Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Едва шест блока са санирани цялостно в жилищния комплекс

Още бележити българи на фасадите на санирани блокове в "Люлин"

Ликовете на Светите братя Кирил и Методий се появиха върху фасадата на блок 227 в "Люлин". Така районната администрация продължава своята инициатива за изобразяване на бележити българи по обновените жилищни сгради. Тя стартира през 2018 г. с изображенията на Васил Левски (върху бл. 317 и бл. 423) и Христо Ботев (на фасадата на бл. 604).


Кметът на района Милко Младенов обясни пред Радио София, че инициативата не е финансирана по програма, а се осъществява благодарение на добрата воля на строителните фирми, които извършват саниране. Досега са изобразени ликовете на бележити българи на четири сгради, но желанието на районната администрация е да бъдат изрисувани всички сгради, които се санират. Задължително се взима и съгласието на жителите в съответната сграда.

Досега в "Люлин" е извършено пълно саниране на шест сгради и има договори за още два блока. Милко Младенов изрази съжаление, че поради проведена негативна кампания в периода на кандидатстване, много от етажните собствености са били подведени и не са проявили желание. Днес ползите са очевидни и желаещите са много повече, но ресурсът по програмата за саниране е изчерпан и не се приемат нови заявки.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йордан Николов: Енергийната ефективност е най-бързият начин за излизане от кризата, предизвикана от Covid-19

БАИС и КСБ провеждат кампания “Обнови България - спести енергия! ”. Тази кампания е част от паневропейската кампания Renovate Europe (Обнови Европа). БАИС са партньори за България на тази кампания, в която се включват и много ръководители на ЕС. „Обнови България – спести енергия!“ е част от Европейската инициатива REDay 2020 на Renovate Europe ,..

публикувано на 29.10.20 в 19:10
Въпреки мерките, които се прилагаха в заведенията, здравните органи ги затвориха

Мениджъри на заведения "ближат рани" от принудителното затваряне

От днес противоепидемичните мерки затвориха нощните заведения. Собствениците им всячески се опитваха да предотвратят затварянето, но все пак се наложи да го направят. Някои, като Радослав Мирчев, признават, че действително на такива се създават условия за по-лесно разпространение на коронавируса, правят всяка седмица тестове на целия..

публикувано на 29.10.20 в 17:52

Правителството “напипа златната среда" между рестрикциите

Само преди няколко дни Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация излезе със своя позиция срещу приетите от правителството противоепидемични мерки. От 28 октомври има и нови мерки - до 12 ноември се забраняват посещенията в нощни заведения. Всички заведения за хранене и развлечения, включително ресторанти и заведения за бързо хранене, трябва..

публикувано на 29.10.20 в 17:13

Народният театър "Иван Вазов" отменя всички спектакли до 15 ноември

Народният театър "Иван Вазов" отменя планираните от 1 до 15 ноември 2020 г. спектакли и на трите си сцени, съобщават от трупата. Решението е взето на основание насоките, дадени от министъра на здравеопазването през последните дни и данните за усложняващата се епидемиологична обстановка. "Отговорността, която носим пред актьорите, техническия състав,..

публикувано на 29.10.20 в 16:23
Никой в Банско не иска това да се повтори

Липсата на чужденци ще се отрази по-сериозно на зимния ни туризъм

Свитият туристически летен сезон се отрази с над 1 млрд. лева загуба за икономиката на България, от тях 600 милиона – от област Бургас. Вторичните последствия по-трудно подлежат на изчисления, но относно доходите и заетостта на населението в туристически развитите региони нещата ще се усложнят, ако кризата продължи. „В началото на коронакризата –..

публикувано на 29.10.20 в 16:02

Адв. Лачева: Трябват промени в НК по отношение на домашното насилие

Бум на домашното насилие над жени и деца в обстановката на коронакризата са установили експерти и сътрудници на фондация „Аме“. „Не се говори достатъчно, не се работи върху превенцията, много жени загубиха живота си“, обясни пред Радио София адвокат Биляна Лачева , председател на организацията. В сравнение с миналата година, през 2020-а са..

публикувано на 29.10.20 в 14:44

Д-р Куку и д-р Пипи връщат блясъка в детските очи чрез силата на смеха

Да връщат блясъка в детските очи чрез силата на смеха – това са превърнали в своя професия героите ни днес. Д-р Куку и д-р Пипи са медицински клоуни, които се срещат с малки пациенти, настанени в 5 столични болници.  Янита Кирова и Ива Лапатова доказват, че болниците могат да не се асоциират само с "лошото", а да бъдат място, където децата да се..

публикувано на 29.10.20 в 14:27