Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има ли вода за Перник извън кризисната мярка

Захранващият язовир „Студена“ е тъжна гледка
Снимка: БТА

На извънредно заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, съвместно с Комисията  по икономика и собственост и Комисията по финанси и бюджет, бе представен доклад  относно писмо  на министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите за предприемане на действия за осигуряване на допълнително водоснабдяване на Перник чрез водоснабдителната система на Столичната община.

След направени разчети става ясно, че столицата може да поеме нуждите на град Перник от 300л/с, като за целта трябва да се изгради довеждащ водопровод от водния резервоар "Мало Бучино" до Перник с два спиращи пункта, система за проследяване на отпусканите количества и следене нивото на язовирите с цел запазване на водния баланс на София. Съгласяването с тези условия е съпътствано с възлагане на кмета Йорданка Фандъкова да договори с държавата изграждане на байпас между язовирите Искър и Бели Искър,  ремонт на язовирната стена на яз. Бели Искър, тъй като тя не отговаря на сеизмичните норми, и не на последно място - да се изгради водопровод с пречиствателна станция от яз. Огняново до София.

За всичко това няма да се използват пари от бюджета на столицата.


По-късно на свое извънредно заседание Столичният общински съвет одобри постъпилото официално искане от тримата министри - на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката, да отпусне водни количества от ВиК инфраструктурата на София към Перник.

Преди да се вземе решението, се проведоха 3-часови дебати. Бяха  изразени резерви от някои от опозиционно представени партии, но все пак кризисният план бе утвърден с почти пълно мнозинство.

На въпросното заседание присъстваха и кметовете на София и Перник, които не скриха удовлетворението си от взетото решение от общинските съветници и коментираха основните опасения, които се появиха в хода на изказванията преди гласуването.

Ще искаме редовен контрол, ако трябва ежедневно – какво се случва с водоподаването, заяви общинският съветник от групата на БСП Иван Таков.

Кризата с водоснабдяването на Перник поставя и въпроса Подготвена ли е Столичната община за подобни проблеми. В дългосрочен план трябва да се търсят други решения и затова се работи по изграждането на връзка между Рилския водопровод и този от яз.Искър, каза общинския съветник от ГЕРБ и председател на Комисията по икономика Николай Стойнев.

Ако имаме и даваме достатъчно информация, хората няма да се доверяват на спекулации, убедена е Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че след решението на СОС предстои работа, а при най-малкия риск за водния баланс на София трябва да се преустанови водоподаването от столицата към Перник.

Проектите, които държавата ще финансира, са за ремонта на язовирната стена на Бели Искър и допълнително водоснабдяване на София в дългосрочен план от яз. Огняново, за което кметът Фандъкова е възложила да се направи проучване дали това е възможно.

Не бива да има притеснение по отношение на финансовите ангажименти, които местното ВиК дружество в Перник ще изплаща на „Софийска вода“ за преминаването на допълнителното количество вода, увери кметът на миньорския град Станислав Владимиров. Той допълни, че още има възможност да се черпи още вода от яз. Студена. Държавата се е ангажирала и с осигуряването на средства за ремонта на водопреносната мрежа на Перник, тъй като има риск от аварии и най-вече смесването на чисти с мръсни води.

Въпреки положителната прогноза, водният режим в Перник продължава.


Довършването на яз. Раянци на Треклянска река би могло да бъде дългосрочно решение за справяне с водната криза в Перник, твърдят специалисти. Строителството на този язовир е започнало през 80-те години на миналия век, но е прекратено поради липса на средства. Проектиран е, за да задоволи нуждите от питейно-битово водоснабдяване не само на Перник, а също на Радомир, Земен, Батановци, Ковачевци и още около 30 населени места в региона, както и за промишлено водоснабдяване на Комбината за тежко машиностроене в Радомир.

Обсъждано е дори алтернативно водоснабдяване на София от него, тъй като водата на Треклянска река е била изключително чиста, а и към момента поречието и попада в защитена зона от мрежата Натура 2000.

По думите на инж. Таня Каменова, която е работила по строителството на яз. Раянци през 80-те години, прекратяването на изграждането на проекта беше голяма грешка, тъй като трябва да се мисли и за дългосрочни алтернативи във водоснабдяването, а не както винаги - за мерки, когато кризата вече е налице.

Ако проектът е бил осъществен, съоръжението е можело да подава 1690 л/с и напълно щеше да задоволява нуждите на Перник.

При актуализация на проекта и осигурено финансиране, е възможно довършване на изоставения строеж, смята инж. Каменова.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече може да си запазим час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация, съобщава БГНЕС. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март...

публикувано на 04.03.21 в 18:50

Предстои деветото издание на наградата “Бисерче вълшебно”

Основната мисия и кауза, с която са се заели организаторите на наградата “Бисерче вълшебно” от Фондация “Детски книги” - да се насърчи четенето и функционалната грамотност при децата и подрастващите. Предстои деветото поредно издание на наградата, в която деца от 5-16 години отново ще изберат книгите, написани за тях и публикувани през 2020 г...

публикувано на 04.03.21 в 18:39

„Убийство без убийство“ - най-новото заглавие в афиша на Театър 199

„Убийство без убийство“ е най-новото българско заглавие в афиша на Театър 199 . Можем да гледаме спектакъла на 6 март от 19.30 часа. Пиесата разкрива Андрей Филипов - авторът на пиесата, в напълно нова светлина и дава поле на режисьора Емил Бонев да разгърне в максимална степен пластовете на смеха. Пиесата е написана в добрите..

публикувано на 04.03.21 в 18:17

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03