Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Настроение с Лили“:

Кои са "Грами" номинациите за кънтри

86-годишната легенда Уили Нелсън също е сред номинираните
Снимка: facebook.com/WillieNelson

В предаването днес ще говорим за награди. Първите, които предстоят са на 26 януари, става въпрос за 62-рите награди Грами, които се връчват от професионалистите в музикалната индустрия. Там има 84 категории, сред които и кънтри и блуграс. Именно тези два стила ще бъдат във фокуса днес. Преди това обаче да хвърлим поглед върху най-важната категория – поп. Там фигурират имената на Бионсе, Ариана Гранде, Тейлър Суифт, Лана дел Рей, HER, Ед Шийрън и др. Съвсем скоро ще станат известни победителите там, на които медиите ще обърнат основно внимание. За категориите кънтри и блуграс обаче никой няма да разбере и именно затова в днешния брой на „Настроение с Лили“ представяме именно тях.

Номинации за Грами в кънтри жанра имат Ашли МакБрайт, Блейк Шелтън, Уили Нелсън, Таня Тъкър, Brothers Osborn, Little Big Town, дуетът на Мерън Морис и Бранди Карлайл, Ерик Чърч, Риба Макинтайър, Томас Ред и Pistol Annies.
В блуграс жанра са номинирани Майкъл Кливлънд, Миси Рейнс, Frank Solivan & Dirty Kitchen, Doyle Lawson & Quicksilver.

Освен Грами номинациите следим и наградите на Световната кънтри асоциация и Академията за кънтри музика. Това са две отделни организации, които връчват награди в различно време. Първата е със седалище в Нешвил и провежда церемонията си през ноември. Втората е в Лас Вегас, нейните награди предстоят на 5 април тази година. И двете организации съществуват още от края на 60-те години. 55-тите награди на кънтри академията ще обявят своите номинации през февруари. Ето имената на някои от миналогодишните победители: Кийт Ърбън, Кейси Мъсгрейвс, Tomas Rett, Dan & Shay, Old Dominion, Ашли Макбрайт, Люк Комс, Lanco и други. През годините рекордьори с най-много награди са Гарт Брукс, който 6 пъти е избиран за Entertainer of the Year, т.е. наградата за най-добър шоумен на годината. Риба Макинтайър държи рекорда за най-титулованата певица на годината със 7 награди. Тя е водеща на церемонията от 15 години. Най-големият рекорд обаче се държи от дуото Brooks & Dunn, които са спечелили 27 награди на кънтри академията.

Ето и един бърз поглед към другите награди, тези на Световната кънтри асоциация, които се състояха в края на миналата година. Там победители станаха Гарт Брукс, Люк Комс, Кейси Мъсгрейвс, Dan & Shay, Ашли Макбрайт и други.

Началото е в 20 ч. по Радио София, приятно слушане.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Musicca Per Dramma" Йордан Владев влага свои авторски композиции от спектакли и филми

55 души на сцената е ангажирал композиторът Йордан Владев, за да представи авторския си концерт, озаглавен "Musicca Per Dramma", в Централния военен клуб (ЦВК) в София. Събитието е насрочено за 28 април, навръх Цветница. "Това е проект, който е базиран върху музика за театър, за кино, която съм писал през последните над 20 години...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

Дами от 5 страни свирят и пеят в любимата на публиката поредица "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните  Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от..

публикувано на 18.04.24 в 11:05

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 17.04.24 в 12:05
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от най-мащабните продукции, гостували някога на българска сцена, пристига със стотици тонове декори,..

публикувано на 11.04.24 в 14:25

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който пък е първи тромбонист на Симфоничния оркестър на БНР, така че в студиото ни бяха представени цели..

публикувано на 29.03.24 в 14:05
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата: "Нашите представители от Националния дворец на децата в лицето на вокална формация "Sweet teens" беше..

публикувано на 25.03.24 в 13:51