Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изкуственият интелект - драстична промяна в начина ни на живот

Изкуственият интелект обединява различни технологии, свързани с машинното самообучение, невронни мрежи и други, които имат приложение в различни индустрии - в биотехнологиите, роботиката, финтек.  Казано по-достъпно, в това понятие се събира желанието на хората да създадат машини, които могат да реагират на обкръжаващата среда, постигайки определени цели, обясниха пред Радио София Кристина Ескенази, член на Управителния съвет на Клъстер "Изкуствен интелект България" и Ивайло Иванов от компания, работеща в сферата на изкуствения интелект.

Клъстер "Изкуствен интелект България" е съвсем нова организация, в която тесни специалисти в областта и експерти в придружаващи организации могат да взаимодействат помежду си и да развиват екосистемата, да привнасят добро ноу-хау и да развиват технологичния капацитет на България.

Ивайло Иванов обясни, че работата на компанията, която представлява, е насочена към машинната обработка на естествен език с цел анализиране на коментарите в социалните мрежи. Поставяйки въпроса може ли всъщност машината да поеме част от работата на програмистите, особено отчитайки липсата на достатъчно кадри в IT сферата, неговият екип тръгва по пътя на разработване на софтуер на базата на изкуствен интелект. А днес вече мечтаят да стигнат до момента, в който софтуер ще създава сам софтуер, а програмистите ще бъдат само "радостни свидетели" на този процес. Ключовият елемент е поставянето на правилния въпрос, убеден е Ивайло Иванов.

Много интересен пример даде специалистът. Той припомни, че още през 60-те години на миналия век са създадени първите автономни автомобили за нуждите на американската армия, които обаче претърпяват провал поради грешно формулиран въпрос за решаване. Тогава се е смятало, че изкуственият интелект трябва да решава какво трябва да направи при възникване на ситуацията въз основа на много предварително заложени варианти на принципа "ако - то". Така обаче се поражда един огромен списък от ситуации, неизпълним дори с машинна мощ. Днес гледната точка е съвсем различна и тя не е ситуационна, а прогнозна. Въпросът вече е: "Как би реагирал един добър шофьор, ако има всичката необходима информация? Тогава вариантите се свеждат само до четири - да увеличи скоростта, да намали, да завие наляво или надясно. И задачата на машините се улеснява, остава изкуственият интелект да познае какво би направил добрият шофьор.

Ивайло Иванов, водещата Лили Големинова и Кристина Ескенази

Кристина Ескенази обърна внимание на използването на изкуствен интелект в биотехнологиите, където той намалява времето за създаване на нова лекарствена молекула за дадено заболяване от две години и половина на 18 месеца. Тя отбеляза също, че председателят на Клъстер "Изкуствен интелект" Светлин Пенков е носител на наградата "Джон Атанасов" и е водещ учен в разработване на алгоритъма за автономните автомобили във Великобритания.

Много хора смятат, че изкуственият интелект е поредната маркетингова шумотевица, но всъщност нещата са много по-дълбоки, признава Ивайло Иванов. Той е категоричен, че това е нещо наистина различно и вълнуващо. И даде факти - през 2017 година Китай приема държавна стратегия за изкуствения интелект, чиято цел е държавата да доминира в световен мащаб в тази област до 2030 година. Руският президент Владимир Путин пък призна, че онзи, който е лидер в областта на изкуствения интелект, ще има силата да управлява света. Всъщност изкуственият интелект е новата геополитическа надпревара. И още нещо, вече бе съзряна дори опасност от него и е призната нуждата от регулации. За първи става дума за налагане на регулации за технология, преди да е ясно дори как точно работи тя.     

Канадско изследване дава много интересни резултати относно влиянието на изкуствения интелект върху икономическите процеси в света. Един от главните изводи е, че се променя цената на прогнозирането. Прогнозирането е основна част от взимането на решения и посредством новите технологии ще стане по-лесен и евтин процес. Решения се взимат непрекъснато и навсякъде и именно затова изкуственият интелект може да се окаже нещо толкова голямо, че да промени начина, по който живеем, драстично. 

Повече подробности за клъстер "Изкуствен интелект" и тенденциите в тази област можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с Кристина Ескенази и Ивайло Иванов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жилищното строителство е в много добро състояние

Жилищното строителство, което е голяма част от целия строителен сектор, е в много добро състояние. Браншът имаше шанс да не бъде ограничаван по време на пандемията. Друг важен фактор е, че интересът към жилищата в големите градове не само че не намаля, но дори се увеличи. Това заяви пред Радио София инж. Георги Шопов , председател на Националната..

публикувано на 26.10.20 в 15:26
Марио Хосен

"Варненско лято" – един от малкото проведени фестивали в Европа

Международният музикален фестивал “Варненско лято” бе закрит с гостуване на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с главния диригент Марк Кадин.  Събитието се оказва един от малкото успешно реализирани фестивали в Европа в новите условия на кризата с коронавируса, каза артистичният диригент на “Варненско лято” Марио Хосен пред..

публикувано на 26.10.20 в 14:06

За 2021 г. е много актуално да се носят лежерни буфан ръкави

„Облeчи ce нeпpaвилнo и щe зaпoмнят дpexaтa. Облечи ce безупречно и ще  запомнят теб“, казва френската модна дизайнерка Коко Шанел, а ние няма  как да не се съгласим с нея. Независимо дали говорим за висша мода или ежедневно облекло, стилът е важен за нашето его и до голяма степен за начина, по който ни възприемат другите. Разбира се, книгата не може..

публикувано на 26.10.20 в 13:50

Интегрираните системи за "умен" дом събират повече елементи на комфорт

Регулиращо се осветление, високотехнологични домакински уреди, 24 часа сигурност и уют, са само част от елементите, които може да включва един "умен" дом. Макар и не чак толкова разпространени до този момент в България, "умните" домове започват да стават тренд и по нашите географски ширини. Иновациите в жилищните технологии бяха една от изключително..

публикувано на 26.10.20 в 12:27

Един персонаж не е задължително да прави само добри неща, за да възпитава

По книжарниците вече може да се намери продължението на книгата за тийнейджъри “Кало Змея 2 - Чудовища като мен”. Писателят Милен Хальов е замислил книгата като трилогия. Клишето гласи, че втората част на една трилогия е най-трудна за написване, но при него не е било така. “В момента, ако трябва да ги сложа на кантар, третата ми е най-трудна. Втората..

публикувано на 26.10.20 в 12:04
Христо Гилищаров

Българските инженери предлагат гъвкави и ефективни решения на индустрията

Днес във всяка област на труда се твърди, че не достигат кадри. Те обаче са функция на индустрията. Образованието е длъжник на индустрията, но и обратното е вярно, каза пред Радио София - индустрията не дефинира добре своите нужди от кадри, каза пред Радио София Христо Гилищаров , управител на една от големите компании в сферата на роботиката у нас...

публикувано на 26.10.20 в 11:57

Джун Йошида: Да готвим без остатък

Всяка година по света се похабяват над 1 млрд. тона храна. За това разхищение допринасят както развитите, така и развиващите се страни. В Европа домакинствата са отговорни за 53% от всички генерирани хранителни отпадъци, а всеки българин изхвърля средно по 105 кг храни годишно. Контрапункт на това явление се явява zero waste готвенето. “Това е..

публикувано на 26.10.20 в 11:54