Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяваме новия данък на колите с общински калкулатор

По искане на Столичната община са въведени новите параметри в електронния калкулатор, чрез който всеки собственик на моторно превозно средство в София може да изчисли какъв данък МПС ще дължи за 2020 г. Формулата, по която се формира данъкът за автомобилите, включва годината на производство, мощността и екологичния стандарт на колата.

С промени в Наредбата за местните данъци, приети от Столичния общински съвет на 30 декември м.г., бяха повишени ставките за автомобили с по-ниски евростандарти – от 0 до Евро 4, както и за мощност над 74 kW (над 100 конски сили).

В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени всички коефициенти, които формират данъка за МПС. Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила – в малкия талон (за по-новите МПС) или в големия талон (за МПС, регистрирани по-отдавна):

Под  индекс В е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата.

• Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати;

• Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо. 

Калкулаторът ще бъде достъпен и на страницата на Столична община:.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Походът за свобода ще се проведе в България за 10-а година

Походът на свободата е поход срещу експлоатацията и трафика на хора

Моника Николова от фондация "А21", радетел за права на хората в борбата с трафика на хора, разказа в предаването „Ритъмът на столицата“ за предстоящия  Поход на свободата, който ще се състои на 19 октомври . По думите ѝ, това е глобално събитие, което фондацията реализира вече 10 години. Той обединява хората от много държави и се провежда като..

публикувано на 02.10.24 в 17:40

Децата, записани в градина, се увеличават с близо 10% за две години

Децата, записани в детска градина, се увеличават с близо 10% през последните две години и достигат до 88% през учебната 2023/2024. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков , който даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт“. Финансиране по проекта ще получават 1500 градини и училища с предучилищни групи за..

публикувано на 02.10.24 в 16:34
Кадър от „Границите на Европа“

Документалният филм "Границите на Европа" изобличава лицемерието на Запада към работниците мигранти

Защо хора от Източна Европа са съгласни да си тръгнат от своята родина и да търсят по-добро заплащане на Запад при положение, че условията, в които живеят и работят там, могат да бъдат много сурови? Оправдани ли са рискът и изпитанията заради по-високото заплащане? Това е тема, която е актуална за България и други страни от години. По..

публикувано на 02.10.24 в 16:12

"Топлофикация-София" е в готовност за новия отоплителен сезон

От "Топлофикация-София" имат готовност да дадат начало на новия отоплителен сезон от началото на октомври, съобщават от дружеството. Според изискванията, за да започне масово включване на централното отопление, е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12 градуса и прогноза от НИМХ за трайно..

публикувано на 02.10.24 в 15:35

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 15:16
Пламен Димитров

Пламен Димитров: От Близкия Изток сериозна заплаха е "оръжието на слабия"

В момента големият риск, свързан с конфликта в Близкия Изток, е обусловен от голямото неравновесие . Израел се окуражи от победите си и пристъпи към сухоземна акция. Очевидно е технологичното му превъзходство над "Хизбула". Рискът е именно в това - възможно е другата страна в конфликта да прибегне до оръжието на слабия – терористичните атаки . И..

публикувано на 02.10.24 в 15:15

“Интуиция” - музикалният проект, който разкрива скритите таланти на деца с аутизъм

“Интуиция” е музикален проект на Мирян Колев, в който активно участват пет деца от аутистичния спектър, чрез метода на съвместното интуитивно музициране. Албумът, записан и селектиран от музиканта, ще бъде представен в София и Велико Търново през октомври 2024 г. Чрез изразните средства на интуитивното музициране и свободната импровизация заедно..

публикувано на 02.10.24 в 14:39