Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можеш ли "Да оцелееш като родител" - втора част

”Две години след успеха на книгата „Да оцелееш като родител“ на пазара вече е продълженито „Да оцелееш като родител 2“. В книгата майки и бащи споделят лични истории, терзания и приключения, през които са минали в ролята си на родители. Основната идея зад създаването и на проекта “Майко мила!”, и на книгите, е мантрата, че „споделената мъка е половин мъка“.

“Искахме да кажем на другите жени, че това, през което минават, е нещо, което се случва на хиляди други като тях. Като видиш, че някой друг минава през същото, през което минаваш и ти, и ти олеква”, обяснява Красимира Хаджииванова. Проектът “Майко мила” и двете книги помагат в това жените да започнат да изграждат една общност каквато е липсвала до този момент.

“Тази книга не е източник на някаква академична информация, а по-скоро е забавен начин жените да минат през трудни и тежки периоди като бременността или отглеждането на малко дете. Тази смяна на начина ти на живот преди да родиш и след това е много рязка и много жени не могат да вляза в ритъм дълго време. Опитваме се да говорим за важни неща като следродилна депресия, тормоз, връщане на работа след майчинство и др.”, казва Красимира.

“Опитът е винаги важен. Информацията и споделянето е всъщност това, което ни прави силни и способни да се справим с нещата, които следват”, допълва другата половинка от „Майко мила!“ Елисавета Белобрадова.

Отказваме се да ви пожелаваме безаварийно преминаване през безкрайното приключение на родителството, защото разбрахме, че това е невъзможно. Но ако се обвинявате, че просто искате да спите в събота сутрин, но няма кой да направи палачинки, прочетете книгата „Да оцелееш като родител 2“ и се научете как да изхвърлите чувството за вина от живота си.
Целия разговор с двете майки - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34
Част от творбите на Теодор Лулчев

Дизайнът и естетиката преди AI

Не е далеч епохата преди изкуствения интелект (Before AI), но тя е много обширна, многообразна и трудна за пресъздаване. Затова е особено предизвикателството, с което под това заглавие се е заел да привлече и фокусира вниманието ни дизайнерът Теодор Лулчев . Експозицията му може да се види в концептуално пространство „Дом“ до 30 април ...

публикувано на 19.04.24 в 14:20

Спектакълът "Джобове, пълни с хляб" забавлява и задава въпроси за смисъла

Двама мъже стоят надвесени над изоставен кладенец, от чието дъно вие куче. Разбира се, първо нахлува хаосът от неизбежни въпроси: Защо? Кой? Как е възможно? И най-сетне: „И сега какво да правим?“ . След тази върволица от съмнения, които сякаш искат да попитат нещо много по-голямо, им остава едно единствено – да спасят кучето. Двамата мъже..

публикувано на 19.04.24 в 13:50

"Грийнпийс" подкрепя зелено възстановяване на Украйна

"Грийнпийс" увеличава подкрепата си за зелено възстановяване на Украйна. От самото начало на руската инвазия "Грийнпийс" се стреми да подкрепя украинския народ. Само няколко месеца след началото на войната от организацията започнаха работа по възстановяване на разрушени от военните действия болници, училища и детски градини – по нов, зелен,..

публикувано на 19.04.24 в 13:31
Крис Илиев с част от екипа на

"Мъртвешки танц" по Стриндберг - сложната връзка любов-омраза в човешките отношения

За постановката "Мъртвешки танц“, с отзвук от неотдавна състоялата се премиера разговаряхме в предаването "Добър вечер, София"с актьорите Християна Стоименова и Михаил Иванов, както и с режисьора Ивелина Колева. Режисьорът Ивелина Колева,  за която това е дипломен спектакъл сподели, че за нея особено вълнуваща е била първата среща с..

публикувано на 19.04.24 в 12:59