Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Веселина Йорданова живее в реалност, изпълнена с помощ

Все повече хора да правят дарителство по ведомост. Така си представя бъдещето Веселина Йорданова, която вече 11 години живее в реалност, изпълнена с помощ. Част е от фондация, чиято цел е да реализира десетки каузи за хора и животни в нужда. До такава степен е приела живота на взаимната помощ, че за нея всяка друга реалност е чужда и неприемлива:

Преди 11 години, в нормалното търсене на един млад човек как да съчетае работата си, така че да се чувства полезен, попаднах във фондация „Помощ за благотворителността в България". Дотогава всичките ми инициативи бяха в квартала, в училището. Всичките бяха на ниво „искам да помогна, но не знам как“. Попадайки във фондация „BCause“  установих колко много начини има да помогнеш на някого. И колко е хубаво една организация да ги събира на едно място.

Действията й имат резултат, тъй като зад гърба си вече има десетки успешни каузи. С труда си е спасила мнозина, върнала е хиляди усмивки, осигурила е бъдеще за не малко провалени животи.

Част от живота ни е работното място. Голяма част. Затова е добре да оползотворим времето си на работа. Единият от начините е като го съчетаем с полезното. Но не за нас самите, а за някой друг. Прекрасно е човек, когато ходи на работа, да има варианти да помага на каузите, в които са интересите му. Хубаво, че в България фирмите вече се научиха да дават допълнителни дни отпуска за доброволчески инициативи. Много такива фирми има. Някои го правят като ден на доброволчеството или на социалната ангажираност на компанията. Други дават свобода на служителите си когато и както искат. Над 4000 души в България даряват по ведомост. Ежегодно от заплатата си отделят някаква сума, която обикновено хората забравят, че я дават.

Приятна е изненадата винаги, когато видиш резултата от своята помощ. Не е трудно да подадеш ръка, особено, когато каузите, които можеш да подкрепиш са безброй. Една от каузите, на които Веселина помага е за обновяването на отделението по нефрология в "Проф. Иван Митев" в София.

Хубаво е, когато творим хубави неща ЗАЕДНО. Именно така се градят дълготрайни отношения, уверена е Веселина:

Често имаме дълготрайни отношения с каузите, с които работим и с дарителите, което е страхотно. Имаме една програма „Готови за успех". Даваме стипендии на деца без родители или с един родител, но  пък с отличен академичен успех - за студенти или дванайсетокласници. Тази програма вече 16 години има кръг от еднакви дарители - компании и индивидуални лица, с които се познаваме и сме приятели, с които дарението е на едно телефонно обаждане от нас.

С дългосрочни усилия се постигат големите цели. Това е единственият начин за превъзпитаване на общественото поведение. Веселина е тръгнала по дългия път на промяната, който е трънлив, но безкрайно смислен.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светла Баева

Никой не обича етикети

Светла Баева, активист и защитник на човешки права, директор кампании във Fine Acts, e поредната млада легенда, открита и представена от Елена Пъневска: "По-силна от думите" е по-голяма наша кампания за представяне на уязвими групи в нашата страна. Никой не обича етикети, важното е да разказвам историите на други хора, каузите им. От 12 години се..

публикувано на 27.05.23 в 16:00

Софийски разкази - д-р Кръстьо Кръстев

Литературният критик д-р Кръстьо Кръстев, след като окончателно се установява в София, в 1892 излиза първия брой на списанието му "Мисъл". То го сплотява с Пенчо Славейков. За спора на кръга "Мисъл" с Иван Вазов, чуйте в звуковия файл: В София учи в Първа мъжка заедно с Тодор Влайков до 1885. Според него, "не е бил амбициозен и е изявявал средни..

публикувано на 27.05.23 в 15:00
Емил Димитров и Мариета

Адресите на любовта - Емил Димитров

Емил Димитров се жени два пъти за втората си жена Шарл Азнавур не успява да кумува на първата сватба, поради снеговалеж През целия си живот, естрадната легенда Емил Димитров издава 30 албума, 55 милиона копия от тях са продадени само в Съветския съюз. В необятната страна той е тотална звезда. Там се залюбва и с първата си съпруга,..

публикувано на 27.05.23 в 13:55

Надбягване за забавление

Първото надбягване за корги в България ще се проведе  точно след Клубната изложба на 28 май, 2023 г. (неделя) от 14:00 ч. в кучешката градинка - поляната зад музей "Земята и хората" в София. Подробности от  Михаела Илиева, член на УС на Клуб “Уелско корги България“ : "Изначално породата произхожда от Уелс, тя е най-малката от овчарските..

публикувано на 27.05.23 в 11:29
Илия “Lmzs” Ръжгев

ОК съм да ме бият по-добри от мен

Българин завоюва първо място на един от най-престижните турнири по видео игри в света – интервю с Илия “Lmzs” Ръжгев, световен соло шампион по League of Legends: "Електронните спортове в последно време се развиват така, че и големи футболни отбори формират свои отбори в е-спорт, дори не на най-високото ниво в испанската дивизия, има и българи, които..

публикувано на 27.05.23 в 11:01

Отбивки не само за влюбени

Кои са най-романтичните места за почивка в България ще научим от новия пътеводител „101 отбивки за влюбени“  в разговор с автора , Иван Михалев: "И за мен е изумително - колкото повече пътувам из България, толкова повече се удивлявам, има останали места! Не е нужно да си влюбен конкретно. Проектът започна заради любов, бяхме се запознали..

публикувано на 27.05.23 в 10:00

Таралеща

Групите "Таралеща" и "Джендема" канят всички малки и пораснали деца на празничен концерт по случай деня на детето. А ние, в предаването "Добър вечер, София", отново сме в приятната компания на група "Таралеща": Марта Тодорова, Илко Градев, Дани Огнянов, Александър Михайлов, за да ни разкажат за предстоящото първоюнско приключение, което..

публикувано на 26.05.23 в 20:15