Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историята и пътят на книгата, събрани и показани в една зала

| обновено на 03.02.20 в 13:02
9
Снимка: Златина Йовкова

Умален модел на печатната преса на Гутенберг, най-ранният кирилски ръкопис и свидетелства за това как се развива писменото слово през вековете, могат да се видят в зала „История на книгата“ в Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“. Залата съществува от малко повече от година и бе специално изградена по случай 140-годишнината на библиотеката. За изминалата година с „историята на книгата“ са се запознали над 1900 посетители.  Разходката ни е из залата, за да разберем кои са интересните експонатите, които присъстват в нея.

Попадайки в зала „История на книгата“ посетителят наистина се потапя във времето, когато появата на писмеността е свързала общността и е довела до осъзнаването на националната идентичност и провокирала важните исторически процеси. Наш екскурзовод е д-р Бояна Минчева, завеждащ направление „Опазване на ръкописно-документалното наследство“ в Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“.

По думите ѝ това не е място (само) за ученици.
Това е едно универсално послание за историята и пътя на книгата през вековете.

Сред експонатите могат да се видят и египетски йероглифи върху псевдопапируси от ранните етапи в развитието на писмеността, следващите етапи до фонетичните азбуки, латинската, гръцката, глаголицата, кирилицата...

Повечето от представените експонати в залата са мулажи - копия, изработени напълно идентично с оригинала, обяснява още д-р Бояна Минчева. Те са скъпи произведения на изкуството, направени от майстори с художествена и книжовна подготовка.

Посетителите на библиотеката могат да проследят не само развитието на писмеността, но и да се запознаят с някои от най-редките образци, които се пазят там. 

Разбира се, отделено е място на Гутенберг и неговия метод на книгопечатане с подвижни букви от XV век.

В изложбената зала е представено и българското книгопечатане, което в сравнение с останалите европейски държави се случва доста късно - в началото на XIX век, пояснява д-р Бояна Минчева от Националната библиотека. Освен църковни книги, може да се види и препис на История славяноболгарская, първото българско списание „Любословие“, първи учебници, има достъп до дигитализирани лични тефтерчета и исторически книги.

Чуйте повече в звуковия репортаж и разгледайте снимките на Златина Йовкова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жилищното строителство е в много добро състояние

Жилищното строителство, което е голяма част от целия строителен сектор, е в много добро състояние. Браншът имаше шанс да не бъде ограничаван по време на пандемията. Друг важен фактор е, че интересът към жилищата в големите градове не само че не намаля, но дори се увеличи. Това заяви пред Радио София инж. Георги Шопов , председател на Националната..

публикувано на 26.10.20 в 15:26
Марио Хосен

"Варненско лято" – един от малкото проведени фестивали в Европа

Международният музикален фестивал “Варненско лято” бе закрит с гостуване на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с главния диригент Марк Кадин.  Събитието се оказва един от малкото успешно реализирани фестивали в Европа в новите условия на кризата с коронавируса, каза артистичният диригент на “Варненско лято” Марио Хосен пред..

публикувано на 26.10.20 в 14:06

За 2021 г. е много актуално да се носят лежерни буфан ръкави

„Облeчи ce нeпpaвилнo и щe зaпoмнят дpexaтa. Облечи ce безупречно и ще  запомнят теб“, казва френската модна дизайнерка Коко Шанел, а ние няма  как да не се съгласим с нея. Независимо дали говорим за висша мода или ежедневно облекло, стилът е важен за нашето его и до голяма степен за начина, по който ни възприемат другите. Разбира се, книгата не може..

публикувано на 26.10.20 в 13:50

Интегрираните системи за "умен" дом събират повече елементи на комфорт

Регулиращо се осветление, високотехнологични домакински уреди, 24 часа сигурност и уют, са само част от елементите, които може да включва един "умен" дом. Макар и не чак толкова разпространени до този момент в България, "умните" домове започват да стават тренд и по нашите географски ширини. Иновациите в жилищните технологии бяха една от изключително..

публикувано на 26.10.20 в 12:27

Един персонаж не е задължително да прави само добри неща, за да възпитава

По книжарниците вече може да се намери продължението на книгата за тийнейджъри “Кало Змея 2 - Чудовища като мен”. Писателят Милен Хальов е замислил книгата като трилогия. Клишето гласи, че втората част на една трилогия е най-трудна за написване, но при него не е било така. “В момента, ако трябва да ги сложа на кантар, третата ми е най-трудна. Втората..

публикувано на 26.10.20 в 12:04
Христо Гилищаров

Българските инженери предлагат гъвкави и ефективни решения на индустрията

Днес във всяка област на труда се твърди, че не достигат кадри. Те обаче са функция на индустрията. Образованието е длъжник на индустрията, но и обратното е вярно, каза пред Радио София - индустрията не дефинира добре своите нужди от кадри, каза пред Радио София Христо Гилищаров , управител на една от големите компании в сферата на роботиката у нас...

публикувано на 26.10.20 в 11:57

Джун Йошида: Да готвим без остатък

Всяка година по света се похабяват над 1 млрд. тона храна. За това разхищение допринасят както развитите, така и развиващите се страни. В Европа домакинствата са отговорни за 53% от всички генерирани хранителни отпадъци, а всеки българин изхвърля средно по 105 кг храни годишно. Контрапункт на това явление се явява zero waste готвенето. “Това е..

публикувано на 26.10.20 в 11:54