Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Красимира Ковачка:

Още две отделения в болницата в Самоков ще бъдат ремонтирани през 2020 година

Лечебното заведение обслужва над 40 хиляди пациенти в две общини

Многопрофилната болница за активно лечение в Самоков посрещна Нова година с две реновирани отделения и нова апаратура. Лечебното заведение приключи 2019 година с положителен финансов резултат, което позволи изплащането и на допълнителни възнаграждения на всички медицински специалисти и немедицинския персонал. Дежурните лекари посрещнаха 2020 година с две новородени бебета, през миналата там са родени общо 251 бебета.

Д-р Красимира Ковачка Годишно в болницата се лекуват около 10 хиляди пациенти, обобщи пред Радио София директорът на лечебното заведение д-р Красимира Ковачка:

"Тази година приключи ремонтът на Неврологичното отделение, което беше изцяло реновирано с финансови средства от Община Самоков, приключваме и с оборудването. Приключваме ремонт и в голямата зала в болницата. Направен беше и ремонт на Отделението по клинична патология и ТЕЛК, което стана със собствени средства от болницата. 2019 година приключи с положителен финансов резултат и всички работещи получиха 13-та базисна работна заплата".


Болницата е акредитирана като база за обучение и вече има четирима специализанти. По общинска програма се финансира и обучението на студенти във "Факултета по обществено здраве" към Медицинския университет, които работят след това пет години в болницата в Самоков.

"Хубаво е, че по тази програма участват повече местни кадри и разчитаме, че те ще останат и след това да работят в болницата. До момента общо по програмата имаме 14 медицински специалисти, за тази година кандидатите са петима".  

По отношение на базата д-р Ковачка посочи, че предстои ремонт на Хирургичното отделение, Отделението по вътрешни болести, Клиничната лаборатория. Директорът на лечебното заведение изрази надежда Общинският съвет да отпусне необходимите финансови средства и за това.

Новото Отделение по клинична патологияПрез изтеклата година община Самоков е финансирала закупуването на апарати за Отделението по хемодиализа и медицински автоклав за операционния блок. Предстои закупуване на апаратура за Отделението по вътрешни болести - фиброгастроскоп и фиброколоноскоп. Д-р Ковачка припомни, че лечебното заведение спечели проект за близо 3,5 милиона лева за медицинска апаратура по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 -2013, по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

/На снимката: Официалното откриване на Отделението по клинична патология и ТЕЛК в присъстивето на кмета на града Владимир Георгиев/

Още за възможностите за лечение в болницата в Самоков - чуйте в разговора с д-р Красимира Ковачка!Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация на вируса

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация, съобщиш ръководителката на руския регулатор Роспотребнадзор Анна Попова, цитирана от ТАСС. "Имунитетът, който се създава след прекараната от хората болест и инфектирани с обичайния щам на коронавируса, остава много ефикасен и противодейства на британския щам, който..

публикувано на 26.01.21 в 19:11

БАЗ и СЗБ не са съгласни да отварят заведенията на 1 март

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали в преговори относно дата за отваряне, заявяват от БАЗ и СЗБ. Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били..

публикувано на 26.01.21 в 18:37

MELBA #13 със специално издание с Нолан Джайлс

MELBA #13 - специално издание с Нолан Джайлс Мелба #13 e специална, вълнуваща и внася смисъл и оптимизъм в новата година. Главният герой в новото издание e популярният редактор и критик по темите дизайн и архитектура на реномираното списание Monocle и водещ на Monocle on design Нолан Джайлс. “Това е 13-то издание на събитието MELBA на живо . Правим..

публикувано на 26.01.21 в 17:38

Европа е затворена, но има възможност за екзотични пътувания

Туризмът е един от секторите, които най-силно пострадаха от Covid-кризата.“Действително е много тежко. Част от колегите не са работили вече цяла година, след месец започва и втора година. Тежко е не само за нас, а за целия туристически сектор, казва Николай Минов - председател на Асоциацията на екскурзоводите в България. По думите му, има..

публикувано на 26.01.21 в 17:06

Адриан Николов, ИПИ: По-развитите райони пострадаха повече от по-изостаналите

Институтът за пазарна икономика представи доклада „Регионални профили: показатели за развитие“. Изследването се основава на 64 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. В допълнение е представен и специален анализ „Covid-19 и регионалните пазари на труда през 2020 година“, който разглежда в дълбочина удара..

публикувано на 26.01.21 в 16:35

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ - добро познаване на миналото и настоящето с ясен поглед към бъдещето

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ от Патрик Диксън вече е на българския книжен пазар.  “Това е книга, която се опитва да направи прогноза за следващите 100 години, като разбира се, тази прогноза е хипотетична. Авторът няма претенции да бъде Нострадамус, тъй като той е рационален човек, - не разчита на прогнози, които са интуитивни, а на такива, които..

публикувано на 26.01.21 в 16:10
MIa D

Mia D: „Baby 1 2 3“ се роди след две любовни разочарования

Младата R&B певица MIA D. изпрати 2020 година с нов сингъл и си пожелава една по-добра и успешна 2021 година. Песента „Baby 1 2 3“ е вдъхновена от любовните разочарования на изпълнителката: „Изключително съм развълнувана да ви представя песента, която подготвям вече почти три години, а именно “Baby 1 2 3”. Роди се много спонтанно и естествено в..

публикувано на 26.01.21 в 15:50