Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Борислав Тасев, ортопед-травматолог: При по-леки травми имобилизация не е нужна

Когато се счупи една кост се развива кръвоизлив, натрупва се кръв, става фрактурен хематом. Той е изключително важен, защото в него започват да се диференцират клетки, които първоначално се превръщат в хрущялни, а после в клетки, образуващи костно вещество, и за период 20-25 дена започват да се появяват първите островчета кост и се образува костен калус, което е натрупване на дезорганизирана костна маса. Т.е. тя все още няма структурата на нормалната здрава кост. Претърпява един по-продължителен период на премоделиране, при който се изгражда вече нормалната костна структура, която да може да поема физиологичните натоварвания. Всичко зависи от мястото на фрактурата. Ако тя е в добре кръвоснабдена зона на костта, това е обикновено зоната близо до ставите, костното срастване настъпва сравнително бързо, за 25-30 дни. В средните части на дългите тръбести кости процесът отнема доста повече време. Една предмишница зараства за около 2-3 месеца, а фрактура на бедро – за около 2 месеца. Подбедрицата зараства за около 4 месеца при възрастните.

Това обясни в „Часът на здравето“ д-р Борислав Тасев, ортопед-травматолог от Първа клиника по ортопедия и травматология в болница „Пирогов“.

И изложи детайлно наблюденията си за сезонност при травмите:
„При децата тежките травми са през лятото, когато играят. При възрастните – през зимата при падане по лед, ски, през пролетта – при пътно-транспортни произшествия, най-вече с мотоциклетисти. Петък вечер са най-вече травмите на веселилите се малко повече по заведенията или след сбивания. Събота и неделя се появяват пациенти, които са ходили по разходки из планините. Повечето тежки ПТП се случват през нощта.“

Д-р Тасев e работил дълги години в гастроентерологията на болница „Св. Иван Рилски“, но решава да смени специалността, насочвайки се към ортопедията и травматологията. На въпроса защо прави този избор, той отговаря: „Не че гастроентерологията не ми е интересна, но там повечето пациенти са с хронични заболявания, които практически не се възстановяват. В травматологията е точно обратното. Пациентите идват понякога с много тежки животозастрашаващи травми, от които обаче те се възстановяват. За мен работата с такива пациенти ми носи много по-голямо удовлетворение. Травматологията е хирургична специалност. Виждаш веднага това, което си постигнал. Пациентите са благодарни. Това ме трогва“.

Какъв е пътят на пациент с тавма?

При влизането в „Пирогов“ пациентът минава през регистратура, откъдето се насочва към съответния кабинет според оплакванията. Хората с травми на крайниците се насочват към кабинет 108. Там се преглеждат от лекар, прави се рентгенова снимка, която е напълно достатъчна за диагноза в 99% от случаите. След като е готова снимката пациентът отново се преглежда и се назначава лечение. Имобилизация се налага при по-тежките навяхвания, размествания, счупвания. При фрактурите, които не могат да бъдат наместени, се преминава към оперативно лечение, при което костите най-често се захващат с плаки и пирони.

Отскоро клиниките по ортопедия и травматология в болницата са две, всяка от тях осигурява по два екипа за спешните случаи. В болницата денонощно дежурят екипи, които могат да реагират при всяка травма, вкл. и при много тежки, с масивно кървене, застрашаващи живота. Обездвижването на фрактурата  стабилизира и намалява болката. Ако е нужно пациентът бива приет в противошокова зала, където започва реанимирането му, т.е. прилагане на медикаменти, които стимулират сърдечната дейност, вливане на водно-солеви разтвори, кръвопреливане и т.н.

„В Първа клиника по ортопедия и травматология приемаме предимно пациенти с травми за оперативно лечение. Най-честите са фрактури в горната част на бедрената кост, характерни за възрастни хора и такива с остеопороза. Обикновено се случват при падане от собствен ръст. Чести са и фрактурите на глезена, особено през зимата. Не всички такива са за оперативно лечение, за повечето е достатъчна гипсова имобилизация. Чести са счупванията в горната част на раменната кост, по-редки – на подбедрицата, в долната и средната част на бедрената кост.“

Лека травма е фрактура на лъчевата кост, характерна за възрастни хора, непосредствено над китката – дава пример д-р Тасев. Очаква се бързо и пълно възстановяване. Поставя се гипсова шина за около 35 дни. Ако има разместване се намества и отново се поставя гипс за същия срок. Костта има тази особеност, за разлика от всяка друга тъкан, зараства с образуване на кост. С други думи може да се възстанови напълно. Всички други тъкани зарастват с образуване на съединителна тъкан - кожа, мускул, подкожна мастна тъкан. Доколко е необходимо да се имобилизират фрактурите, дали с гипсова шина или полимерна имобилизация с ортези, това е спорен въпрос. Костите зарастват и без да се имобилизират. Затова от 50 години насам в много области се предпочита т.нар. функционално лечение - не само за фрактури, дори и за разкъсани сухожилия, при които се започва ранно натоварване. Правят се съвсем минимални имобилизации, които не ограничават движенията в съседните на фрактурата стави. Пациентите се съветват какви движения могат да извършват. Това води до много по-добри резултати. Имобилизацията не е винаги необходимо условие за заздравяването на една фрактура.

Ендопротезирането е заместването на увредени стави в човешкото тяло с изкуствени. Най-често то се прилага при заболявания на тазобедрената и на колянната става, но на практика съществуват изкуствени стави за всяка област в човешкото тяло – за пръсти, китка, лакът, рамо, глезен и други – обясни още д-р Тасев. Една от основните причини за ендопротезиране е фрактура на шийката на бедрената кост при възрастни пациенти. Причината е, че там зарастване и възстановяване не се очаква поради нарушение на кръвоснабдяването на главата на бедрената кост. Понеже целта при възрастните хора е да има максимално бързо раздвижване, да започнат да ходят още няколко дни след операцията, предпочитаният начин на лечение е именно чрез поставяне на изкуствена става. Другата причина за ендопротезиране е коксартрозата, износването на хрущяла на тазобедрената става. Това става при всички хора, но с различна скорост. Няма биологичен материал, който може да понесе това постоянно натоварване, на което са подложени ставите в живота на човека.

Една от функциите на ставния хрущял е да служи като буфер. Той има такава структура, че да задържа в себе си голямо количество течност и буквално омекотява удара при приземяване. Налягането в хрущяла и в ставната тъкан се увеличава в пъти при скок. Това започва да води до разкъсване на повърхностния слой колаген, който има основно значение за задържане на течност в него. Когато този процес напредне много, се нарушава тази буферна функция на хрущяла и той започва все повече да се разкъсва и процесът става необратим.

И очаквайте продължение.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен период, в който се оказа, че затваряме врати и не можем да приютим нашата публика, решихме, че можем да..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага,..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера. Спешавам се аз, изкачвам два етажа..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним образите, изградени от актьори като чаровника в какъв ли не киножанр Харисън Форд в екшъна „Еър..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се раждат деца, които се раждат от майки, които са болни, казва началникът на клиниката по..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08