Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До събота можете да се запознаете с творбите на една българка

Ошибана - изкуството да запазваш спомени

Само три дни творбите на Валентина Ганева - Щерева ще украсяват пространството на изложбената зала в Съюза на архитектите в София. Можете да ги видите до събота, 11 януари. Експозицията се нарича "Еманация" и представя най-доброто, създадено от Валентина през годините. Но, както самата тя уточнява, "2019 беше изключително плодотворна за мен, така че може би 80 процента от творбите са създадени през последната година". Цялата нова серия е "златна" - ако посетите изложбата, ще разберете защо.

Самата авторка е бивша състезателка по художествена гимнастика, първата възпитаничка на (младата тогава треньорка) Нешка Робева. Преди художествената гимнастика пък е играла балет - тогава е бил първият й досег с красотата. И явно има сетива за различните проявления на красивото, защото от години тя се занимава с Ошибана, което на японски означава хербарий. "Това е древно изкуство, първоначално създадено, за да запазва спомени.

В същността си е комбинация от сухи цветя, но има свои правила и различни техники, които днес са изключително съвременни". Дори и хартията, върху която се създават картините (от различни комбинации от сухи цветя, но не само) е традиционно японска, ръчно правена и самата тя често дава идея. Всеки детайл е важен, а резултатът често е изненадващ. И прекрасен. А всъщност Валентина Ганева - Щерева се оказва в Япония като треньорка по художествена гимнастика.

През тази така вдъхновяваща 2019 е прекарала 6 месеца там и там между тренировките и състезанията, на хартията оживяват различни сюжети. Даже има една, създадена от дървесна кора, в която само една от фигурите е била предварително замислена, останалите форми оживяват от само себе си. А това, което кара Валентина да седне и да твори не е вдъхновението, а по-скоро натрупването на впечатления. И спомени.

Други нейни творби пък са като послания - като трите картини, които подарява на трите гимнастички от клуб Левски -Триадица, които имат квота за Олимпийските игри, които както знаем, тази година са в Токио. Едната е Боряна Калейн, другите две са от състава на ансамбъла. Така сякаш се затваря един символичен кръг, а Валентина вярва, че картините ще им донесат късмет в далечната (за повечето от нас) и така близка за Валентина Япония.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите на любовта – актрисата Мария Русалиева

37 години на сцената на “Армията“, с четирима съпрузи, но нито един от тях не е голямата ѝ любов. Винаги по любов и винаги за кратко. Като се влюби, винаги се жени, като нещо не ѝ изнася в брака, веднага се развежда. Когато е на 5, приятелят на баща ѝ Петър Дънов му казва: „обърнете внимание на това дете, много знае, но ще има тежък и..

публикувано на 16.10.21 в 14:05
Теодора и Станислав с водещата Яна Спиридонова

За стражарите и съвестта

Документалните филми  „Стражарите на нашата съвест" и "Мъже : жени, 1 : 1" -  гости в студиото са режисьорът Станислав Дончев и сценаристът Теодора Стоилова: "Документалното кино е голямата ни любов. "Стражарите на нашата съвест" са с най-омразните професии - контрольорите в градския транспорт и тези, които слагат скобите, наричат себе си..

обновено на 16.10.21 в 13:38

На мотори с розови балони

В началото на месеца тук ви обявихме събитието: сдружение „“Ladybikers” с мотопоход на гребната база в Пловдив в подкрепа на Месеца  за превенция на рак на гърдата“ . Сега на живо от мястото на събитието слушаме Мария Маринова от УС на сдружението: „За трета поредна година провеждаме тази национална кампания. Осигурили сме мобилна линейка с..

публикувано на 16.10.21 в 11:20

Таг: "Боклукиада"

„Боклукиада в Студентски град“ не е просто състезание за събиране на боклуци – подробности с Виктория Събчева, организатор: „Ще почистим различни участъци в Студентски град – в 13 ч. в неделя ще се съберем пред параклиса в Студентския парк. Участниците ще са разделени на отбори по 5 души, ще им раздадем маски и ръкавици. Игровата интрига..

публикувано на 16.10.21 в 11:04

Ние родителите и... инатът

Диана Костова и Биляна Котева с акцента от поредната онлайн среща с Анита Гергова, специалист от "Осъзнати родители" и майка на 3 деца в очакване на четвърто: "Инат, манипулатор, който прави лигавщини и палячовщини... Най-трудният детски характер е инатът. Ако не притежаваме инат, няма как да сме креативни и да постигнем нещата. Още на 3-4 месеца..

публикувано на 16.10.21 в 10:00
Някои от уязвимите хора имат куче, но нямат лични документи

Застъпническа кампания ще се погрижи за хора без адрес и лични документи

Вече е дадено началото на Национална застъпническа кампания „Невидимите, които виждаме“ - част от проект за подобряването на майчиното и детско здраве „С грижа от 0 до 3“. Основната цел е повишаване на възможностите бременни жени и майки с деца до 3 г. от засегнатите групи да получават адресна регистрация и документи за самоличност...

публикувано на 15.10.21 в 18:57
Юлий Павлов

Юлий Павлов: Значителна е разликата между първия и втория и за НС, и за президент

Шест формации ще влязат в следващото Народно събрание, а шанс има и седма, според последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ). Директорът му Юлий Павлов обяви данните пред Радио София. За парламента според социологическите анкети 24,2% биха гласували за ГЕРБ-СДС, 15,8% - за „БСП за България, а 12,8% - за „Продължаваме..

обновено на 15.10.21 в 18:06