апарат, който работи трети месец и спасява човешки живот. Подготвяме се да посрещнем и още един нов ангиограф, насочен предимно към мозъчно-съдови заболявания. Абсолютно уникален за България, единствен в тази част на Европа. При мозъчен инсулт за около 40 секунди се прави ангиосканиране на мозъка, идентифицира се проблемът и с ангиографсвките методи се преодолява проблема. Това обаче може да се направи до втория час от инсулта".  

През изтеклата година са реновирани две стратегически операционни - трансплантационната и операционна на Спешното отделение на болницата. Проектът за обновление на операционните е за 700 хиляди лева, а оборудването за тях - над 1,5 милиона лева. Изградена е нова аутопсионна зала, реновирана е лабораторията по патология. Нова апаратура има в гастроентерологичната лаборатория, лабораторията по интервенционална диагностика в Клиниката по пулмология, която дава огромни не само диагностични, но и терапевтични възможности. Подобен тип диагностика до момента се е извършвала само в чужбина, отбеляза началникът на ВМА.

Нови дигитални рентгенови апарати са получили филиалите на болницата в страната, стойността на един от тях е около 450 хиляди лева. Иновативна система, изградена между лечебните заведения, позволява диагностика от разстояние, обясни още проф. Мутафчийски:

"Въведохме успешно тази система, която преди години бях виждал в американските военни болници. Тя улеснява дейността на нашите колеги - не се пренасят снимки, дискове. Специалистът може да разглежда само след въвеждане на код изследванията на пациентите, където и да се намира. По този начин сме организирали консултантската помощ с изключително дефицитни специалисти, каквито са по скенерова диагностика и ядрено магнитен резонанс. Това е реална телемедицина".

"За да задържиш добри лекари и сестри, трябва да създадеш добри условия за работа"

Необходимо е да има добра техника, възможности за кариерно развитие и специализация. Важно е и достойното заплащане, посочи проф. Мутафчийски. Заплатите на работещите във ВМА са повишени през изминалата година, планира се повишение и през 2020 г. Приходите от плащанията по клинични пътеки от НЗОК позволява изплащане и на ДМС. Началникът на ВМА отчете ръст в приходите от касата - през 2014 средствата са били 8,3 милиона лева, а само до октомври тази година - 20,8 милиона лева. Специфичните дейности и задачи на лечебното заведение се финансират от Министерството на отбраната - военните мисии в чужбина, военно-медицинската подготовка, поддържането на различни звена, които осигуряват всички дейности в Армията. 

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски пред курсантите от трите випуска „Военен лекар”"Въоръжените сили имат три мисии - директна защита на държавата, подпомагане на населението при бедствия, осигуряване на въоръжените сили при мисии зад граница, където сме основни играчи. Дори на много места в света Българската армия участва само с медицински екип. Поддържаме двойни екипи, които имат 24-часова готовност седем дни в седмицата, и където и да възникне конфликтна точка, при заповед на НАТО или Европейския съюз, могат да бъдат изпратени. Коя друга болница и кои колеги биха поели тази функция - да отидат на място, където може да умреш?"

Проф. Мутафчийски определи като много успешна програмата за обучение на военни медици, в която се обучават 58 курсанти.  

"В тези комерсиални времена колко млади хора биха застанали под знамето?"


Началникът на ВМА отбеляза, че професията военен медик е призвание. Без да има военни или лекари в рода си, самият той се впечатлява още като дете от работата на медиците във военната тогава болница в Дупница.

"Съчетанието между "хирург" и "военен" е това, което винаги съм искал. За мен е чест да нося пагон и изключително уважавам младите хора, които се обричат на тази кауза. Гледам ги с абсолютен респект. Те са като че ли различна порода хора. Те наистина са патриоти - деца, които ми дават увереност, че военно-медицинската дейност ще претърпи много сериозен скок през 2032 година, когато тези хора ще започнат да заменят сегашния персонал в нашите медицински заведения".

Още за равносметката, за възможностите за лечение и обучение във ВМА и целите, които си поставя за следващата година - чуйте в разговора с генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски!






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09