Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Марк Кадин: Най-хубаво е, когато концертът стане, както съм си го представял

Марк Кадин
Снимка: архив БНР

Симфоничният оркестър на Българското национално радио е известен със своята сезонна концертна програма, разделена обикновено на цикли. Това, обаче, е само най-видимата част от неговата дейност, защото през останалото време музикантите работят "зад кадър". С други думи - "червена лампа" свети в студиото и правят записи. Това е времето, в което се налага да има по-стройна организация и повече концентрация, отколкото при нормалните репетиции за концерт. Така повдигна малко завесата Марк Кадин, главният диригент на Радиооркестъра. В този процес, разбира се, е нужно да бъде постигнат баланс между записите на българска музика, световни творби от класиката и нови произведения.

Много български композитори не са представени във фонотеката на Националното радио и това изглежда "малко странно", затова се опитваме да запълним тези бели петна, записвайки български произведения. Поглеждайки към класиката, свирим предимно творби, които не се намират в интернет и не са познати на широката публика, изтъкна Кадин. Той е категоричен, че би било добро решение Българското национално радио да възроди традицията да подкрепя създаването на музика от български композитори, както и да има повече възможности за представителни турнета на Радиооркестъра

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР изрази притесненията си преди предстоящия концерт, в който ще бъде представена грандиозната симфония „Манфред“ на Чайковски - невероятно красива и сложна творба, рядко звучаща в България, но "една истинска планина, която изкачват всички оркестранти". В първата част ще бъде изпълнен Втори концерт на Рахманинов. Солист е блестящият руски пианист Лукас Генюшас, който се утвърждава като един от най-вълнуващите и блестящи пианисти на своето поколение. Носител на редица награди, сред които са сребърни медали от Международните конкурси Шопен във Варшава и Чайковски в Москва.

Най-хубавият момент за един диригент е, когато на концерта всичко се получи точно така, както той си го е представял по време на репетициите, разкри Марк Кадин и сподели, че е опознал добре българската столица, която с интерес е изучавал още при първите си посещения преди около 15 години. Обича да прави много разходки по софийските улици и дори има самочувствието, че познава някои кътчета от града "по-добре от самите софиянци".

Повече подробности за програмата в новия сезон на Радиооркестъра, солистите и плановете на диригента можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с Марк Кадин.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.