Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НВИМ представя дарени през 2019 г. реликви в традиционната изложба „Памет за бъдещето“

Снимка: НВИМ

Най-впечатляващите от близо 900 реликви на емблематични за българската история личности, дарени от техни наследници, както и техника и снаряжение, получени от военните формирования в страната ще бъдат показани в традиционната годишна изложба „Памет за бъдещето“ в Националния военноисторически музей (НВИМ).

Откриването е в четвъртък (23 януари) от 16.00 часа, тогава ще бъдат връчени и дарителски грамоти в знак на признателност към всички, благодарение на които се създава разказа за нашето минало. Експонираните артефакти са дарени на музея през 2019 година.

Сред експонатите са монета на цар Иван Александър, личният печат на граф Николай Игнатиев – един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор, комплект с принадлежности за обозначаване на военни части и позиции на ген. Михаил Савов – военен министър в 6 правителства и помощник-главнокомандващ на Българската армия в Първата балканска война, дарени от неговия внук Михаил Беров.

Любопитство предизвикват и пистолет „Парабелум“, кал. 7.65 мм с герба на Царство България, български медал за Първата световна война с разрешение за носене и свидетелство, връчени на германеца Рудолф Мюнх, цев, заключващ механизъм и патрони от намерения в землището на село Марица през 2018 г. самолет Месершмит 109 Г6, както и нагайка с животински крак на полк. Димитър Младенов, запазил от обезоръжаване и обкръжение войските на Прилепския гарнизон през септември 1944 г., портрет от Борис Денев на поручик Димитър Михов – брат на военния министър е легент Никола Михов, пистолети и револвери от различни години.

Експонатите са от средновековието до наши дни. Съвременното битие на Българската армия е представено чрез вещи на главния сержант на 26-и военен контингент в Афганистан старшина Ивелин Инджов.

Благодарение именно на дарителите през изминалите 100 години музеят се е обогатявал и днес фондовете му притежават повече от 1 милион експоната – подчерта в ефира на Радио София Деяна Костова от НВИМ:

Тази дарители на помагат да направим личен и достоверен прочит на миналото ни. Изложбата е израз на уважение към тези хора.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.