Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загърбваме една година, начеваме друга - високосна

Снимка: БГНЕС

1 януари е! Прекрачихме прага на 2020 година с нови стремежи, надежди желания. Нека да ни е честита, здрава, разумна, спокойна и оптимистична!

В българската традиция вечерта срещу Нова година е втората кадена вечер след Бъдни вечер. Новогодишната вечер събира цялото семейство, роднини и приятели, а новата година се посреща с народни хора.

За първия ден на новата година е характерен обичаят сурвакане. Денят е наречен от българите "Сурваки" или "Сурва" по названието на едноименния обичай - сурвакането, символизиращ преминаването в новата година и загърбването на старата. По традиция дряновите клонки за сурвакането се отсичат от бащата на семейството. Майките, бабите и сестрите изплитат от тях венчета и ги накичват с червени вълнени конци, с пуканки и сушени плодове. На сурвачката се завързва и сребърна пара.

Сутринта събрани на групи от по няколко деца или ергени обхождат домовете на своите близки и съседи, като започват от своя дом и сурвакат всички наред с думите: ''Сурва година, весела година, живо здраво догодина, догодина до амина'' и изричат благопожелания за здраве, берекет и късмет. Обикновено първи сурвакат ергените, които обикалят наред къщите, особено домовете на момите. След ергените тръгват да сурвакат малките деца, като в някои села те пеят и песни. Във всеки дом те получават от домакините кравайчета, плодове, орехи, дребни пари и по-малки подаръци. След като обиколят, сурвачките се оставят на място, където не могат да бъдат достигнати от човешка ръка - хвърлят се на високо дърво, на покрив, в река и др.

2020 година ще е високосна и ще има 366 дни, вместо 365. Допълнителният ден, който се добавя през високосна година, е 29 февруари. Това добавяне към всяка четвърта година е нужно, за да бъдат в синхрон астрономическата година и сезоните. Обиколката на планетата ни около Слънцето отнема малко повече от 365 дни, затова е необходимо прибавянето на цял ден в определена периодичност. Правилото идва от Григорианския календар, според който всички години, кратни на 4 са високосни, а изключение правят само тези, които са кратни на 100 и не са високосни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 16.04.24: Електоралната активност на българите намалява

Във вторник, 16.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Политическите събития от деня Намаляващата електорална активност на изборите Скандалът около Агенция "Митници" Съмненията относно това, кой реално управлява в служебния кабинет Коментаторите: Социологът Мила Минева Рапърът Матю Стоянов (Жлъч)..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова –..

публикувано на 16.04.24 в 18:07
Мелани, Крис и Деси

Да бъдем "цели" в любовта, а не "половинки" съветва психологът Мелани Кехайова

За емоционалните зависимости в човешките взаимоотношения, има ли разлика между влюбването и любовта, както и връзка между психологията и изкуството - тези интересни въпроси разнищвахме с с младата психоложка Мелани Кехайова, която бе гост в предаването "Добър вечер, София". Любовта е здрава работа, но често я бъркаме влюбване, а то..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

Rise to Shine в помощ на ранното кариерно развитие сред гимназистите

А мериканската търговска камара (АТК) в България инициира поредица от срещи с гимназисти от няколко гимназии в София и други градове в България. Т ова е вторият проект от Инициативата EmpowerHer за 2024 г. – Rise to Shine:Empower Next Gen Talents, който иска да помогне за ранното кариерно ориентиране сред гимназистите. Проектът Rise to Shine..

публикувано на 16.04.24 в 16:55

Сдружение "За Земята" с искане за подобрена велосипедна инфраструктура

Представители на екологично движение Сдружение "За Земята" се срещнаха с кмета на столицата Васил Терзиев и заместник кмета по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов, за да им връчат официално онлайн петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи в София". До момента около 5 хиляди души са сложили своя подпис, а настояванията са общо 6...

публикувано на 16.04.24 в 15:51

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е решаваща за развитието на речта

Ранната профилактика на комуникативните нарушения при децата е изключително важна, смята логопедът Боряна Мургина. По думите й, именно тя има решаващо значение за нормалното развитие на детската реч. Пред Радио София тя обясни, чепрез последните 5 години случаите на деца с комуникативни нарушения са се увеличили драстично. „Ако преди сме работили с..

публикувано на 16.04.24 в 14:53
Кадър от спектакъла

Театър-лаборатория "Алма Алтер" започва нова серия срещи с публиката под надслов "Нощта на...."

Целта на стартиращия проект "Нощта на..." на Театър-лаборатория "Алма Алтер" е да покаже богатството на всеки актьор, палитрата му от възможности, да преброди през различни автори, епохи и представления и да остане себе си. Една мозайка от кариерата на всеки, която ще завърши на сладък разговор и чаша вино. Първата от срещите е с талантливия незрящ..

публикувано на 16.04.24 в 14:05