Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Красимира Ковачка:

Още две отделения в болницата в Самоков ще бъдат ремонтирани през 2020 година

Лечебното заведение обслужва над 40 хиляди пациенти в две общини

Многопрофилната болница за активно лечение в Самоков посрещна Нова година с две реновирани отделения и нова апаратура. Лечебното заведение приключи 2019 година с положителен финансов резултат, което позволи изплащането и на допълнителни възнаграждения на всички медицински специалисти и немедицинския персонал. Дежурните лекари посрещнаха 2020 година с две новородени бебета, през миналата там са родени общо 251 бебета.

Д-р Красимира Ковачка Годишно в болницата се лекуват около 10 хиляди пациенти, обобщи пред Радио София директорът на лечебното заведение д-р Красимира Ковачка:

"Тази година приключи ремонтът на Неврологичното отделение, което беше изцяло реновирано с финансови средства от Община Самоков, приключваме и с оборудването. Приключваме ремонт и в голямата зала в болницата. Направен беше и ремонт на Отделението по клинична патология и ТЕЛК, което стана със собствени средства от болницата. 2019 година приключи с положителен финансов резултат и всички работещи получиха 13-та базисна работна заплата".


Болницата е акредитирана като база за обучение и вече има четирима специализанти. По общинска програма се финансира и обучението на студенти във "Факултета по обществено здраве" към Медицинския университет, които работят след това пет години в болницата в Самоков.

"Хубаво е, че по тази програма участват повече местни кадри и разчитаме, че те ще останат и след това да работят в болницата. До момента общо по програмата имаме 14 медицински специалисти, за тази година кандидатите са петима".  

По отношение на базата д-р Ковачка посочи, че предстои ремонт на Хирургичното отделение, Отделението по вътрешни болести, Клиничната лаборатория. Директорът на лечебното заведение изрази надежда Общинският съвет да отпусне необходимите финансови средства и за това.

Новото Отделение по клинична патологияПрез изтеклата година община Самоков е финансирала закупуването на апарати за Отделението по хемодиализа и медицински автоклав за операционния блок. Предстои закупуване на апаратура за Отделението по вътрешни болести - фиброгастроскоп и фиброколоноскоп. Д-р Ковачка припомни, че лечебното заведение спечели проект за близо 3,5 милиона лева за медицинска апаратура по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 -2013, по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

/На снимката: Официалното откриване на Отделението по клинична патология и ТЕЛК в присъстивето на кмета на града Владимир Георгиев/

Още за възможностите за лечение в болницата в Самоков - чуйте в разговора с д-р Красимира Ковачка!Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаела Стойкова - момичето, което утешава изоставените деца на България

Има хора, които просто ги е грижа за другите. Превъзмогнали са личното имане и посвещават времето си на онези, които нямат. Нямат близки, дом или средства. Точно такъв човек ви представихме в „Моята история за доброто“. Михаела Стойкова след като учи, работи и събира опит в чужбина, се завръща в родината, за да помага на деца, нуждаещи се от закрила...

публикувано на 21.01.20 в 12:26

Големи очаквания за парка "Кукуряк" в "Овча купел"

Изграждането на парк „Кукуряк“ в район „Овча купел“ е заложено през тази година. С реализирането му жителите на района най-накрая ще имат голямо публично пространство. Освен това се планира да бъдат прокарани и велосипедни връзки с ж.к.„Овча купел“ 1. Новият парк ще е между булевард "Президент Линкълн" и поречието на Горнобанска река. Обособяването му..

публикувано на 21.01.20 в 10:53

Диана Добрева: „Синът“ провокира с въпроси и истини, действа катарзисно

„Синът“ от Флориан Зелер е новият хитов спектакъл в афиша на Народния театър "Иван Вазов" и първият за 2020 г. Негов режисьор е Диана Добрева , която преди това постави „Бащата“ на първата ни сцена. „Синът“ е третата част от трилогията на известния френски драматург, започнала през 2012 г. с „Майката“. Премиерата на постановката бележи и..

публикувано на 21.01.20 в 10:45

Накъде в София

ПОЗНАНИЕ Три часа (от 19) предвидете, ако искате да научите отговорите на много въпроси, свързани с динозаврите. Отговорите дава младият палеонтолог Владимир Николов . Темата е „Когато динозаврите властваха“, а сред въпросите са: - До колко реална е представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми, като феноменалния..

публикувано на 21.01.20 в 10:08

Възможни са затруднения при купуване на винетки утре

На 21 януари, между 17.00 и 19.00 часа, са планирани дейности по внедряването на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси. Възможно е да възникнат частични забавяния и прекъсвания, които биха могли да затруднят продажбите на електронни винетки, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура". От АПИ препоръчват на..

публикувано на 20.01.20 в 19:46

Злоупотребата с болнични - по-малък лимит ли е решението

Личните лекари да могат да дават до 7 дни болничен без прекъсване, вместо досегашните 14, а годишният лимит за болнични дни, издавани от джипито, да бъде намален на 20. Това предлага правителството като мярка за справяне с изтичането на средства от НОИ с фалшивите болнични. Сред другите предложения е да се намалят и позволените дни за временна..

публикувано на 20.01.20 в 18:57

Момичета бунтарки ни напомнят, че няма нищо невъзможно

Какво е общото между Мери Шели, Нефертити, Вивиан Майер, Одри Хепбърн, Мата Хари и всяко момиче по света? Че имат правото да бъдат всичко, което си поискат! Това ни припомнят Елена Фавили и Франческа Кавало с книгата си „Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2”. Продължение на сензационния бестселър на „Ню Йорк таймс“, преведен на повече от..

публикувано на 20.01.20 в 18:25