Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изкуственият интелект - драстична промяна в начина ни на живот

Изкуственият интелект обединява различни технологии, свързани с машинното самообучение, невронни мрежи и други, които имат приложение в различни индустрии - в биотехнологиите, роботиката, финтек.  Казано по-достъпно, в това понятие се събира желанието на хората да създадат машини, които могат да реагират на обкръжаващата среда, постигайки определени цели, обясниха пред Радио София Кристина Ескенази, член на Управителния съвет на Клъстер "Изкуствен интелект България" и Ивайло Иванов от компания, работеща в сферата на изкуствения интелект.

Клъстер "Изкуствен интелект България" е съвсем нова организация, в която тесни специалисти в областта и експерти в придружаващи организации могат да взаимодействат помежду си и да развиват екосистемата, да привнасят добро ноу-хау и да развиват технологичния капацитет на България.

Ивайло Иванов обясни, че работата на компанията, която представлява, е насочена към машинната обработка на естествен език с цел анализиране на коментарите в социалните мрежи. Поставяйки въпроса може ли всъщност машината да поеме част от работата на програмистите, особено отчитайки липсата на достатъчно кадри в IT сферата, неговият екип тръгва по пътя на разработване на софтуер на базата на изкуствен интелект. А днес вече мечтаят да стигнат до момента, в който софтуер ще създава сам софтуер, а програмистите ще бъдат само "радостни свидетели" на този процес. Ключовият елемент е поставянето на правилния въпрос, убеден е Ивайло Иванов.

Много интересен пример даде специалистът. Той припомни, че още през 60-те години на миналия век са създадени първите автономни автомобили за нуждите на американската армия, които обаче претърпяват провал поради грешно формулиран въпрос за решаване. Тогава се е смятало, че изкуственият интелект трябва да решава какво трябва да направи при възникване на ситуацията въз основа на много предварително заложени варианти на принципа "ако - то". Така обаче се поражда един огромен списък от ситуации, неизпълним дори с машинна мощ. Днес гледната точка е съвсем различна и тя не е ситуационна, а прогнозна. Въпросът вече е: "Как би реагирал един добър шофьор, ако има всичката необходима информация? Тогава вариантите се свеждат само до четири - да увеличи скоростта, да намали, да завие наляво или надясно. И задачата на машините се улеснява, остава изкуственият интелект да познае какво би направил добрият шофьор.

Ивайло Иванов, водещата Лили Големинова и Кристина Ескенази

Кристина Ескенази обърна внимание на използването на изкуствен интелект в биотехнологиите, където той намалява времето за създаване на нова лекарствена молекула за дадено заболяване от две години и половина на 18 месеца. Тя отбеляза също, че председателят на Клъстер "Изкуствен интелект" Светлин Пенков е носител на наградата "Джон Атанасов" и е водещ учен в разработване на алгоритъма за автономните автомобили във Великобритания.

Много хора смятат, че изкуственият интелект е поредната маркетингова шумотевица, но всъщност нещата са много по-дълбоки, признава Ивайло Иванов. Той е категоричен, че това е нещо наистина различно и вълнуващо. И даде факти - през 2017 година Китай приема държавна стратегия за изкуствения интелект, чиято цел е държавата да доминира в световен мащаб в тази област до 2030 година. Руският президент Владимир Путин пък призна, че онзи, който е лидер в областта на изкуствения интелект, ще има силата да управлява света. Всъщност изкуственият интелект е новата геополитическа надпревара. И още нещо, вече бе съзряна дори опасност от него и е призната нуждата от регулации. За първи става дума за налагане на регулации за технология, преди да е ясно дори как точно работи тя.     

Канадско изследване дава много интересни резултати относно влиянието на изкуствения интелект върху икономическите процеси в света. Един от главните изводи е, че се променя цената на прогнозирането. Прогнозирането е основна част от взимането на решения и посредством новите технологии ще стане по-лесен и евтин процес. Решения се взимат непрекъснато и навсякъде и именно затова изкуственият интелект може да се окаже нещо толкова голямо, че да промени начина, по който живеем, драстично. 

Повече подробности за клъстер "Изкуствен интелект" и тенденциите в тази област можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с Кристина Ескенази и Ивайло Иванов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.